Opvoeding & Ouderschap

Help, mijn kind heeft last van de eikenprocessierups – Tips en adviezen!

tips jeuk van de eikenprocessierups
Joyce

Heerlijk een weekend naar Noord-Brabant. Lekker genieten van de zon en de mensen om je heen. Maar dan komt je kind krabbend naar je toe. “Mama, mijn armen jeuken zo en mijn benen doen ook pijn.” Een blik op de plekken zegt al genoeg. Mijn kind heeft last van de eikenprocessierups.

De eikenprocessierups

Ja, die rups met de hele lange naam: “de Eikenprocessierups”. Een schattig beestje met heel veel haar.  Je vindt ze, zoals de naam al doet vermoeden, op eikenbomen. Eerst kwamen deze schatjes alleen maar voor in drie provincies, maar dit jaar is hij voor het eerst door het hele land te vinden. En als ze er zitten, dan zitten ze er ook met een hele hoop en lopen ze in processie achter elkaar aan. Klinkt gezellig, maar voor ons is het wat minder.

Te veel rupsen

Dit jaar zijn het er zoveel dat de gemeentes het niet meer kunnen bestrijden. Als ze niet op tijd worden bestreden, kun je dus een plaag krijgen (zoals nu in Nederland). Vooral bij mooi weer en een zuchtje wind, is de kans het grootste dat je in contact komt met de brandhaartjes van dit beestje. Wist je dat één rups van 70.000 brandharen heeft? En die haartjes zorgen dus voor die vervelende plekken op je lichaam.

Wat te doen wanneer je in aanraking bent gekomen met de eikenprocessierups?

Googlen! Ja google en ik zijn grote vrienden. Als ik ergens niet uit kom of ik weet het niet, dan google ik het. Zelfs mijn kleuterklas roept het. “Juf, ik denk dat je het antwoord even moet googlen.” Dus toen ik de plekken van mijn zoontje zag ben ik gaan googlen. En daar kwamen we erachter dat er verschillende opties zijn! Hieronder heb ik de beste tips voor jeuk van de eikenprocessierups voor je opgeschreven:

 • Strippen met tape. Pak een goed stuk plakkend tape en ga je hele lichaam af. De haartjes (en die van jezelf) trek je er zo uit. Probleem opgelost.
 • Is het strippen te pijnlijk dan kan je ook föhnen! Ja echt, dit heb ik dus gedaan en het werkt echt. Hou de föhn ongeveer 5 seconden op elke plek en weg is die jeuk.
 • Aloë vera. Dit verkoelt de plekken en zorgt ervoor dat het jeuken minder wordt.
 • Calendulan (meteen in huis gehaald!) en menthol poeder schijnen ook erg goed te helpen.

Hoe voorkom je jeuk van de eikenprocessierups?

Mocht je in een gebied komen waar de eikenprocessierups voorkomt dan heb ik nog wel wat tips om ervoor te zorgen dat je geen last ervan krijgt:

 • Voorkom elk contact met de rupsen en hun nest, ook in een oud nest kunnen nog miljarden brandharen zitten. (ja, ik schrok er ook van)
 • Wanneer je in een gebied komt waar de eikenprocessierups voorkomt, zorg dan dat je lichaam goed bedekt is. Lange broeken en shirts!
 • Ga in een gebied waar de eikenprocessierups voorkomt niet op de grond zitten. (Tja, als ik dat nou eerder had geweten dan had ik mijn zoon niet op de grond laten spelen.)
 • Waarschuw eventueel je kinderen voor het gevaar van de rups.
 • Wanneer eikenprocessierupsen in je woonomgeving zijn, voorkom dan dat de haartjes je woning binnenvliegen. Maak gebruik van een hor of laat ramen en deuren liever niet wagenwijd openstaan. Heb je kinderen? Probeer zandbakken zoveel mogelijk gesloten te houden en speelgoed niet buiten te laten liggen.

De rups is met geen enkel gif te bestrijden en zorgt voor veel overlast. Hopelijk heb ik je met deze tips kunnen helpen. Door de föhn had mijn zoontje geen last meer van de jeuk. Succes!

Met deze afbeelding kun je heel gemakkelijk deze tips tegen jeuk van de processierups op Pinterest bewaren ♥


Rupsen foto via Shutterstock

♥ ♥ ♥ Op Go or No Go wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk een kleine commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Met deze opbrengsten kunnen we deze website onderhouden. Ook krijgen wij soms betaald voor een artikel of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ♥ ♥ ♥

 No Comments

  Leave a Reply

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.