Dierentuin Gastblog Noord-Holland

Diervriendelijke dierentuinen: Landgoed Hoenderdaell

Diervriendelijke dierentuinen: Landgoed Hoenderdaell
Linda - Go or No Go

Mijn kinderen zijn dol op dierentuinen. Met opa gaan ze regelmatig naar Artis, want die woont daar vlakbij en heeft een abonnement. Zelf vind ik wilde dieren ook fascinerend, maar heb toch altijd een dubbel gevoel tijdens zo’n dierentuinbezoekje. Daarom ben ik blij dat er ook dierentuinen zijn die een goed doel steunen. Zoals Landgoed Hoenderdaell in Anna Paulowna en Dierenpark De Zonnegloed in Vleteren (België). Ken jij deze diervriendelijke dierentuinen al?

Zijn dierentuinen verantwoord?

Zijn dierentuinen wel verantwoord? De meningen zijn verdeeld. Aan de ene kant moeten dierentuinen in Europa aan strenge eisen voldoen en kun je er van uit gaan dat de dieren het niet slecht hebben. De meeste wilde dieren zijn in een dierentuin geboren en zouden in het wild niet eens overleven. Bovendien doen veel dierentuinen mee aan belangrijke fokprogramma’s en wetenschappelijke onderzoeken.

Diervriendelijke dierentuinen: Landgoed Hoenderdaell

Als alle dierentuinen gesloten zouden worden kunnen mijn kinderen ze niet meer bekijken. Omdat wij zo min mogelijk willen vliegen om het milieu te sparen, zullen wij niet gauw the big 5 in het wild gaan spotten, ben ik bang. En een bezoek aan de dierentuin kan juist zo leerzaam zijn!

Diervriendelijke dierentuinen: Landgoed Hoenderdaell

Van vriendinnen hoorde ik enthousiaste verhalen over Landgoed Hoenderdaell. Een kleinschalige dierentuin in het Noord-Hollandse Anna Paulowna. Op een zonnige dag gingen wij met het gezin erheen en waren direct onder de indruk. De dieren hebben hier heel veel ruimte, veel verblijven liggen verscholen tussen de bomen (dus ook fijn om zelf verkoeling te zoeken op een hete zomerse dag) en krijgen veel dieren hier een tweede kans.

Dat zit namelijk zo: Een aantal bewoners van dit dierenpark leefden hiervoor onder erbarmelijke omstandigheden. Beren uit het circus, tijgers uit verwaarloosde dierentuinen en zelfs wilde dieren die door particulieren werden gehouden. Op Landgoed Hoenderdaell zorgen ze ervoor dat deze dieren een fijne oude dag krijgen.

Diervriendelijke dierentuinen: Dierenpark De Zonnegloed

Stichting Leeuw in Landgoed Hoenderdaell

Achter in het park vind je Stichting Leeuw. Verscholen achter hoge hekken, bedekt met klimop, leven katachtigen zoals tijgers, leeuwen en panters die meedoen aan een speciaal programma. Je kunt ze alleen zien als je tuurt door de kleine gaten in de omheining. De reden hiervoor is dat de dieren niet gewend mogen raken aan mensen. Het doel is namelijk dat deze dieren weer in het wild worden uitgezet. Hiervoor heeft het dierenpark een speciale jaagsimulator. Zo leren de dieren zelf op een prooi te jagen. Vanuit het restaurant kun je dit spektakel goed zien.

Diervriendelijke dierentuinen: Dierenpark De Zonnegloed

Tijdens onze vakantie in De Panne België bezochten wij dierenpark De Zonnegloed. Hier werken ze met dezelfde visie als in Landgoed Hoenderdaell. Ook hier vind je dus dieren die zijn afgedankt en verlaten, maar nu (hopelijk) weer gelukkig zijn. In deze Vlaamse dierentuin vind je iets minder grote wilde dieren, maar wel veel reptielen, insecten en mag je de boerderijdieren voeren.

Je kunt hier heerlijk wandelen, voor de kinderen is er een overdekte speeltuin en een buitenspeeltuin en kunnen ze door middel van een speurtocht meer te weten komen over de bewoners van het dierenpark.

Bezoek jij graag dierentuinen? Welke vind jij een bezoekje waard?

Met deze afbeelding kun je heel gemakkelijk deze diervriendelijke dierentuinen op Pinterest bewaren ♥


Lees ook:
Dierenpark Rhenen
Sprookjeswonderland
Review Diergaarde Blijdorp
Zoo Parc Overloon

♥ ♥ ♥ Op Go or No Go wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk een kleine commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Met deze opbrengsten kunnen we deze website onderhouden. Ook krijgen wij soms betaald voor een artikel of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ♥ ♥ ♥

 3 Comments

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.