Vakantie in Europa Vakantie in Nederland

5x waarom kamperen met grote kinderen in een tent leuk is

kamperen met grote kinderen in een tent

Eigenlijk vind ik vakantie in een hotel, in ieder geval inclusief ontbijt, de ultieme vakantiebeleving. We hebben het met kleine kinderen geprobeerd hoor. De caravan geleend van mijn ouders, huurtenten en huur-stacaravans..pffff. Zeker met een kind wat nog niet kan lopen, was de conclusie wat betreft kamperen een no go!  Het k(r)amperen vonden wij geen vakantie met knetter drukke levens, veel werken en weinig tijd en aandacht voor elkaar. Het leverde ons stress op, terwijl we toe waren aan ontspanning. Ondertussen zijn de kinderen 14 en 10 jaar oud en kijken we er anders tegenaan. Dus hebben we vorige zomer een tent gekocht en zijn er op uit getrokken in het pittoreske Nederland. Tja, je moet ergens beginnen. En wat was het leuk!

Welke tent ging er mee?

We kochten een leuke tent, waar we in het midden konden staan en met aan beide zijden een slaapcompartiment. Vrij klein en licht, dus heel praktisch om mee te nemen. Verder wat luchtbedden en een koelkastje aangeschaft en ons avontuur kon beginnen. We kozen twee campings uit en boekten voor beide campings drie nachten/vier dagen. Een camping in het bos met een mooi zwembad en een prachtige camping pal aan het strand. We hebben ontzettend genoten en weten nu, dat we een goed team zijn. Voor herhaling vatbaar! Maar waarom was het nou zo leuk en hoe komt het dat we het nu pas zo leuk vinden?

kamperen met grote kinderen in een tent

Waarom is kamperen met grote kinderen zo leuk?

Wij vinden het vreselijk om maanden of een jaar van te voren een vakantie te boeken. Het is een tendens, waar wij ons niet in kunnen vinden. Hoe weet ik nou waar ik volgend jaar zin in heb? Of waar de kinderen aan toe zijn in hun ontwikkeling? Met een tent is dat amper nodig. Een klein staanplaatsje is op het gros van de campings wel een paar weken van te voren te reserveren. Ook het kostenplaatje van een kampeerplaats is iets waar een glimlach van op je gezicht verschijnt. Maar dit zijn voor ons niet de hoofdredenen waarom het kamperen met de tent zo leuk is. Hieronder beschrijf ik waarom het kamperen met een tent nu pas heel hoog scoort op de ladder van plezier;

1. Meehelpen

Ten eerste is het feit, dat we het echt met elkaar doen heel goed bevallen. We hadden al snel door, dat een tent met z’n vieren opzetten zo is gepiept en haringen in de grond rammen vonden de kinderen een toffe taak. Ook van de dagelijkse afwasbeurt maakten we een feestje door lekker bij te kletsen over de belevenissen van de dag of het maken van plannen voor de volgende dag aan het afwas duo over te laten. Met helpen met douchen of met luiers en baby routines hebben wij niets meer te maken, dat is nog een voordeel aan kamperen met grote kinderen. Ontbijten om 11 uur of avondeten om 22 uur is altijd prima. Leven op gevoel i.p.v. op de klok.  Dat is ook de reden, dat we het nu pas leuk vinden. Iedereen doet z’n eigen ding zelf en gezamenlijk taken uitvoeren is gezellig en relaxed.

tentvakantie kamperen strand zee

2. Met elkaar

Ik vind het heerlijk om thuis te zijn in de zomervakantie. Ieder doet lekker zijn ding en ik heb mijn eigen vrijheid en ontspanning. In een hotel (zeker met aparte kamers voor de ouders en kids) is het terugtrekken en een eigen manier van ontspanning zoeken heel makkelijk. In een tent en op een camping ben je echt met elkaar, de hele dag! Natuurlijk gaan de jongens zelf zwemmen of trekken zij of wij samen eropuit, maar over het algemeen leef, eet, slaap en relax je met elkaar op maximaal 4 vierkante meter. Oké het was even wennen, maar we speelden heel snel in op elkaars interesse, gesprekken, grapjes en muziekkeuzes. Ondanks dat we vrij korte periodes hebben gekampeerd, was het een gevoel alsof we heel lang en intensief met elkaar samen waren weggeweest.

3. Tempo verlagen

De afgelopen jaren hebben wij vrij actieve vakanties beleefd. Dit betekende lekker op tijd opstaan, een ontbijtje wat klaar staat en daarna leuke dingen doen. Het was wel even wennen, maar met kamperen verlaagde het tempo een stuk en heel natuurlijk. In de ochtend een bak koffie scoren en een broodje halen, de afwas doen en jezelf opfrissen kostte soms een halve dag. En wat was dat fijn. Plannen werden voor de middag en voor kortere duur gemaakt, want een wijntje, chillen in de hangmat en een spelletje voor het avondeten werd een onwijs leuk ritueel voor de tent. We wilden dus op tijd weer terug zijn.

relax hangmat tent kamperen met grote kinderen in een tent

4. Hoog knusheidgehalte

Ieder gezinslid wilde een nacht bij elkaar slapen, dus de slaapzakken werden van compartiment gewisseld. Voor de avond kochten we gezellige solar lampjes en een aantal kaarsen. Een bakje soep op een éénpitter en een stokbrood zorgde voor te weinig avondeten en een zoektocht in de nacht naar een snackbar in de omgeving zorgde voor hilarische taferelen. Het was knus, cosy, gezellig met elkaar.

5. Improvisatievermogen

Als er kampeerspullen in de auto mee moeten, is er een stuk minder ruimte over voor kleding, schoenen, skateboards, opblaasspeelgoed, tennisrackets en ballen. Light and easy op vakantie, wat een opgeruimd gevoel. Wennen hoor, maar wat een pret! Te weinig onderbroeken en nog een dagje extra doen met dat ene t-shirt en anders maar een extra wasje (ieder een eigen wasje natuurlijk en niet moeders alleen maar soppen haha) of een shirt scoren in de stad bracht ons improvisatievermogen naar een hoger level. En wat maak je nieuwe vakantie vriendjes blij als je een net gekochte coole opblaasboot over kan dragen als wij weer naar huis gaan en dat ding  onmogelijk past in de auto. Met eten werd het ook een sport om iets lekkers te scoren; in je strandkloffie ergens naar binnen schieten omdat we alle vier ineens trek hebben in pizza op een onmogelijk tijdstip op de dag.

De vrijheid van het kamperen

Dat zijn de dingen waarop het kamperen met een tent hoge punten scoort. Die hoge score was in mijn ogen niet mogelijk met kleinere kinderen. Maar dat is natuurlijk voor iedereen verschillend. De vrijheid van het kamperen hebben we op deze manier als gezin voor het eerst kunnen voelen en meemaken. Afgelopen jaar was het een test om voor kortere periodes erop uit te trekken met de tent. We hebben het toen nog afgewisseld met een week in een hotel in het buitenland. Ook voor dit jaar heb ik nog geen vakantie geboekt, maar willen we wel leuke dingen gaan doen. We kijken naar last minutes vliegen naar Cyprus of Turkije. Of kiezen we toch maar dat leuke hotelletje in de Pyreneeën of de Dordogne? Ik heb het donkerbruine vermoeden, dat een vakantie met de tent het gaat winnen. We gaan het meemaken.

Benieuwd welke campings wij heen gingen met onze jongens? We gingen naar Molecaten Park Bosbad Hoeven (met zwembad Splesj!) in Hoeven, Noord-Brabant (echt een aanrader!!) en naar Camping De Lakens in Bloemendaal aan zee.

Ik wens iedereen een mooie zomer en een vakantiefeest waar het hele gezin zich heerlijk bij voelt.

Met deze afbeelding kun je heel gemakkelijk deze kamperen met grote kinderen tips op Pinterest bewaren ♥ 

Kamperen met grote kinderen in een tent - doen of niet?
♥ ♥ ♥ Op Go or No Go wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk een kleine commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Met deze opbrengsten kunnen we deze website onderhouden. Ook krijgen wij soms betaald voor een artikel of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ♥ ♥ ♥

 No Comments

    Leave a Reply

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.