Boeken Educatief Opvoeding & Ouderschap

11 tips: hoe laat ik mijn kind lezen tijdens de zomervakantie?

kind lezen tijdens de zomervakantie?
Joyce

Als leerkracht weet ik hoe belangrijk het is om ook in de vakantie te blijven lezen. Uit onderzoek is gebleken dat veel kinderen blijven hangen of zelfs teruggaan in leesniveau. Iets wat je niet wil! Daarom heb ik een aantal tips voor je op een rijtje gezet: hoe blijft mijn kind lezen tijdens de zomervakantie?

Apps om te blijven lezen tijdens de zomervakantie

Kinderen zijn dol op computers, tablets en telefoons. Hoe fijn is het dan om juist daarop een fijne app te hebben waarmee je het lezen kunt oefenen? Ik heb online een hoop leuke apps gevonden! Downloaden en aan de slag. Lekker bij je tent, in de auto of tijdens het vliegen. Je hebt het altijd bij de hand. De volgende lees-apps raad ik dan ook aan:  Letterprins, Kees Komma, Letterlegger, Pelle op Reis en Yoleo.

Digitale prentenboeken

Ja, er is een hoop leuks te vinden online! Online kun je hele leuke digitale prentenboeken vinden. Vooral leuk voor de kleintjes. Mijn kinderen zijn er dol op en kunnen er uren naar luisteren.

Borden lezen onderweg

Een leuk spelletje om te doen. Tijdens de autorit richting je vakantieadres kom je namelijk genoeg borden tegen. Laat je kind de borden lezen, of als dat nog te lastig is de letters hardop roepen. Wie ziet als eerste de letter D? Wie ziet als eerste het bordje met het land? Genoeg dingen en woorden te verzinnen!

Woorden/zinnen maken van kentekens

Op elk kenteken staan cijfers en letters. Genoeg te lezen onderweg! Wie kan het leukste woord bedenken met de letters (of 1 letter voor de kleintjes)? Wie kan de grappigste zin maken met alle letters? Ik vond dat altijd geweldig om te doen met mijn broer en zus. En nu doe ik dit met mijn zoontje. Gegarandeerd plezier!

Kaarten sturen

Hoe leuk is het om je vrienden een ouderwets kaartje te sturen? Of opa en oma op de hoogte te brengen hoe leuk het is? Kies samen een mooie kaart uit en schrijven maar. Ben je onbewust het lezen en schrijven aan het oefenen! En daarnaast maak je opa en oma ook nog eens blij.

Boodschappenlijstje maken

Samen bedenken wat je nodig hebt en het op laten schrijven. Niet enthousiast? Probeer het om de beurt te doen. Of maak er een spelletje van. Jij tekent het en je kind probeert te raden wat het is door het op te schrijven.

Een boek over het vakantieland

Er zijn veel leuke kinderboeken te vinden over allerlei landen. Vaak met mooie plaatjes en korte weetjes. Super leuk voor je kind om te ontdekken wat er allemaal in het land te zien en te vinden is. Door de foto’s en plaatjes lijken de teksten korter en zullen ze sneller geneigd zijn om te gaan lezen.

Voorlezen of lezen net als thuis

Thuis lees ik voor het slapen gaan altijd een boekje voor. Probeer dit ritueel ook vol te houden op vakantie. Elke dag lezen of voorlezen helpt echt! Het liefst een kwartier per dag. Samen lezen is sowieso altijd fijn. Vooral als ze doorhebben dat jij stiekem meer leest!

Doe-spelletjes met het boek

Dobbel met 1, 2 of 3 dobbelstenen om een bladzijde uit te kiezen. Die bladzijde moet je voorlezen. Of zoek op een willekeurige bladzijde een moeilijk woord en verzin zelf een zin of verhaal erbij. En een ander spel kan zijn: Kies woorden van een bladzijde en ga ermee rijmen. Genoeg leuke spellen om te verzinnen als het voorlezen of het lezen niet lukt. Maak het leuk!

Beloningsysteem

Maak een mooie blad met allemaal vakjes. Zet een krul in een vakje als er is gelezen. Natuurlijk kies je samen wat het doel is. Bij 1 bladzijde een krul? Bij elk gelezen hoofdstuk of x aantal bladzijde? Of bij een uitgelezen boek? Bedenk dan hoeveel krullen je kind nodig heeft om een beloning te krijgen. Het allerleukste is om samen de beloningen te verzinnen. Dat werkt erg motiverend! Een lekker ijsje? Een activiteit samen doen? Een cadeautje kopen? Er is genoeg te verzinnen.

Strip- en vakantieboeken

Lukt het lezen uit een gewoon leesboek echt niet? Er zijn genoeg leuke stripboeken en vakantieboeken te koop. Het zijn korte zinnetjes en veel plaatjes, dus snel klaar vinden ze. Maar ondertussen zijn ze dus echt wel aan het lezen en dat willen we!

Ik snap dat het vakantie is en dat je lekker wil genieten. Maar ik weet zeker dat je met deze tips toch nog je “leesuurtjes” haalt. En daarnaast is lezen natuurlijk ook gewoon lekker ontspannen en genieten! . Laat je mij weten wat je hebt gedaan?

Met deze afbeelding kun je heel gemakkelijk deze lezen tijdens de zomervakantie tips op Pinterest bewaren ♥


Lezend meisje via Shutterstock

♥ ♥ ♥ Op Go or No Go wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk een kleine commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Met deze opbrengsten kunnen we deze website onderhouden. Ook krijgen wij soms betaald voor een artikel of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ♥ ♥ ♥

 2 Comments

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.