- Een warme en sfeervolle inrichting van je appartement - 31 juli 2024
- { Boek Recensie } | Bunnie VS. Monkie en de terugkeer van de lijpe das - 16 juni 2024
- { Review } Trust Gaming toetsenbord & gaming muis - 7 mei 2024
Baby-led weaning: je kent het wel, toch? Eerlijk gezegd kende ik het tot voor kort nog niet. Maar het is een enorme hype aan het worden en dus tijd om jullie alles te vertellen hierover!
Wat is Baby-led weaning
Eigenlijk betekent baby-led weaning niet meer dan dat je je baby in de regie laat als het gaat over eten. Hij of zij bepaalt wat hij wil eten. Je begint natuurlijk eerst met melkvoeding, maar zodra je kindje zes maanden is, kun je aanvullend gaan voeden door middel van groente en fruit. En dan vooral géén gepureerde hapjes, maar uit de hand. Eigenlijk vergelijkbaar met de Rapley-methode, die waarschijnlijk veel lezers bekender in de oren klinkt.
Verschil baby-led weaning en Rapley methode
Heel simpel: er is geen verschil. Sterker nog: Gill Rapley, de bedenker van de Rapley-methode, heeft een boek geschreven dat baby-led weaning heet. Dus, zelfde principe, andere naam.
Belangrijk bij baby-led weaning
Vanaf 6 maanden
Om te beginnen is het belangrijk om pas te beginnen als je kindje zes maanden of ouder is. Dit omdat het belangrijk is dat je kindje rechtop kan zitten tijdens het eten, aangezien het gaat om stukjes doorslikken. Daarnaast kan je kindje rond de leeftijd pas zelf eten vasthouden en naar de mond brengen.
Geen puree
Zoals eerder aangegeven is het niet de bedoeling dat je het eten pureert. Alles moet uit de handjes gekeken kunnen worden. Zacht fruit zoals banaan en gestoomde groenten zoals brocolli en bloemkool zijn perfect geschikt.
Met de handjes
Je kindje mag gewoon met de handjes eten. En het liefst ook gewoon zonder bordje en bestek. Lekker met de handjes laten frunniken. Natuurlijk mag je wel, als je kind hier behoefte aan heeft, bestek of een bordje aanbieden. En ja, er gaat geknoeid worden, maar dat hoort er nu eenmaal bij! Lang leve de tafelkleden, slabbetjes en placemats.
Erbij blijven
Als je je kindje door middel van baby-led weaning laat eten, is het belangrijk dat je er altijd bij blijft. Je baby eet stukjes en het kan altijd gebeuren dat een kindje zich verslikt. Natuurlijk kan dit ook gebeuren bij het eten van gepureerd eten, maar dit zal minder snel voorkomen. Houd je kind dus altijd goed in de gaten.
Geschikte groenten en fruit voor baby-led weaning
De volgende lijst van groente en fruit zijn geschikt voor baby-led weaning, oftewel de Rapley-methode:
Fruit
- Abrikoos
- Mango
- Meloen
- Avocado
- Banaan
- Druiven (in partjes van vier snijden!)
- Peer
- Perzik
- Pruim
Groente
- Aardappel
- Andijvie*
- Bloemkool
- Doperwten
- Komkommer
- Pompoen
- Broccoli
- Cherrytomaat (in partjes van vier snijden!)
- Rode biet*
- Snijboon
- Spinazie*
* Let op: deze groente mag je kind niet vaker dan 2 keer per week eten, omdat ze veel nitraat bevatten.
Aan de slag!
Ben je er helemaal klaar voor om je kleintje los te laten gaan met baby-led weaning? Dan wens ik je veel plezier en succes! Het is super leuk om je kindje te zien genieten van nieuwe smaken, vormen en texturen. Natuurlijk levert het ook een kliederboel op, maar dat mag de pret niet drukken, toch?!
Met deze afbeelding kun je heel gemakkelijk deze baby-led weaning tips op Pinterest bewaren ♥
Foto’s baby eet uit de hand via Shutterstock
♥ ♥ ♥ Op Go or No Go wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk een kleine commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Met deze opbrengsten kunnen we deze website onderhouden. Ook krijgen wij soms betaald voor een artikel of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ♥ ♥ ♥
1 Comment
Zelf babyvoeding maken wordt een eitje met deze tips! - Go or No Go
14 februari 2020 at 16:39[…] Lees ook: baby-led weaning […]