Huis & Tuin

Vogels bijvoeren in de zomer: hoe zit het?

vogels bijvoeren winter zomer

Veel mensen denken dat vogels bijvoeren alleen in de winter belangrijk is. Eerlijk gezegd dacht ik dat zelf ook. Maar niets is minder waar! In de zomerperiode zijn juist de vogels druk bezig met het grootbrengen van hun jongen, en de bijvoeding kunnen ze dus goed gebruiken.

Vogelliefhebber

Ik ben zelf een echte vogelliefhebber. Ik kan echt oprecht genieten van vogeltjes in onze achtertuin. Iets wat ik zeker heb meegekregen van mijn moeder. Zij kende vele vogelsoorten uit haar hoofd en wist precies te benoemen wat voor soort vogeltje er in de tuin kwam spieken. Vanzelfsprekend heb ik dat dus ook wel een beetje overgenomen. Zo zie ik vaak roodborstjes, pimpelmeesjes en koolmeesjes in de tuin, en ook wel eens een winterkoninkje. Mijn vriendinnen moeten er wel eens mee lachen, want hoezo weet ik nu het verschil tussen een pimpelmeesje en een koolmeesje. Ik merk dat Daan en Jesse het ook erg leuk vinden als er vogeltjes in de tuin komen kijken. Zo zit erbij ons elke ochtend een merel op het gras, op zoek naar wormen. Vrijwel iedere ochtend vindt hij er wel een paar, en de jongens vinden het prachtig om te zien hoe die merel dat toch elke ochtend weer voor elkaar krijgt.

Vogels bijvoeren in de zomer

In de winter hang ik altijd vetbolletjes (zonder netje!) op in de tuin, met de gedachte dat ze het dan extra hard nodig hebben. Dat is ook zo, maar in de zomer kunnen ze juist ook goed bijvoeding gebruiken. Een veel gehoord misverstand is dat het vogels lui zou maken als in de zomerperiode bijvoeding wordt gehangen in de tuin. Maar niets is minder waar. Vogels zijn slimme beestjes en gaan altijd eerst op zoek naar voedsel uit de natuur. Kunnen ze niet voldoende vinden, dan komen ze uit bij de voederplaats met vogelvoer.
Vogels weten ook goed wanneer ze voldoende gegeten hebben. Ze eten dus niet door tot het eten op is, maar stoppen netjes zodra hun buikje rond is.

vogels bijvoeren winter zomer

Soort bijvoeding voor vogels

In de zomer kun je hetzelfde voer geven als in de winter, al is het voor vogels in de zomer vooral belangrijk dat het voer eiwitrijk is. Denk aan ongebrande en ongezouten pinda’s, vet, meelwormen en zadenmixen. Wel is het belangrijk om in de zomer extra goed op te letten of de voeding niet bedorven of beschimmeld raakt. Door de warmte gebeurt dit namelijk iets sneller als in de winter. Door het in de schaduw te hangen blijft de voeding langer goed.
Met pinda’s is het belangrijk om deze te geven vanuit een speciale pindasilo. Hierdoor kunnen vogels elke keer een klein stukje van de pinda af pikken. Wil je pinda’s vanaf een voedertafel geven, koop dan gehakte pinda’s.
In de webshop Vivara kun je terecht voor allerlei soorten vogelvoer.

Naast eten kun je ook een schaaltje met ondiep drinkwater neerzetten voor vogels. Ze zullen dit water overigens, behalve als drinkwater, ook gebruiken om lekker in te badderen. Ook bij lichte vorst kun je drinkwater aanbieden. Het is geen probleem als vogels daar in badderen. Het water rolt namelijk van de ingevette veren en bevriest dus niet. Bij strenge vorst is het beter om geen water aan te bieden.

Vogels in de tuin!

Hou jij dus net als ik van gezelligheid in de tuin door fluitende vogeltjes? Voer ze dan fijn het hele jaar door! Wie weet wordt jouw tuin dan zelfs als nestje gebruikt! En als je het leuk vindt kun je ook nog meedoen met de nationale vogeltelling!

♥ ♥ ♥ Op Go or No Go wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk een kleine commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Met deze opbrengsten kunnen we deze website onderhouden. Ook krijgen wij soms betaald voor een artikel of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ♥ ♥ ♥

 No Comments

    Leave a Reply

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.