Inspiratie

Oorzaken van nachtzweten en oplossingen

nachtzweten

Ik ben benieuwd of mensen dit herkennen: overdag ben ik een ontzettende koukleum en heb ik de verwarming, buiten de zomer om, het liefst op zo’n 22 graden. Maar ’s nachts heb ik het altijd heet en heb ik last van nachtzweten. Ik slaap het hele jaar door niet onder een winterdekbed en wanneer de temperaturen boven de 15 graden komen slaap ik alleen onder een dekbedovertrek.

Nachtzweten door de menopauze

Best gek eigenlijk, dat je het dus overdag altijd koud kunt hebben en ’s nachts juist warm. Ik ben eens op onderzoek gegaan. Het kan te maken hebben met de overgang. Gelukkig is die voor mij nog ver weg én heb ik hier al sinds ik jong ben ‘last’ van, maar ben je op middelbare leeftijd, dan zou dit dus de oorzaak kunnen zijn.

Warm beddengoed

Het kan ook te maken hebben met beddengoed dat niet goed lucht of te dik is. Een ideale oplossing is dan een zomerdeken. Ik heb een poosje nagedacht hierover: zal ik een zomerdeken kopen of niet, maar ik ben er nog niet helemaal uit. Met name omdat ik prima kan slapen zonder dekbed. Maar veel mensen ervaren slapen zonder een deken als onprettig, dus dan is een zomerdeken wel een goede oplossing. Een zomerdeken werkt namelijk verkoelend en verfrissend.

Idiopathische hyperhidrosis

Wauw, moeilijk woord! Maar eigenlijk houdt het in dat dit een aandoening is waarbij je veel meer zweet dan nodig is om je lichaamstemperatuur constant te houden. Je zweet hierbij dus veel en continu, vooral onder de oksels, de handpalmen of de voetzolen. Dit herken ik gelukkig ook niet bij mezelf.

Medicijnen

Er zijn ook bepaalde medicijnen die als bijwerking nachtzweten hebben. Denk hierbij bijvoorbeeld aan antidepressiva. Daarnaast kunnen zelfs ook gewone paracetamol en aspirine nachtzweten veroorzaken.

Slaapapneu

Een andere oorzaak van nachtzweten kan een slaapapneu zijn. Bij deze aandoening heb je last van ademstilstanden tijdens het slapen. Je kunt dit bij jezelf checken door met een app een geluidsopname te maken tijdens je slaap. Wanneer je deze terug luistert, kun je horen of je last hebt van deze ademstilstanden. De reden dat je door een slaapapneu kunt gaan zweten, is omdat ademen met een slaapapneu veel meer van je lichaam vergt. Hierdoor kun je flink gaan zweten, vooral rond de schouders en nek.

Zwanger en Ontzwangeren

Ben je zwanger of is de bevalling net achter de rug, dan heb je te maken met hormonen. Ontzwangeren kan tot wel negen maanden duren. Je kunt tijdens of na je zwangerschap veel last hebben van nachtzweten. Als dit de reden is dat je last hebt van nachtzweten, dan is het goede nieuws dat het op korte termijn ook weer over gaat!

Leefstijl en gewoonten

Ook de manier waarop je leeft, eet en drinkt kan bepalend zijn voor nachtzweten. Er zijn bepaalde leefstijlfactoren die mee spelen en die nachtzweten in de hand kunnen werken. Denk hierbij aan regelmatig alcohol drinken, warme dranken drinken voor je naar bed gaat, sporten voor het slapengaan en pittig eten voor je gaat slapen. De moeite waard om eens te proberen dit aan te passen en te kijken of het zinvol is!

En nog veel meer..

Het lastige aan nachtzweten is dat het ontzettend veel oorzaken kan hebben. Als je twijfelt, kun je altijd contact opnemen met je huisarts om dit te bespreken.

Nachtzweten voorkomen

Waar het bij mij precies aan ligt weet ik niet, maar gelukkig is het redelijk onder controle als ik alleen onder een dekbedovertrek slaap. Andere oplossingen kunnen zijn: de zomerdeken, een ventilator of airco, slapen met een raam open of slapen zonder deken. Maar denk ook aan gezond en gevarieerd eten, voldoende bewegen en regelmatig sporten, eventueel extra vitamines nemen, op je gewicht letten en voldoende water drinken overdag. Alles kan bijdragen aan minder last van nachtzweten. Omdat er zoveel oorzaken mogelijk zijn, is het lastig om dé oplossing te vinden, maar bovengenoemde kan helpen aan het verminderen van nachtzweten.

Heb jij nog meer tips? Laat ze hieronder achter in de comments!

Met deze afbeelding kun je heel gemakkelijk deze tips op Pinterest bewaren ♥


Foto Slapen bij de koelkast via Shutterstock


logo


♥ ♥ ♥ Op Go or No Go wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk een kleine commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Met deze opbrengsten kunnen we deze website onderhouden. Ook krijgen wij soms betaald voor een artikel of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ♥ ♥ ♥

No Comments

    Leave a Reply

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.