Huis & Tuin

Waarom een EHBO cursus voor kinderen belangrijk is

veilig ehbo cursus kinderen

Vaak wordt er gedacht dat het alleen zinvol is om een EHBO cursus te volgen als je met kinderen werkt in bijvoorbeeld een kinderdagverblijf of BSO. Maar niets is minder waar, want een ongelukje thuis zit in een (enorm) klein hoekje. En dan is het toch wel erg fijn als je een EHBO cursus hebt gedaan en direct weet hoe je moet handelen.

Waarom een kinder EHBO cursus?

Jaarlijks worden er gemiddeld 140.000 kinderen op de Spoedeisende Hulpafdeling behandeld na een ongeval dat thuis gebeurd is. Het grootste deel van deze kinderen zijn tussen de 0 en 4 jaar oud en de helft van de letsels wordt veroorzaakt door een val. Ook op school, tijdens het sporten of in het verkeer kan een kind al snel gewond raken.

Wil je als ouder snel wat EHBO basisvaardigheden onder de knie krijgen en vind je voor nu een certificaat niet nodig, dan zijn er online workshops van een paar uur te volgen. Je krijgt dan online alle informatie aangeboden en het is aan jou om deze goed door te nemen. Daarnaast zijn er volledige cursussen te volgen waarbij je na afloop een certificaat en EHBO-pasje krijgt. Je bent vanaf dat moment bevoegd om eerste hulp te bieden bij ongevallen.
EHBO voor kinderen is er dus in verschillende vormen en daarnaast met verschillende certificaten. Indien je er een certificaat bij wil, bestaat de cursus uit deels praktijklessen en deels online theorielessen.

Dit leer je tijdens een kinder EHBO cursus

De complete kinder EHBO cursus van Livis bestaat uit vier tot zes uur online theorie en vier uur praktijklessen. De online theorie behandelt veelkomende letsels bij baby’s en kinderen, reanimatie en gebruik van de AED. In de praktijksessie ga je vervolgens met andere cursisten aan de slag met bijvoorbeeld reanimatie en oefenen met het gebruik van de AED.

Zodra je de volledige cursus goed afsluit en behaald, dan krijg je een Certificaat Eerste Hulp aan Kinderen. Deze is twee jaar geldig.

Kosten van een kinder EHBO cursus

De kosten voor een kinder EHBO cursus verschillen. Voor alleen een online cursus betaal je bijvoorbeeld € 15,-, maar voor een cursus met theorie, praktijk en Het Oranje Kruis certificaat betaal je € 109,95.
Let op: vaak worden de kosten voor een EHBO cursus (deels) vergoed door je zorgverzekering, mits je de juiste aanvullende verzekering hebt. Zo’n 80% van de zorgverzekeraars vergoeden de kosten deels of helemaal.

Locaties

De EHBO cursussen worden door het hele land gegeven. Zo heeft Livis meer dan 200 locaties door heel Nederland en is in iedere provincie sowieso één locatie waar de cursus gevolgd kan worden. Zo hoef je dus vrijwel nooit naar een locatie ver uit je buurt. Ideaal toch!

En jij?

Ik ben benieuwd hoe het met jullie zit. Heb jij als ouder een kinder EHBO cursus gevolgd? Waarom wel of niet?
Zelf heb ik wel een EHBO cursus gevolgd, deze kreeg ik vanuit mijn werk aangeboden als BHV-er. Maar als ik dit niet gekregen had, had ik zeker zelf een EHBO cursus gedaan. Ik kan het ook echt iedereen aanrader, helemaal als je er rekening mee houdt dat het negen van de tien keer vergoed wordt.

Met deze afbeelding kun je heel gemakkelijk dit artikel over de EHBO cursus op Pinterest bewaren ♥

♥ ♥ ♥ Op Go or No Go wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk een kleine commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Met deze opbrengsten kunnen we deze website onderhouden. Ook krijgen wij soms betaald voor een artikel of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ♥ ♥ ♥

 1 Comment

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.