Vakantie in Europa

Costa Daurada met kinderen: Go of No Go?

reistips ervaringen Costa Daurada met kinderen reisverslag
Linda - Go or No Go

De Costa Daurada in Spanje heeft mijn hart gestolen. Tijdens een persreis samen met 11 andere bloggers en travelagents bezocht ik vele mooie plekjes in de Costa Daurada. Mijn doel van deze reis was om te zien of de Costa Daurada geschikt is voor een gezinsreis. Oftewel, is de Costa Daurada geschikt voor (jonge) kinderen? Ik geef je daar graag antwoord op!

Costa Daurada reisverslag met kinderen tips

Costa Daurada met kinderen

Om te beginnen: dit blog is tevens een reisverslag en fotoverslag. Mijn reisverslag van de persreis naar Costa Daurada. Voor een gezinsreis is het niet geschikt om deze reis exact zo te doen zoals ik hem deed. Ik bezocht namelijk zoveel mogelijk bezienswaardigheden, om zo een zo’n goed mogelijke indruk te krijgen van deze streek. Om al deze activiteiten met het hele gezin te gaan doen, is veel te veel. Daar maak je je kids niet gelukkig mee. Maar als je een aantal van deze bezienswaardigheden, die jou het meeste aanspreken, combineert met dagjes strand en een aqua park of een natuurpark zoals Els Ports, dan is de Costa Daurada perfect voor gezinnen!

Costa daurada culturele dans

Vliegen vanaf Eindhoven

Onze reis begon vanaf Eindhoven Airport, waar we met Ryan Air naar het vliegveld in Reus (Spanje) vlogen. De vliegreis is lekker kort: binnen 2.5 uur ben je op de plaats van bestemming. Ideaal dus als je met kinderen op vakantie gaat.
Wij werden tijdens onze persreis met een busje naar de bestemmingen gebracht. Als je met je gezin naar de Costa Daurada gaat, raad ik écht aan om een auto te huren. Zo verplaats je je gemakkelijk door de Costa Daurada en met kids is het in het buitenland niet heel relaxt om afhankelijk te zijn van het openbaar vervoer. Aangezien de Costa Daurada groot is en je natuurlijk optimaal wilt genieten van al dat moois, zou ik er dus voor kiezen om een auto te huren. Dat kan bijvoorbeeld via Ryan Air.

Costa Daurada strand met kinderen gezin
MontBlanc

PortAventura

Vanuit het vliegveld vertrokken we naar ons hotel in Tarragona, om daar in te checken. In Tarragona wonen ongeveer 130.000 mensen en het ligt in Catalonië. Tarragona ligt dichtbij een van de grootste pretparken van Europa: PortAventura. De perfecte bestemming om een dagje naar toe te rijden vanuit Tarragona dus! PortAventura is het grootste Spaanse themapark en behoort tot de top 10 best bezochte pretparken in Europa. Zelf hebben wij tijdens onze persreis geen bezoekje aan het park gebracht, aangezien onze kinderen niet mee waren. Maar als ik met mijn kinderen terug ga naar Costa Daurada, dan reserveer ik zeker een dag voor een bezoek aan dit gave pretpark!

Tarragona – Aquaduct van Tarragona

Ons eerste bezoek tijdens onze reis was een bezoek aan het prachtige aquaduct van Tarragona, genaamd El Pont del Diablo (duivelsbrug). Wat belangrijk is om te weten, is dat de Romeinen hier in de derde eeuw voor Christus hun nederzetting stichtten. Overal in de stad zijn de overblijfselen hiervan te zien, wat ontzettend bijzonder is. Het aquaduct bestaat aan de onderkant uit 11 bogen en aan de bovenkant uit 25 bogen. Je kunt zelfs over het aquaduct heen lopen. Je komt bij het aquaduct via het prachtige Parc Ecohistòric del Pont del Diable. Ik vond het park prachtig om te zien en ook een perfecte plek om lekker de natuur in te gaan met je kinderen.

Aquaduct van Tarragona met kinderen
Parc Ecohistòric del Pont del Diable

Parc Ecohistòric del Pont del Diable

Dit grote natuurpark is geweldig om in rond te lopen en je ogen uit te kijken. Wat je duidelijk kunt zien, is dat het park ontzettend goed wordt bijgehouden door de eigenaars. Een van de eigenaars gaf ons een rondleiding door het park en het was erg mooi om te zien met hoeveel liefde hij vertelde over het park. Zo vertelde hij dat het park vanaf 2013 door  zo’n 200.000 mensen wordt bezocht. In de maand mei 2019 bezochten 9000 kinderen tussen de 9 en 14 jaar het park. Ik vind dit prachtige park zeker een aanrader om met het gezin te bezoeken tijdens je reis.

Aquaduct van Tarragona met gezin
Parc Ecohistòric del Pont del Diable

Human Towers

Na het park vervolgden we onze reis naar het centrum van Tarragona, om daar een bijzondere presentatie te gaan bekijken van human towers. De naam zegt het al: een toren van mensen. Deze toren wordt door een hele grote groep mensen gebouwd en is tot wel zes verdiepingen hoog.

Human towers in Tarragona Costa Daurada bezienswaardigheden
Human Towers in Tarragone met de volgende groepen: Xiquets de Tarragona, Xiquets del Serrallo en Xiquets de Vila-seca

Onderaan staan de volwassenen. Hoe verder de toren omhoog gaat, hoe lichter en dus jonger de deelnemers worden. Helemaal tot in het topje, waar een kindje van ongeveer vijf jaar overheen klimt en vervolgens rustig omlaag glijdt. Op de foto’s kun je zien hoe spectaculair het is en daarnaast heb ik ook een filmpje gemaakt. (die maakte ik trouwens tijdens het fotograferen en ik was echt onder de indruk, dus soms gaat het filmen even scheef ;-).)

We hebben drie demonstraties gezien, waarvan de eerste twee perfect gingen, alleen de derde helaas even niet. De toren stond op zijn hoogste punt, maar de deelnemers konden het niet houden en vielen van grote hoogte naar beneden. Erg heftig om te zien en om mee te maken. Gelukkig staan er bij demonstraties van Human Towers altijd ambulances klaar, om waar nodig direct hulp te kunnen verlenen. De leider van de groep vertelde ons dat het nu eenmaal een sport is, en bij iedere sport kan een ongeluk gebeuren. Dat een toren het niet houdt, gebeurt ongeveer drie op de honderd keer, vertelde hij.
De Human Towers zijn een echte traditie in Costa Daurada en als je hier bent en er vindt een demonstratie plaats, dan moet je die écht niet missen!!

Costa Daurada tips met kinderen

Wine Cellars

Cellar Mas Vincenc

Tijdens onze trip bezochten we ook een aantal wijngaarden. Je kunt hier verschillende tours en proeverijen boeken en tijdens de uitleg van de gastheren hoor je de passie voor wijn echt terug. Bij Cellar Mas Vincenc wordt ook (erg lekkere) olijfolie gemaakt. Je kunt uren door de wijngaarden wandelen in de prachtige natuur. Hier kom je overigens onder andere ook olijfbomen en amandelbomen tegen. Deze Wine Cellar krijgt ook een ontzettende goede beoordeling op TripAdvisor. Voor kinderen is deze activiteit minder geschikt. Zelf zou ik hier heen gaan als ik met mijn man of met vriendinnen op reis zou zijn. Dan is een Wine Cellar voor iedere wijnliefhebber écht een must-see.

"wijngaard
dry stone house costa dorada
Cellar Mas Vincenc
tips wijngaard Mas Vincenc in costa daurada tips ervaringen review
Cellar Mas Vincenc

Buil & Giné

Ben je met je gezin op reis en wil je wel graag een wijngaard bezoeken, dan is Buil & Giné wat mij betreft het meest geschikt. Je kunt hier vooraf bijvoorbeeld leuke speurtochten reserveren voor volwassenen en kinderen. Zo krijgen kinderen opdrachtjes om een superdruif te vinden en worden ze naar allerlei plekjes in de wijngaard geleid.
Voor volwassenen bestaan de opdrachten onder andere uit een fles wijn vullen met een rietje en lintjes zoeken in de wijngaard in de kleur van jouw team. Super leuk!

Wijngaard Buil & Giné in Gratallops Costa Daurada ervaringen review tips
Buil & Giné – Gratallops

De beste periode om hier een bezoek te brengen is in september en oktober. Dan is het oogsttijd en dat is echt een feest om mee te maken heb ik me laten vertellen. Je kunt dan ook reserveren om deel te nemen aan het stampen van de druiven, wat natuurlijk een hele bijzondere ervaring is.
In de zomer worden er familie-activiteiten gedaan die je voorafgaand aan je bezoek kunt reserveren. Op de website kun je hier meer informatie over vinden of je neemt even contact met hen op.
Bij Buil & Giné kun je ook overnachten. Er zijn drie kamers waarvan twee tweepersoonskamer en een appartement. Prachtige kamers en de omgeving is echt schitterend. Ik kan er heel veel over vertellen, maar eigenlijk zegt de foto hieronder alles.

Ervaringen Wijngaard Buil & Giné in Gratallops Costa Daurada ervaringen review tips
Buil & Giné – Gratallops

Rotstekeningen

Tarragona staat ook bekend om haar rotstekeningen. In MontBlanc kun je een bezoek brengen aan een museum, Historic Quarter and Palaeolithic rock art Interpretation Centre. Hier vind je rotsen waar rotstekeningen opstaan van wel 25.000 jaar oud. Bijzonder om te zien en te horen waar de tekens voor staan. Alleen het nadeel is dat onze gids geen Engels sprak. Gelukkig hadden we een andere gids bij ons die kon vertalen, maar die luxe heb je natuurlijk niet als je het museum als gezin bezoekt. Er hangt overal informatie om te lezen, maar ook die is helaas alleen in het Spaans. Dit bezoek is dus wat minder interessant als je geen Spaans spreekt, wat jammer is, aangezien wat je ziet wel indrukwekkend is.

ervaringen Historic Quarter and Palaeolithic rock art Interpretation Centre
Historic Quarter and Palaeolithic rock art Interpretation Centre

LEGO Festival en PlayMobil Festival in MontBlanc

Als je op het juiste moment komt, kun je ook nog een gaaf LEGO festival meepikken, genaamd Brickània en Clickània. Je kunt het vergelijken met LEGO World, alleen is het tijdens Clickània geen LEGO maar PlayMobil. Clickània vindt in 2019 in Oktober plaats. Zeker een leuk uitstapje dus tijdens je reisje Costa Daurada met kinderen. Brickània was in 2019 afgelopen juni.

montblanc lego festival ervaringen costa daurada

Het Klooster van Poblet

Een bezoek aan het Klooster van Poblet kan de moeite waard zijn als je hier van houdt. Het is een prachtig klooster waar nog altijd 25 monniken wonen. Het Klooster van Poblet is in 1151 opgericht en staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO.

Het Klooster van Poblet ervaringen bezoek
Klooster van Poblet

Historisch dorpje Siurana

Ik kom nu bij een van de meest prachtige locaties die ik ooit heb gezien: Siurana. Dit historische dorp ligt ver bovenin de bergen. Het is dus een eindje rijden met wegen vol bochten, maar het is de rit méér dan waard. Het dorpje zelf is erg mooi om te zien, maar wanneer je daar doorheen bent en bij het uitzicht komt, kijk je echt je ogen uit. Klein of groot, iedereen zal hier diep onder de indruk zijn. Uitzicht over de bergen (waar de actievelingen onder ons ook kunnen bergbeklimmen) en een prachtig meer, waar je overigens ook kunt kajakken.

"Uitzicht
Mooiste plekje van Costa Daurada met kinderen
Siurana
"Beste

De stad Reus

De laatste dag gingen we voor een kunstroute in Reus, waar we langs een aantal prachtige bouwwerken van Gaudí kwamen. Deze route heet de Modernist Route. Zijn prachtige architectuur vind je door de hele stad en met deze speciale route word je langs alle mooie gebouwen geleid. Ook kom je langs het huis waar Gaudí heeft gewoond. Gebouwen door Gaudí ontworpen herken je aan een speciale tegel die voor het gebouw ligt.

Ervaringen Costa Daurada Reus Gaudi bezoek met kinderen leuk
Reus – Costa Daurada

We sloten onze rondleiding af met een bezoek aan het museum van Gaudí, waar verteld wordt over waar Gaudí zijn inspiratie vandaan haalde. Erg bijzonder om te zien. Door het museum heen staat overal uitleg in het Engels en daarnaast kun je met een audio-guide in het Engels luisteren naar de informatie. Een bezoek met jonge kinderen zou ik persoonlijk hier niet aan brengen, maar met kinderen van een jaar of twaalf of ouder zeker wel.

Reistips Reus Gaudi met kinderen
Reus – Costa Daurada – ontwerp van Gaudí
Costa Daurada Reus Gaudi bezoek met kinderen leuk
Reus – Costa Daurada – ontwerp van Gaudí

Overnachtingen

Ik heb geen foto’s gemaakt van de hotels, mocht je benieuwd zijn naar het hotel dan kun je even op de website kijken. Dat geeft mij de gelegenheid nog een paar mooie foto’s van Costa Daurada te delen tussendoor :-).

Mooiste plekjes Consta Daurada met kinderen - mooie paaltjes in Costa Daurada
Pilons Street in Tarragona

Hotel AC Tarragona

De eerste nacht verbleven we in hotel AC Tarragona. Een fijn hotel met prima hotelkamers en waar ruimte is om bijvoorbeeld een babybedje op te zetten. Ook zijn er kamers te huur voor meer dan twee personen, dus mocht je kinderen bij hebben dan is ook dat geen probleem. Je slaapt dan wel allemaal op dezelfde kamer.
Bij dit hotel kun je een ontbijtbuffet boeken waar je ruime keuze hebt. Denk aan vers fruit, toetjes, broodjes, allerlei soorten noten en zaden, yoghurt, verse sinaasappelsap, eitjes en zo kan ik nog wel even doorgaan. Zeker een aanrader!

Mooi restaurant voor lunch in costa daurada met kinderen
Restaurant Les Figueres in Gratallops

Hostal Sport

De tweede nacht sliepen we in een hostel in Falset. Een hostel met 28 kamers. De slaapkamers zijn ruim en verschillen van elkaar. Op de ene kamer heb je bijvoorbeeld een inloopdouche met regendouche en op de andere slaapkamer heb je een bad. De slaapkamers zijn ruim en er kan ook hier zeker een babybedje bijgezet worden. Het ontbijtbuffet was ook hier heerlijk!

Kinderen spelen in MontBlanc Spanje
MontBlanc

Hotel Centre Reus

Dit hotel ligt middenin het centrum van Reus en is daarmee wel mijn favoriet qua locatie. Je bent namelijk binnen een paar stappen in het centrum waar je lekker kunt shoppen of een terrasje kunt pikken. De kamers zijn luxe en voorzien van airco. Enige minpuntje was het ontbijt wat ik redelijk simpel vond en daardoor wat tegenviel, in vergelijking met de vorige twee hotels.

uitzicht over Reus - costa daurada uitzicht foto
Uitzicht over Reus

Met kinderen op reis naar Costa Daurada: Go of No Go?

Ik heb een fantastische reis gehad en onwijs mooie locaties, plekjes, kunst en cultuur gezien. Ik zou het zeker aanbevelen om bijvoorbeeld een aantal dagen Salou (of vergelijkbare populaire badplaats in Costa Daurada) te combineren met een bezoek aan Tarragona, Reus of een van de andere mooie culturele steden in Costa Daurada. Op deze manier combineer je een strandvakantie met een culturele vakantie en dat is wat mij betreft dé perfecte combinatie. Kies zelf uit welke bezienswaardigheden je wilt bezoeken en stel zo zelf de perfecte vakantie samen. Wat ons betreft is een vakantie naar Costa Daurada met kinderen dus absoluut een GO!

costa daurada met kinderen leuk of niet

Ben jij al eens in Costa Daurada geweest?

Met deze afbeelding kun je heel gemakkelijk deze reistips voor Costa Daurada met kinderen op Pinterest bewaren ♥

♥ ♥ ♥ Op Go or No Go wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk een kleine commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Met deze opbrengsten kunnen we deze website onderhouden. Ook krijgen wij soms betaald voor een artikel of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ♥ ♥ ♥

 12 Comments

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.