Inspiratie

Extra oefening of uitdaging voor kinderen op de basisschool

Extra oefening of uitdaging voor kinderen op de basisschool

De basisschool is een belangrijke periode voor kinderen. Ze leren er ontzettend veel nieuwe dingen, van theorie tot praktijk en van zelfstandig werken tot samenwerken. Vandaag zoom ik in op het theorie-gedeelte. Soms hebben kinderen behoefte aan extra oefenen of extra uitdaging, naast de standaard theorie die ze op school krijgen. Ik vond hiervoor een goede oplossing!

Huiswerk

Daan en Jesse kunnen beide goed leren. Ze krijgen op school extra stof om al aan te werken, zodat het voor hun toch een uitdaging blijft. Dat werkt prima, ze vervelen zich niet op school en ze vinden het erg leuk om nieuwe dingen te leren. Ze zitten nu in groep vijf en krijgen vrijwel nog geen huiswerk. Op zich prima, maar ik merk dat ik het wel fijn zou vinden als ze langzaam wennen aan het idee van huiswerk. Dadelijk in groep 6 krijgen ze namelijk wel huiswerk, en dan is het wel handig dat ze al een beetje in het ritme van huiswerk na school maken zitten. Daarom proberen we twee keer per week nu al wel huiswerk te maken. Eerder deden we dit door middel van een typecursus, maar na een paar maanden vonden ze dat echt niet meer leuk en hebben we dat even aan de kant geschoven. Daarom zijn we nu overgegaan op bijles materiaal.

De Bijlesmeester

We vonden erg leuk materiaal op de website van De Bijlesmeester. De Bijlesmeester verzorgt zelf ook bijlessen en huiswerkbegeleiding aan huis, maar wij gingen voor het losse oefenmateriaal. Deze heb je in de vorm van onder andere oefenbladen, oefenboeken en flitskaartjes. Deze zijn ontwikkeld volgens de richtlijnen van de CITO en daarmee dus perfect geschikt als bijles voor kinderen op de basisschool. Als je kind juist wat meer moeite heeft om mee te komen in de groep, dan kun je het materiaal voor de betreffende groep kiezen en daarmee thuis oefenen. Voor Daan en Jesse koos ik juist materiaal dat hen uit daagt, dus materiaal dat eigenlijk bedoeld is voor een klas hoger. Ik ging voor de flitskaartjes met onder andere meetkunde, Engelse taal en vlaggen van landen.

De flitskaartjes

De flitskaartjes kun je als digitaal bestand kopen of als kartonnen kaartjes die je thuis ontvangt. Dit laatste heeft wel duidelijk mijn voorkeur: het zijn er behoorlijk veel en dan ben je echt wel een poosje bezig met printen, knippen en plakken. Je ontvangt per flitskaartjes set 100 kaartjes. Als voorbeeld neem ik even de landenkaartjes: je ontvangt 100 landen flitskaartjes, waarvan ongeveer de helft met een vlag erop afgebeeld en de andere helft een vraag. Bijvoorbeeld: Bij welk land hoort deze hoofdstad: Londen. Op de andere kaart staat dan ‘Verenigend Koninkrijk’.

De meetkunde kaartjes gaan bij ons over liters en meters. Hoeveel liter is 1 centiliter, hoeveel meter is 2 kilometer en dat soort dingen. Ik koos precies uit wat Daan en Jesse nog kunnen leren. Maar je kunt ook gemakkelijk flitskaartjes bestellen die wat gemakkelijker zijn, zoals optellen en aftrekken en alfabetkaartjes.

bijles kaartjes

Oefenboeken

Je kunt ook gaan voor oefenboeken die overeenkomen met de stof die je kinderen krijgen in de klas waar ze in zitten. Zo kunnen ze thuis extra oefenen en op die manier de stof beter leren begrijpen. Belangrijk is wel om niet te lang te oefenen en om het leuk te houden. Houd er rekening mee dat je kind natuurlijk ook al de hele dag op school gezeten heeft. Het moet geen verplichting worden waar je kind tegenop ziet, maar juist een extraatje waar je kind naar uit kijkt. Je kunt er bijvoorbeeld een beloningssysteem aan verbinden om het op die manier aantrekkelijker te maken.

Belangrijkste blijft hoe dan ook: houd het leuk! Je kunt je kind helpen met school als hij of zij daar voor open staat en gemotiveerd is. Laat je kind in de regie en vraag regelmatig hoe hij of zij het vindt gaat.





♥ ♥ ♥ Op Go or No Go wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk een kleine commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Met deze opbrengsten kunnen we deze website onderhouden. Ook krijgen wij soms betaald voor een artikel of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ♥ ♥ ♥

 



No Comments

    Leave a Reply

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.