10 jaar 11 jaar 12 jaar 13 jaar 14 jaar 15 jaar 16 jaar 7 jaar 8 jaar 9 jaar Gezelschapsspellen

2x leuk kaartspel voor 4 – 6 personen (Bolletje + Hemelen)

kaartspel bolletje hemelen

Wil je een leuk kaartspel doen met een groep vrienden of familie, maar ben je even klaar met pesten en duizenden? Dan heb ik twee super leuke kaartspellen voor je. Beide heb ik niet zelf bedacht, maar ik kan er nergens online spelregels voor vinden. Waarschijnlijk omdat veel mensen er een eigen naam voor hebben, maar goed, hopelijk kom jij op dit artikel terecht omdat je op zoek bent naar een leuk kaartspel óf omdat je benieuwd bent naar de spelregels van het kaartspel Bolletje en het kaartspel Hemelen.

Kaartspel Bolletje

Het kaartspel Bolletje heb ik onlangs van een vriendin geleerd. De naam klinkt misschien een beetje gek, maar het is wel echt een leuk spel! Benieuwd hoe je het kaartspel Bolletje moet spelen? Hier komt de uitleg van het Bolletje kaartspel:

Schrijf op een blaadje verticaal (dus onder elkaar) 1 – 2 – 3 – 4 – 5 – 6 – 7 – 7 – 7 – 6 – 5 – 4 – 3 – 2 – 1. Bovenaan zet je horizontaal de namen van de spelers neer. Trek nu lijnen zodat het schema wordt dat je kunt invullen (zie foto). Tot zover de voorbereiding.
Voor Bolletje heb je 1 stok kaarten nodig. Je kunt het spel met maximaal 6 spelers spelen, maar het meest ideaal is 4 spelers. De speler die begint met delen start met het uitdelen van 1 kaart aan iedere speler. Tot slot legt hij 1 kaart open op tafel neer. Dit is de troef. Als hier dus een harten kaart komt te liggen, is de troef harten.
De speler die na diegene komt die gedeeld heeft, mag zeggen hoeveel slagen hij denkt te gaan halen. Bij één kaart kun je dus kiezen voor het halen van 1 slag, of geen enkele slag. Natuurlijk is het handig om te weten hoe je een slag haalt. Een slag kun je halen door de hoogte kaart te hebben van een bepaalde soort, of door de hoogste troef uit te spelen. Let op: je moet wel altijd bekennen. Als er uit wordt gespeeld met schoppen, dan mag jij alleen schoppen gooien. Alleen wanneer je geen schoppen hebt, mag je een andere kaart spelen.

Speluitleg Bolletje

Iedere speler noemt dus het aantal slagen op dat hij denkt te gaan halen. Dit aantal slagen schrijf je op bij de naam van die speler op je briefje. Ben je dus bij de ‘1’ (waarbij je dus 1 kaart uitdeelt), dan schrijf je achter dit getal in de kolom van elke speler hoeveel slagen hij denkt te gaan halen.
Let op: Het voorspelde aantal slagen mag nooit precies uitkomen. Wanneer het dus gaat om 1 slag en alle voorgangers zeggen 0, dan mag de laatste speler die mag voorspellen alleen maar 0 zeggen. Want wanneer hij 1 zou zeggen, komt het aantal slagen precies uit, en dat mag niet.

Als een speler het aantal slagen goed voorspelt heeft, krijgt hij 10 bonuspunten. Als een speler het fout voorspelt heeft, verander je de voorspelde score in een bolletje. Dus ook wanneer een speler 3 slagen voorspelt, maar er 4 haalt, krijgt hij 0 punten en wordt de 3 in een bolletje veranderd.

Vervolgens is de ronde af en ga je over naar ‘2’. Er worden twee kaarten uitgedeeld aan iedere speler. Er wordt ook weer opnieuw voorspelt. Zo gaat het spel door tot de 7. Zoals je in het overzicht kunt zien staan er drie zevens op. De eerste 7 wordt normaal gespeeld. De tweede 7 wordt gespeeld zonder troef. Hierbij geldt dus: de hoogste kaart wint. Vervolgens wordt er nogmaals een ronde met 7 kaarten gespeeld, maar dan weer normaal met troef.
Zodra de derde ronde 7 gespeeld is, ga je weer terug naar 6 kaarten, 5 kaarten, enzovoorts.

Voorbeeld van spelverloop van het kaartspel Bolletje:

We zijn in ronde 4, dus iedere speler krijgt 4 kaarten gedeeld. Vervolgens legt hij 1 kaart open op tafel, de troefkaart: een klaveren kaart is het geworden.
De speler na diegene die gedeeld heeft mag als eerste voorspellen hoeveel slagen hij denkt te gaan halen. Hij voorspelt dit aan de hand van het aantal troeven dat hij in zijn hand heeft en de hoogte van de overige kaarten. Iedere speler voorspelt een aantal kaarten en de laatste speler houdt er rekening mee dat hij geen voorspelling mag doen waarmee het aantal voorspelde slagen precies op 4 uit komt.
De speler die als eerste voorspelt heeft mag uit. Hij speelt een harten vrouw. De overige spelers moeten nu ook harten spelen, tenzij ze die niet hebben. De tweede speler speelt een harten aas, de derde speler speelt een harten vijf en de vierde speler heeft geen harten. Hij wil de slag halen en doet dit met een klaveren drie. Aangezien de klaveren troef is, wint hij het van de harten aas. Vervolgens mag deze speler weer een nieuwe kaart uitspelen.
Zo worden alle vier de slagen gespeeld.
De spelers die het goed hebben krijgen 10 bonuspunten (dus als je 3 voorspelt hebt, krijg je 13 punten) en de spelers die het fout hadden krijgen een bolletje.

bolletje kaarten

Puntentelling kaartspel Bolletje

Wanneer alle rondes gespeeld zijn is het tijd voor de puntentelling. Die is redelijk simpel: tel alle behaalde punten bij elkaar op en diegene met de meeste punten wint!
Ter info: Bolletje duurt ongeveer 25 minuten en is geschikt voor kinderen vanaf ongeveer 8 jaar.

Kaartspel Hemelen

Ik leg jullie ook graag een tweede kaartspel uit, namelijk het kaartspel Hemelen. Dat doe ik bij het kaartspel Bolletje, want Hemelen lijkt namelijk heel veel op Bolletje.
Bij Hemelen schrijf je net zoals bij Bolletje verticaal getallen op, alleen doe je hier 15 tot en met 1 en vervolgens ga je weer terug naar 15.
Ook bij dit spel werk je met voorspellen van het aantal slagen en een troefkaart, alleen is bij Hemelen harten altijd troef. Het verschil met Bolletje zit hem in het volgende:

  • Bij het kaartspel Hemelen ga je tot en met 15 kaarten delen
  • Bij Hemelen speel je geen ronde zonder troef
  • Harten is altijd troef
  • Bij Hemelen gebruik je twee stokken kaarten
  • Hemelen kan prima gespeeld worden met 4 tot 6 mensen (Bolletje is het leukste met 4 personen)
  • De puntentelling werkt anders
kaartspel hemelen

De puntentelling bij het kaartspel Hemelen

De puntentelling bij Hemelen werkt dus anders als bij het Bolletje kaartspel. Bij Hemelen krijg je namelijk wél punten voor het aantal slagen dat je gehaald hebt. Dus stel: je voorspelt 2 slagen, maar je haalt er 4, dan krijg je 4 punten. Wanneer je 2 voorspelt en 2 haalt, dan krijg je net als bij Bolletje 10 bonuspunten. In totaal krijg je dan dus 12 punten.
In het schema waar je de punten in verwerkt zet je het voorspelde aantal slagen in de eerste kolom. Vervolgens zet je in het klein de gehaalde aantal slagen erbij in diezelfde kolom. In de kolom ernaast zet je de puntentelling. Iedere ronde tel je de punten bij elkaar op, zodat je op het einde dus niet ineens nog alles bij elkaar moet optellen. Ook leuk om tussendoor af en toe even een tussenstand bekend te maken.

Tijdsduur

Hemelen en Bolletje lijken dus heel veel op elkaar. Het voordeel van Bolletje is dat het sneller afgelopen is, want Hemelen duurt stiekem best lang (houdt rekening met zo’n 45 minuten). Het voordeel van Hemelen is dat je bijna iedere ronde wel punten binnenhaalt, ook al zijn het er soms maar enkelen. Voor de iets minder goede verliezers is dat een fijner gevoel dan heel veel bolletjes en dus steeds 0 punten.

puntentelling hemelen kaartspel

Succes met kaarten en mocht je nog vragen hebben, laat het dan hieronder weten in de reacties.

Met deze afbeelding kun je heel gemakkelijk deze kaartspel uitleg op Pinterest bewaren ♥


Ook leuk: zo speel je pesten

♥ ♥ ♥ Op Go or No Go wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk een kleine commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Met deze opbrengsten kunnen we deze website onderhouden. Ook krijgen wij soms betaald voor een artikel of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ♥ ♥ ♥

 1 Comment

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.