10 jaar 11 jaar 12 jaar 5 jaar 6 jaar 7 jaar 8 jaar 9 jaar Buitenspeelgoed Gezelschapsspellen

De allerleukste houten spellen voor buiten (op de camping)

De allerleukste houten spellen voor buiten (op de camping)

Zoek jij voor het voorjaar en de zomer de állerleukste houten spelletjes voor buiten? Lees dan door!. Houten buitenspellen zijn ideaal voor achter in de tuin, op een speelveldje of natuurlijk op de camping. Hierbij onze favorieten op een rij!

Mölkky

Mölkky is een erg leuk spel dat tactisch gespeeld kan worden. De bedoeling bij Mölkky is dat je precies 50 punten haalt. Je behaalt punten door de staven met punten erop om te gooien. Wanneer je aan de beurt bent gooi je de werpstok. Alle staven met punten die omvallen, zijn je gescoorde punten. De punten die op de omgevallen staven staan tel je bij elkaar op. Wanneer je over de 50 punten heen gaat, worden je punten gehalveerd naar 25. Het spel is afgelopen wanneer alle spelers op één na drie keer achter elkaar geen enkele staaf geraakt hebben óf wanneer iemand precies de 50 punten gehaald heeft.
In de startopstelling staan alle staven bij elkaar in een groepje, maar wanneer er staven omvallen, zet je die precies rechtop op de plek waar ze gevallen zijn. Langzaam maar zeker komen er gaten in het spel, waardoor je beter kunt mikken op bepaalde punten. Op die manier kun je precies de 50 punten halen. Je kunt ook tactisch spelen door bijvoorbeeld te mikken op een staaf die je tegenstander nodig heeft, in de hoop dat hij op een lastige plek neergezet moet worden. Een erg leuk spel om met een groep te spelen!

 • Leeftijd: vanaf 5 jaar
 • Aantal spelers: 2 – 8 spelers
 • Speeltijd: 40 minuten

Knapsack

Knapsack is een superleuk spel voor buiten en valt in dezelfde categorie als Kubb en Mölkky. Voor wie nog nooit van Knapsack heeft gehoord, hierbij wat achtergrondinformatie. Knapsack is bedacht door de Nederlandse Lennart Wolfert. Hij wilde graag een houten spel met een tactisch element toevoegen aan de reeds bestaande spellen. Knapsack is inmiddels behoorlijk gegroeid. Zo vinden er al heuse Knapsacktoernooien plaats en zie je het spel op steeds meer campings langskomen.
Het spel werkt als volgt: twee teams spelen tegen elkaar. Door middel van het omgooien van blokken met de knoop verdien je punten. Maar je moet goed mikken, want elk blok heeft een blauw en een rood cijfer. Alle blokken die Rood omgooit worden rechtop gezet in het Rood. Alle blokken die Blauw omgooit worden Blauw. Gooi je een blok van je eigen kleur om, dan krijg je het aantal punten dat erop staat. Gooi je meer blokken, of blokken van de andere kleur om, dan krijg je 1 punt per blok. Je wint als je op precies 30 punten komt of alle blokken in je kleur hebt staan. Een erg leuk, uitdagend & mooi spel, voor jong en oud!

Meer informatie over het spel vind je op de website van Knapsack, waar je ook direct je eigen spel kunt shoppen!

Leeftijd: vanaf 6 jaar
Aantal spelers: 2 – 8 spelers
Speeltijd: 20 – 30 minuten

King of the Hill

Bij King of the Hill bouw je een kasteel van de blokken. In het kasteel plaats je twee ridders en een koning. De bedoeling is dat je in ieder geval de koning uit zijn kasteel gooit en het liefste ook de twee ridders. Daarbij is het dan wél de bedoeling dat je het kasteel zoveel mogelijk laat staan. De koning en de ridders probeer je uit het kasteel te gooien met een balletje. Als je de koning toch laat staan, dan heb je helaas geen punten. Wanneer je de koning wel uit zijn kasteel gooit, kun je punten gaan verdienen. Hoe meer er van het kasteel zelf blijft staan, hoe meer punten. Elke speler speelt de ronde met hetzelfde kasteel. Zodra iedereen geweest is, bouw je weer een ander kasteel. Deze kun je zelf verzinnen, of je bouwt er eentje na uit de spelregels. King of the Hill is ideaal om met z’n tweetjes te spelen, maar ook erg leuk met een groepje.

 • Leeftijd: vanaf 6 jaar
 • Aantal spelers: 2 – 8 spelers
 • Speeltijd: 20 minuten

Classic Bean Bag Game

Een van de favorieten van Daan en Jesse is de Bean Bag Game. Dat snap ik ook wel, want het is net alsof je op de kermis staat met dit spel! Je probeert bij elkaar de bean bags in de gaatjes te mikken. Wanneer je zakje de plank raakt en daar op blijft liggen verdien je 1 punt. Wanneer je zakje door het gaatje in het bord gaat, verdien je 3 punten. Diegene die als eerste 21 punten scoort, wint. Daan en Jesse geloven die 21 punten wel, want de eerste keer gingen ze door tot ruim 50 punten! Echt een aanrader en je neemt hem superhandig mee op vakantie, aangezien het spel weinig ruimte in beslag neemt.

 • Leeftijd: vanaf 5 jaar
 • Aantal spelers: 2 – 8 spelers
 • Speeltijd: 20 minuten
Bean bag game voor buiten camping houten spellen

De bekendste onder de houten spellen: Kubb

Waarschijnlijk kennen jullie Kubb wel. Een super populair spel dat je ook vaak in campingwinkels ziet staan. Wel 3x zo duur natuurlijk dan wanneer je hem vooraf al gewoon online shopt, maar goed. Kubb is het ideale spel om te spelen met anderen. Wanneer je het Kubb spel opbouwt, staan er zo een hoop anderen kinderen erom heen om te kijken. De meeste kennen het spel al en zo niet, dan heb je het zo uitgelegd. Bij Kubb is het de bedoeling om de houten Kubb pilaren omver te gooien met werpstokken. Wanneer alle Kubb pilaren omver gegooid zijn, mag je proberen de Koning van de tegenstander om te gooien. Kubb kun je met z’n tweeën spelen of met meer personen: je vormt dan teams. Wat ons betreft écht een aanrader om mee te nemen op campingvakantie.

 • Leeftijd: vanaf 5 jaar
 • Aantal spelers: 2 – 6 spelers
 • Speeltijd: 35 minuten
kubb spel camping leuk 8 jaar

XL Yatzy

Het bekende Yahtzee spel, maar dan in het groot! Met de vijf grote dobbelstenen probeer je de combinaties te gooien die je op het scoreblok kunt invullen. Er zitten wel andere combinaties in het spel dan dat je gewend bent bij het bekende spelletje. Leuk om buiten te spelen met vriendjes. Op langer gras XL Yatzy spelen is wel wat onhandig, want de dobbelstenen liggen dan soms schuin vanwege de grassprieten. Deed ons er weer aan herinneren dat we nodig ons gras moeten maaien in de achtertuin ;-).

 • Leeftijd: vanaf 5 jaar
 • Aantal spelers: 2 – 6 spelers
 • Speeltijd: 30 minuten

Tot zover het overzicht van de vijf leukste houten spellen voor buiten in de tuin, op een speelveldje of op de camping. Heb je zelf nog een leuke aanvulling, laat het dan hieronder in de reacties weten.


Lees ook: nog meer buitenspeelgoed voor kinderen.

Met deze afbeelding kun je heel gemakkelijk deze houten spellen tips voor buiten op Pinterest bewaren ♥

♥ ♥ ♥ Op Go or No Go wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk een kleine commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Met deze opbrengsten kunnen we deze website onderhouden. Ook krijgen wij soms betaald voor een artikel of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ♥ ♥ ♥

 4 Comments

 • Reply
  Leukste cadeaus voor een 9-jarige jongen - Go or No Go
  5 oktober 2021 at 13:39

  […] bijgeleverde werpstokken, en uiteindelijk de koning om te winnen. Een ander leuk en vergelijkbaar houten buitenspel is Mölkky, waarbij het ook gaat om goed mikken en […]

 • Reply
  Leukste cadeaus voor een 3-jarig meisje - Go or No Go
  2 maart 2020 at 06:30

  […] stapelen en deze dan weer hard omgooien, of een bord waar je door verschillende gaten moet gooien (bean bag game) zoals de variant van Woezel en Pip bij het werpspel. Maak er een wedstrijdje van of gooi gewoon […]

 • Reply
  10x het favoriete speelgoed voor Sinterklaas van bloggers - Go or No Go
  14 februari 2020 at 17:14

  […] van Meisje-eigenwijsje vindt houten speelgoed een echte aanrader voor kinderen. Je hebt houten speelgoed in allerlei soorten, maten en prijscategorieën. Het is duurzaam, beter voor het milieu en […]

 • Reply
  Rory
  20 mei 2019 at 15:42

  Wat leuk! En ook duurzaam, als het van hout is. Ik vind met name de eerste twee spellen heel leuk. We gaan dan wel niet naar de camping, maar ook op ons vaste adresje op Ameland zouden we daar veel plezier van kunnen hebben. En inderdaad leuk om ook met andere kinderen te spelen.

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.