10 jaar 11 jaar 12 jaar 13 jaar 14 jaar

Welk merk telefoon kies je voor je tiener?

Smartphone tiener tieners

Een smartphone is een fijn en handig hulpmiddel voor ouder en kind om in contact te blijven. Je kunt elkaar altijd bellen wanneer het nodig is en dat is een veilig idee. Daarnaast is het voor een tiener natuurlijk ook wel erg leuk om met een eigen telefoon contact te kunnen onderhouden met vriendjes.

Tegenwoordig is het redelijk normaal dat kinderen vanaf gemiddeld groep zeven een telefoon krijgen. Sommige ouders wachten tot groep acht en vinden eerder echt een no go, andere ouders zijn er al vroeger bij en regelen een mobiele telefoon in groep zes. Ieder zijn eigen voorkeur en ik denk dat het allemaal ook prima is, zolang je kind maar weet hoe hij verantwoordelijk om moet gaan met een telefoon. Als volwassene herken je vast wel dat je je telefoon vrijwel geen moment uit het oog verliest. Ik ben in een jaar tijd misschien twee keer vergeten om mijn telefoon mee te nemen naar mijn werk ‘s ochtends. Beide keren kwam ik daar binnen enkele minuten achter en keerde ik om. Mijn telefoon ergens per ongeluk laten liggen is me één keer overkomen en het enorme paniekgevoel dat ik toen ervoer herkent waarschijnlijk iedereen.

Verantwoordelijkheidsgevoel

De vraag is maar hoe sterk een tiener dit verantwoordelijkheidsgevoel ook al heeft voor een smartphone. Om nog maar te zwijgen over de risico’s die er vast kunnen zitten aan bijvoorbeeld het gebruiken van een commerciële sms-dienst. Maar met een goed gesprek en uitleg (en eventuele consequenties) kun je vast en zeker aan je zoon of dochter uitleggen hoe belangrijk het is om zuinig én verantwoordelijk om te gaan met een smartphone. Bij Daan en Jesse kom ik daarmee in ieder geval wel een heel eind, schat ik in.

Welke smartphone voor een tiener?

Als je tienerzoon of dochter inderdaad toe is aan een smartphone, is het tijd om op zoek te gaan naar een goede telefoon voor een tiener. Er zijn een aantal punten waar je op kunt letten bij het maken van je keuze voor een smartphone. Deze punten zijn vaak weer bepalend voor welk merk telefoon het beste aansluit bij je tiener.

Camera

Ik denk dat een tiener dit het belangrijkste punt vindt: de camera. Instagram, Snapchat en TikTok zijn momenteel super hot onder tieners en het is dus van groot belang dat de video’s en foto’s die geplaatst worden van goede kwaliteit zijn. Goede kleuren, mooie beelden, geen pixels te zien. Het liefst ook nog mooi beeld wanneer de foto in het donker wordt gemaakt én natuurlijk een goede selfie-camera. Als je op zoek bent naar dé Instagram telefoon van het moment, dan heb ik die zeker voor je: dat is zonder twijfel de Huawei P30 bij KPN. Je kunt met deze camera maar liefst tien keer inzoomen zonder kwaliteitsverlies in het beeld. Daarnaast maak je er erg mooie nachtbeelden mee, oftewel foto’s in het donker. De selfie-camera heeft 32 megapixel en daarmee maak je dus de scherpste selfies.

De behuizing

Ik kan me als ouder (en ik ben ook ooit jong geweest) goed voorstellen dat je als kind iets minder zuinig met je telefoon omgaat. Tijdens het spelen zit een ongelukje nu eenmaal in een klein hoekje..en hoe vaak schuift die telefoon niet uit mijn jas of zit ik er bovenop als hij in mijn kontzak zit. Bij kinderen moet de smartphone nog een tandje sterker zijn, dus zorg dat je kiest voor een telefoon met een stevige behuizing zoals aluminium of metaal. Een goede telefoon is dan bijvoorbeeld de Galaxy XCover 4. Daarnaast zou ik áltijd kiezen voor een extra hoesje en screenprotectors.

De grootte

Een grote smartphone ziet er natuurlijk heel aantrekkelijk uit, maar voor een kindhand is zo’n grote telefoon eigenlijk helemaal niet handig. Ook het meenemen van de smartphone in de broekzak of jaszak gaat onhandig als hij te groot is. Een tienermeisje heeft wellicht nog wel eens een tasje bij, maar voor een jongen zal dat minder gauw van toepassing zijn. Mijn advies is dus om te gaan voor een compacter toestel. Vaak heb je bij de nieuwste toestellen ook een ‘kleiner broertje’, zoals bij de Samsung Galaxy S10.

Opslag

Dan hebben we natuurlijk nog een belangrijk punt, namelijk de storage grootte. Met alle foto’s en video’s en apps die er op de smartphone komen, moet de telefoon behoorlijk wat opslag hebben. Niets zo vervelend als wanneer je continu foto’s of video’s moet verwijderen omdat de opslag vol is. Natuurlijk is dit ook te ondervangen met een SD-kaart, hoewel dat voornamelijk werkt als je opslag vol komt te staan door foto’s en video’s. Apps kun je namelijk vaak maar een gedeelte op de SD-kaart zetten en bij mij springen ze altijd terug op het interne geheugen zodra er een update van de betreffende app geweest is. Heel irritant, want je blijft dan apps verplaatsen. Een telefoon met erg veel opslagruimte is de iPhone XS Max, met maar liefst 512 gb opslagruimte.

De prijs

Last but not least: de prijs. De prijs is natuurlijk afhankelijk van wat je tiener met het toestel graag zou willen doen. Als het voornamelijk is om te bellen, sms-en, internetten en WhatsAppen, dan heb je geen duur toestel nodig. Als je tiener toch wel wat meer wil, zoals scherpe video’s maken, foto’s bewerken, HD films kijken of veel spellenapps downloaden. Dan heb je natuurlijk een betere camera nodig, maar ook een sneller werkgeheugen en meer opslag. Daar betaal je dan ook weer meer voor.
Een zeer goed betaalbare telefoon is de Xiaomi Redmi. Er zijn veel verschillende types maar ze komen goed uit de tests en zijn wat ons betreft erg geschikt voor tieners.

♥ ♥ ♥ Op Go or No Go wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk een kleine commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Met deze opbrengsten kunnen we deze website onderhouden. Ook krijgen wij soms betaald voor een artikel of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ♥ ♥ ♥

 No Comments

    Leave a Reply

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.