Fashion & Styling

Weet je wat ik wel zou willen zijn?

slaapkamer gordijnen opmeten
Arno - Go or No Go
Laatste berichten van Arno - Go or No Go (alles zien)

Een beetje carnavalsvierder weet natuurlijk het antwoord op deze vraag: een bloemetjesgordijn! Ik ga het vandaag echter niet over carnaval hebben, maar over gordijnen voor de kinderkamer. Hoewel die uiteraard best een bloemetjesmotief kunnen hebben! Oké, nog héél even terug naar dat briljante liedje van Wim Kersten:

In de gordijnen!

Een tijdje geleden was ik op de kamer van onze Daan, om het raam open te zetten. Toen ik het gordijn opzij schoof, hoorde ik opeens: “Krrrrrr”. Het glasgordijn scheurde bijna over de volledige lengte van de bovennaad tot de ondernaad door. Toen zat ik dus wel even “in de gordijnen”. Maar dat duurde slechts tot het punt waar ik besefte dat het gordijn dus al zó oud was, dat het spontaan was gescheurd. En mijn boosheid rap omsloeg om in schaamte: hoezo hangt hier zulke oude meuk aan het plafond?

Tijd voor iets nieuws

Ongeveer twee jaar geleden hebben we onze grote ‘master bedroom’ gesplitst in twee kamers voor Daan en Jesse. Dat was best een klus, zeker omdat het wel een beetje snel moest: onze mannen moesten toch ergens slapen. Daardoor zijn er een paar details tussendoor geglipt. Zo heeft het even geduurd voordat Daan een leuke kinderlamp kreeg en de gordijnen zijn we dus ook gewoon glad vergeten. Maar nu ik naar die gescheurde vitrage stond te kijken was het me wel duidelijk: het was écht tijd voor iets nieuws. En graag ook een beetje hipper…

Gevoerde gordijnen of niet?

Dat was de eerste afweging: gewoon enkele stof of gevoerd? We hebben rolluiken, dus de gordijnen hoeven niet per se de kamer te verduisteren. Een voering is dan geen vereiste, hoewel gevoerde gordijnen nog andere voordelen hebben. Behalve dat ze de kamer verduisteren, houden ze ook de warmte óf de koelte beter binnen. En een gevoerd gordijn hangt wel een stuk netter dan een dun  ‘floddergordijntje’. Dat laatste vind ik wel belangrijk; als we dan toch een leuk nieuw gordijn kopen, moet het wel mooi hangen. Maar dat kan ook een stuk goedkoper: door een loodveter in de stiknaad te trekken. Dat kun je zelf, en het scheelt ongeveer zeven euro per meter, dus die keus was snel gemaakt! Enkele stof, met een loodveter erin.

Welke afmetingen heeft mijn gordijn?

Dat is afhankelijk van verschillende dingen. Allereerst natuurlijk van de afmetingen van het raam, maar ook de ophangmethode, plooiing en opdeling van de gordijnen zijn van invloed. Om je een beetje op weg te helpen, heb ik een paar cijfers op een rijtje gezet die je helpen bij het bepalen van het aantal meters stof dat je nodig hebt.

Welke breedte heeft mijn gordijn?

Als we het hebben over ‘de breedte van het gordijn’, bedoelen we hoelang de gordijnrail of -roede is. En die kun je eenvoudig opmeten. Wordt de rail door het kozijn of de muur omsloten, dan noemen we dat “in de dag”. Als de rail het hele gat in de muur bedekt heet dat “op de dag”. Als er nog geen rail of roede hangt en je wil het gordijn graag “op de dag”, zorg dan dat het aan beide zijden van het raam zo’n 20 cm uitsteekt. Zo valt het gordijn mooi langs het raam als het open is en heb je geen lichtinval aan de zijkant als je de gordijnen sluit.

Welke hoogte moet ik nemen?

Dat is afhankelijk van het ophangsysteem: heb je een gordijnrail met haakjes, dan meet je van de bovenkant van de rail tot beneden. Dat kan zijn tot aan de vensterbank, tot aan de verwarming of tot aan de grond. Trek hier 1 tot 2 centimeter vanaf.

Heb je een roede met gordijnen waar de ringen ingeslagen zijn, meet dan van de bovenkant van de roede tot beneden. Hier trek je niets meer vanaf. Als je een roede hebt met losse ringen, meet dan van de onderkant van de ring tot aan beneden.

Belangrijk: plafonds, vloeren en vensterbanken zijn lang niet altijd exact ‘waterpas’. Meet je gordijnhoogte daarom op een paar verschillende plaatsen op. Je ziet het meestal niet als een vensterbank links 1 cm lager is dan rechts, maar als de gordijnen keurig recht zijn gemaakt, zie je dus wél links een streep licht eronderdoor schijnen…

Welke plooiing wil ik?

Als je de gordijnen laat maken, hoef je in principe alleen de hoogte en breedte door te geven. Maar een gordijn hangt natuurlijk niet strak van links naar rechts: je wil er wel iets van een plooi in. En dat kost natuurlijk extra stof en dus ook extra geld! Een zogenaamde “enkele plooi” is de meest eenvoudige. Op zich niks mis mee en het kost het minste stof: ongeveer 2x de lengte van de gordijnrail. Bij een “dubbele plooi” hangt de stof wat mooier voor het raam en krijg je een iets royalere plooival: het oogt gewoon allemaal een stukje netter. Je hebt hiervoor ongeveer 2,5x de lengte van de gordijnrail aan stof nodig. Een driedubbele plooi kost een stuk meer stof, maar het hangt dan ook wel heel luxe. En je hebt 3x de raillengte nodig aan gordijnstof. Voor een roede heb je ongeveer 2x de lengte van de roede nodig aan stof.

Welke opdeling wil ik?

Soms is het prima om een gordijn uit één stuk te hebben, maar vaak is het mooier en/of praktischer om het gordijn op te delen in twee delen. Bijvoorbeeld zodat je beter het raam kunt openzetten. Of omdat het mooier is als er links en rechts van het raam een stuk gordijn hangt. Je kunt dus kiezen voor één geheel, twee gelijke delen maar ook twee ongelijke delen. Als je bijvoorbeeld links naast het raam maar een paar centimeter ruimte hebt en rechts een stuk meer. Wanneer je in dat geval twee gelijke delen neemt, hangt het links een stuk voor het raam, en dat kost je licht. Je kunt dan dus ook kiezen om links een wat kleiner stuk te hangen dan rechts: het is dan tóch aan weerszijden mooi aangekleed zonder dat het je een stuk raam kost.

Als je je gordijnen ergens laat maken, moet je hiermee een heel eind kunnen komen. Op Voordeelgordijnen.nl kwam ik een rekentool tegen die je stap voor stap kunt invullen om te zien hoeveel stof je nodig hebt. Zij kunnen je gordijnen ook meteen helemaal op maat maken. Let wel: als je de gordijnen echt helemaal zélf wil maken dan zijn de bovengenoemde maten niet voldoende! Ga dan eerst eens googlen op “zelf gordijnen maken”, dan kom je allerlei rekentools tegen die je verder kunnen helpen.


Slaapkamerfoto via Shutterstock – door Photographee.eu


logo


♥ ♥ ♥ Op Go or No Go wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk een kleine commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Met deze opbrengsten kunnen we deze website onderhouden. Ook krijgen wij soms betaald voor een artikel of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ♥ ♥ ♥

No Comments

    Leave a Reply

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.