- Kindvriendelijke vakantieparken in Nederland: hier moet je op letten - 9 maart 2025
- Vloerkleden: De perfecte aanvulling voor je huiskamer - 19 februari 2025
- { Boek Recensie } Bunnie VS Monkie en de Doorgedraaide Dimensies! - 12 februari 2025
De middelbare school markeert een tijd waarbij er veel afkomt op je kinderen. Er worden nieuwe vriendschappen gemaakt, de pubertijd is in volle gang en er moet gepresteerd worden. Ook belangrijke keuzes maken wordt onvermijdelijk. De stap van de basisschool naar de middelbare school is al een eerste keuzemoment. Wat is het niveau waar je zoon of dochter vervolg aan gaat geven?
Als dat eenmaal bepaald is, gaan er een aantal jaren onderbouw aan vooraf voordat er in de bovenbouw opnieuw gekozen moet worden. Dit keer gaat het om de profielkeuze. Zit jij toevallig met jouw kind net in die fase en moet er over een paar maanden gekozen worden? Dan is het handig om te weten wat je kan verwachten en hoe je jouw kroost stimuleert om de beste keuze te maken.
Profielkeuze VMBO
Naast de keuze voor een profiel moeten alle leerlingen van het VMBO de algemene vakken Nederlands, Engels, maatschappijleer, lichamelijke opvoeding en een kunstvak volgen. Daarbij kiezen ze al in het tweede jaar voor een profiel. Dit zijn leerlingen die VMBO-basis, -kader, of -gemengde leerweg volgen. Er zijn tien beroepsgerichte VMBO profielen waar zij uit kunnen kiezen:
- Zorg en welzijn;
- Groen;
- Horeca, bakker en recreatie;
- Economie en ondernemen;
- Bouwen, wonen en interieur;
- Produceren, installeren en energie;
- Mobiliteit en transport;
- Media, vormgeving en ICT;
- Maritiem en techniek;
- Dienstverlening en producten.
Leerlingen die VMBO-TL volgen kunnen uit vier profielen kiezen: Techniek, zorg en welzijn, economie en landbouw.
Profielkeuze HAVO en VWO
Algemene vakken die havisten en Vwo’ers allemaal moeten volgen, zijn Nederlands, Engels, rekenen, lichamelijke opvoeding, maatschappijleer en (klassieke) culturele kunstvorming. De profielen die zij daarnaast kunnen kiezen zijn:
- Cultuur en Maatschappij;
- Economie en Maatschappij;
- Natuur en Gezondheid;
- Natuur en Techniek.
Hoe stimuleer ik een juiste keuze?
Er zijn een aantal markers die kunnen duiden op een keuze in een bepaalde richting. Zo kan je zoon of dochter heel goed zijn in bepaalde vakken of ze leuk vinden. Let wel dat hier een groot verschil in zit waarbij je een goede raadgever kan zijn. Dat je ergens goed in bent, wil niet altijd zeggen dat je het leuk vindt om te doen. Hoe vervelend is het om administratief werk te doen waar je goed in bent maar waar je geen energie van krijgt? Hetzelfde geldt voor scholieren. Een taalknobbel betekent niet automatisch een afkeer van bètavakken of economie. Wat je dan bijvoorbeeld zou kunnen aanraden is een cultuur- of economieprofiel met een aantal bètavakken in de vrije keuze. Andersom kan er ook voor een natuurprofiel gekozen worden met meerdere taalvakken in het vrije gedeelte. Zo spreid je de kansen op een goed resultaat, doet je kind vakken die het ook leuk vindt en is er sprake van een brede opleiding. Dit kan altijd nuttig zijn in de toekomst.
Ook na de keuze van een profiel zijn er legio opties
Hoe zwaar telt het eigenlijk om een specifiek profiel te kiezen? Een kind kiest het immers om een bepaalde richting in het leven uit te gaan. Om alvast toe te werken naar een vervolgopleiding na de middelbare school. Toch zijn er genoeg factoren die kunnen maken dat er voor een andere richting wordt gekozen na de middelbare school. Wist jij al toen je 16 jaar was wat je de rest van je leven zou willen doen? Voor een aantal mensen gaat die vlieger op, maar bij lange na niet voor het gros. Een profielkeuze is daarom zeker niet bindend. Na de middelbare school zijn er talloze opties om toch een ander pad te bewandelen. Deelcertificaten halen, een schakelprogramma in of voor een hele andere vervolgopleiding kiezen. Het behoort allemaal tot de mogelijkheden. Til daarom niet te zwaar aan de profielkeuze. Het enige dat jij hoeft te doen, is het stimuleren van een keuze waar jouw puber nog jarenlang gelukkig van wordt!
Met deze afbeelding kun je heel gemakkelijk deze profielkeuze tips op Pinterest bewaren ♥

Schoolfoto via Shutterstock – door Syda Productions
Lees ook: geslaagd, en dan?
♥ ♥ ♥ Op Go or No Go wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk een kleine commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Met deze opbrengsten kunnen we deze website onderhouden. Ook krijgen wij soms betaald voor een artikel of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ♥ ♥ ♥
2 Comments
Geslaagd voor je eindexamens: en dan?! - Go or No Go
22 januari 2020 at 06:33[…] te gaan volgen, is het belangrijk om te weten welke richting je op wil. Als het goed is hebben de profielkeuzes op de middelbare school hierbij geholpen. Zodra je weet welke opleiding je wil gaan volgen, kun je […]
Tips om de juiste middelbare school te kiezen - Go or No Go
15 januari 2020 at 06:32[…] ook: Profielkeuze op de middelbare […]