Inspiratie

Kinderen en een uitvaartverzekering: wat zijn de mogelijkheden?

uitvaartverzekering kind overlijdensrisicoverzekering
Linda - Go or No Go

Heb jij al eens uitgezocht hoe het zit met een uitvaartverzekering voor je kind? Ik niet, eerlijk gezegd. En dus ging ik eens kijken hoe het allemaal zit en wat er mogelijk is. Deze informatie deel ik graag met jullie.

Overlijdensrisicoverzekering

Om te beginnen is het handig om eerst even te kijken hoe je zelf verzekerd bent. Ik heb namelijk geen uitvaartverzekering, maar een overlijdensrisicoverzekering.
Een overlijdensrisicoverzekering houdt in dat je nabestaanden een bedrag ontvangen dat je verzekerd hebt. Er wordt dus eenmalig het afgesproken bedrag uitgekeerd aan de nabestaanden. Hier zijn wel allerlei voorwaarden aan verbonden, bijvoorbeeld dat de overlijdensrisicoverzekering loopt tot uiterlijk je 75e* verjaardag (*let op, dit kan per verzekeraar verschillen). Het kan dus zo zijn dat je jarenlang betaald aan een overlijdensrisicoverzekering, zonder dat deze uitgekeerd wordt. Maar ik vind het wel een fijn gevoel dat, wanneer er nu iets zou gebeuren met mijn partner of mij, dat zij in deze periode in ons leven waar je behoorlijk veel geld nodig hebt, een bedrag ontvangen waar ze wel even mee vooruit kunnen.

Overlijdensrisicoverzekering en kinderen

Kinderen worden niet automatisch meeverzekerd in een overlijdensrisicoverzekering. Deze sluit je namelijk echt af of het leven van de verzekerde(n). Je kunt uiteraard wel een overlijdensrisicoverzekering afsluiten voor je kinderen met een lange looptijd.

Uitvaartverzekering

Met een uitvaartverzekering verzeker je de uitvaart. Mocht je komen te overlijden, dan neemt de uitvaartverzekering de kosten voor de uitvaart of haar rekening.
Bij de meeste uitvaartverzekeraars wordt een baby/kind gratis meeverzekerd. Dit loopt meestal door tot hun 18e of 21e jaar. Bekijk bijvoorbeeld de mogelijkheden bij een DELA Uitvaartverzekering en kinderen.

Uitvaartverzekering tijdens de zwangerschap

Bij de meeste verzekeraars is een ongeboren kind vanaf 20 weken zwangerschap tot de eerste 30 a 60 dagen na de geboorte kosteloos en automatisch meeverzekerd. Natuurlijk is het goed om te bekijken bij je eigen uitvaartverzekeraar of dit voor jou ook geldt.
Daarnaast geldt vaak dat de dekking gedurende de zwangerschap en eerste maanden na geboorte meestal niet gelijk is aan de maximale uitkering van je eigen polis.

Uitvaartverzekering na de geboorte

Wanneer de eerste periode voorbij is, is de dekking voor van je kind vaak gelijk aan je eigen dekking. Dit kan overigens ook afhankelijk zijn van bijvoorbeeld of beide ouders of maar één ouder verzekerd is bij de maatschappij. Neem altijd contact op met de uitvaartverzekeraar om je kind aan te melden voor de uitvaartverzekering. Sommige verzekeraars houden aan dat je binnen dertig dagen na geboorte je kind moet aanmelden, dus houdt hier rekening mee.

Zodra je kind 18 of 21 wordt (afhankelijk van welke leeftijd je verzekeringsmaatschappij aanhoudt) kun je ervoor kiezen om de polis aan te houden. De polis wordt dan tegen dezelfde dekking overgeheveld naar je kind. Er moet dan dus ook premie betaald worden. Deze is overigens relatief laag, vanwege de jonge leeftijd.

Als je zelf geen uitvaartverzekering hebt, maar deze wel wil afsluiten voor je kind, dan is dat uiteraard ook mogelijk. Vanwege de lage kans op overlijden is de premie laag. Je kunt er uiteraard ook voor kiezen om een bedrag op je spaarrekening te bewaren voor onvoorziene gebeurtenissen, zodat je geen verzekering hoeft af te sluiten.


Foto van beer via Shutterstock – door Dan Race

♥ ♥ ♥ Op Go or No Go wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk een kleine commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Met deze opbrengsten kunnen we deze website onderhouden. Ook krijgen wij soms betaald voor een artikel of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ♥ ♥ ♥

 1 Comment

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.