4 jaar 5 jaar 6 jaar

Wat als zwemlessen niet werken voor je kind?

zwemlessen

De lente komt weer in zicht en ik durf zelfs alweer een beetje te denken aan de zomer. De zomervakantie is geboekt en dus kijk ik enorm uit naar het zonnetje! Vast wel herkenbaar, toch? Heerlijk om weer lekker veel buiten te zijn en te gaan zwemmen met de kids.

Toen Daan en Jesse nog baby’s waren, gingen we regelmatig zwemmen. Ze vonden het warme water heerlijk! Zwemluiers aan en gaan! En op vakantie dan in zo’n handige baby-zwemband om zo lekker te dobberen in het zwembad.

Zwemlessen

Daan en Jesse zijn jaren later gelukkig nog steeds dol op zwemmen. Ondanks dat we regelmatig met ze gingen zwemmen toen ze nog klein waren, gingen de eerste zwemlessen niet heel soepel. De eerste driekwart jaar begonnen we met zwemlessen bij een zwemvereniging. Zij werkten met een badjes-systeem, waarbij alle kinderen dus starten in badje 1 en vervolgens door kunnen groeien tot badje 6. In badje 1 was het water nog ondiep en konden de kinderen rustig wennen aan het water. Behalve dat ik deze werkwijze wel interessant vond, scheelde het ook enorm veel geld met de andere zwemorganisatie die we bij ons in het dorp hadden.

Badje 1

Voor Jesse werkte deze zwemles op zich wel prima, maar het ging wel op een langzaam tempo. Zo hadden ze maar twee diploma-momenten per jaar, en om diploma A, B en C te halen was je dus minstens 2 jaar bezig. Dat wisten we overigens van te voren en dat was ook prima. Maar tegen de tijd dat hij in badje 4 zat, zat Daan nog steeds in badje 1. Behalve dat dat totaal demotiverend werkte voor Daan, begon hij er ook het plezier in te verliezen aangezien hij al driekwart jaar vast zat in badje 1. We besloten Daan van deze zwemles af te halen en hem aan te melden bij een andere organisatie. Hier beginnen de kinderen gewoon in het diepe en ze hebben hier een speciaal zwemvest aan met kurkjes, zodat ze blijven drijven.

Genieten!

Om maar met de deur is huis te vallen: dit werkte TOP voor Daan! Binnen enkele lessen had hij het plezier in de zwemlessen weer volledig terug, mede dankzij de super leuke zwemleraar. Hij ging met grote sprongen vooruit en binnen enkele weken was hij op bijna hetzelfde niveau als zijn broer. Omdat de zwemles hier super goed beviel, besloten we ook Jesse in te schrijven voor deze zwemlessen. Hij kwam ook in een groepje met een geweldige zwemleraar en had de tijd van z’n leven. Voor mij is het dus ook totaal niet herkenbaar als andere ouders klagen over de saaie zwemlessen. Ik vond het iedere week weer een feestje om naar te kijken. Niet alleen vanwege die grappige (en stiekem ook wel knappe) zwemleraren hoor, maar ook omdat ik mijn kinderen iedere week weer bij zag leren en genieten.

Mijn tip? Als je kind vast loopt met de zwemlessen, kijk eens naar andere zwemverenigingen. Wellicht hebben zij een andere aanpak die beter past bij jouw kind.

Wist je trouwens dat ze in Duitsland weer een andere manier van zwemlessen hebben? Je kind haalt met zwemlessen in Duitsland gemiddeld na 7 weken zijn zwemdiploma! Wat een verschil hè..

♥ ♥ ♥ Op Go or No Go wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk een kleine commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Met deze opbrengsten kunnen we deze website onderhouden. Ook krijgen wij soms betaald voor een artikel of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ♥ ♥ ♥

 3 Comments

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.