Gastblog Voeding en gezondheid

Koken met kinderen: drie belangrijke stappen

koken met kinderen kookgerei

De kinderen bezig houden kost veel moeite, zeker wanneer je tegelijkertijd verantwoordelijk bent voor het huishouden. Wanneer je kookt voor het hele gezin zul je vast de druk gevoeld hebben!

Maar in plaats van rond te rennen als een kip zonder kop om de kinderen bezig te houden én tegelijkertijd voor het avondeten te moeten zorgen, zou je ook met de kinderen samen kunnen koken. Samen koken kan heel erg voordelig zijn voor jou en je kinderen. Er zijn echter wel drie dingen waar je rekening mee moet houden voordat je samen gaat koken. We gaan er hieronder verder op in.

Kookgerei

Het eerste wat je nodig hebt is goed keukengerei. Het ligt natuurlijk aan de gerechten die je gaat maken welk kookgereedschap je nodig hebt, want als je cake maakt heb je andere dingen nodig dan wanneer je lunch maakt.

Je hebt geen speciaal kookgerei nodig om samen te koken met je kinderen, het meeste wat je thuis hebt liggen zal voldoende zijn. Maar sommige items zijn wel handiger dan de andere. Denk aan plastic en houten items, bijvoorbeeld plastic kommen en spatels. Of kleinere items zodat het makkelijker voor de kinderen is om deze te gebruiken met hun kleine handjes. Maar als je geen kleinere items hebt, zullen ze alsnog prima kunnen koken met wat je thuis hebt liggen.

Als je taartjes gaat bakken of zelfs als je simpele boterhammen maakt, dan is het ook leuk om vormpjes te gebruiken. Dit maakt het maken van gerechten veel leuker voor de kinderen.

Recepten

Het vinden van goeie recepten voor kinderen is een van de belangrijkste elementen wanneer je samen kookt met je kinderen, want het moet wel lekker zijn én op de juiste manier bereidt worden.

Als je cake en koekjes bakt, dan zullen je kinderen waarschijnlijk niets te klagen hebben. Want eerlijk is eerlijk, ze zijn dol op alles wat vol zit met suiker, chocola en slagroom. Maar je hoeft geen speciaal kookboek te kopen om gerechten te maken met je kinderen.

Je kan kijken naar de gerechten die je doordeweeks maakt en daarmee beginnen. Misschien maak je wel eens hamburgers of gehaktballen. Dat is makkelijk om samen te maken, ze kunnen helpen de ingrediënten in de kom te doen en de juiste vorm te kneden.

Dit zijn kleine stappen maar deze stappen zullen de kinderen zeker helpen in hun kook avonturen.

Geduld

Dit is voornamelijk gericht op jou: Wees geduldig.
Als jij van koken houdt dan ben jij waarschijnlijk de baas in de keuken en hou je er niet van als iemand zich met jouw kookkunsten bemoeit. De kans is groot dat jij een stapje terug moet doen wanneer iemand voor jou aan het koken is. Maar hou in gedachten dat koken iets nieuws is voor je kinderen en dat betekent dat ze wat langzamer zijn tijdens het koken en daarmee het proces vertragen.

Daarom moet je wat meer tijd inplannen om samen met de kinderen te koken. Vergeet niet dat hoe meer je met ze kookt, hoe beter ze worden en dat dit uiteindelijk de kooktijd verkort. Iedereen moet ergens een keer beginnen!


Kookfoto via Shutterstock – door Evgeny Atamanenko

♥ ♥ ♥ Op Go or No Go wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk een kleine commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Met deze opbrengsten kunnen we deze website onderhouden. Ook krijgen wij soms betaald voor een artikel of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ♥ ♥ ♥

 2 Comments

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.