Gastblog Sporten

Help, mijn kind zoekt een sport

help mijn kind zoekt een sport
Anne

Het is misschien wel iets Nederlands: eerst zwemles en daarna mag je wat anders. Ik hoor dit zo vaak om mij heen! Maar wat als je kind nu geen uitgesproken mening heeft en het wel best vindt? Hoe kies je dan de juiste sport?

Eerst zwemles en dan?

Die zwemdiploma’s zijn eindelijk in the pocket en dan komt de tijd dat je iets anders mag gaan kiezen. Als je vader op het voetbal zit, is  die keuze ook vaak wel makkelijk gemaakt. Toen Max zijn zwemdiploma had mocht hij gaan kiezen. Maar Max is van nature niet zo sportief. Hij is geen voetballer en heel eerlijk: wij, de ouders, doen ook niet aan een (team)sport. Zijn zus zat op turnen dus dat moest het dan maar worden. Dat turnen ging best heel goed, maar toen werd Max zes en mocht hij niet meer bij de meisjes turnen. Bij de jongens vond hij het niet leuk en al snel werd er tegenzin gekweekt. En zodoende stopte Max met sporten.

Aanleg, aanbieden en kennen

Veel sporten zijn vanaf een jaar of zes niet meer gemengd . Heel jammer, want vele kinderen vinden het samen erg gezellig. Ook zijn er sporten die van nature meisjesachtig zouden zijn. Zoals turnen en paardrijden. Anno 2019 zou dat niet meer mogen toch? Aangezien wij de regel hebben dat je het seizoen afmaakt, koos Max voor niks. Alleen vind ik het wel leuk voor mijn kind om een sport te kiezen. Zodoende gingen we denken, want hoe kom je er achter wat dan wel past bij je kind? Het is vaak een combinatie tussen aanleg (zo heb ik een geweldige tenniscarrière gehad), het kennen van een sport en dat deze ook aangeboden wordt. En dat aanbieden is soms best lastig.  Zo wil je een tijd die wat praktisch is en ik wil persoonlijk dat het ook in de buurt is. Zo wil mijn dochter op paaldansen. Ik weet ook niet hoe ze er op is gekomen maar dat is er helaas niet in onze gemeente.

Van proberen kun je leren

Gelukkig zijn daar ook vriendjes en vriendinnen die op sporten zitten en zo ging hij al eens mee naar rugby en naar judo. Het was vrij snel duidelijk dat hij dat niet wilde. Hij heeft niet eens mee gedaan, alleen gekeken. Maar wat dan? En toen kreeg ik een boekje mee van Sjors Sportief. Wat handig! Gemeenten kunnen dit aanbieden en dan kun je vaak een aantal proeflessen volgen in plaats van één les. Veelal is dit gratis of tegen een gereduceerd tarief.  Samen hebben we de boekjes doorgenomen. En het was bingo! We gaan golfen, tennissen, freerunning en paardrijden proberen de komende weken. Wat een leuke manier om een sport te ontdekken. Wij zeggen altijd van proberen kun je leren. En door veel verschillende dingen te doen kom je r achter wat je past.

Tips voor jullie

Ik heb even onder elkaar gezet wat je er aan kunt doe om de juiste sport te vinden:

  • Ga eens mee kijken met een vriendje of vriendinnetje bij zijn of haar sportclub
  • Kijk of je gemeente is aangesloten bij Sjors Sportief
  • Kijk eens op de website van je gemeente. Daar staan vaak alle sportclubs, misschien ontdek je wel iets nieuws
  • Kijk eens op YouTube voor verschillende sporten.

Welke sport doet jullie kind? En mogen ze bij jullie meerder sporten doen? Of 1 sport en 1 ander clubje? Ik ben daar benieuwd naar, want als Max alles leuk vindt hebben we straks nog een keuzeprobleem ;-).

♥ ♥ ♥ Op Go or No Go wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk een kleine commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Met deze opbrengsten kunnen we deze website onderhouden. Ook krijgen wij soms betaald voor een artikel of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ♥ ♥ ♥

 1 Comment

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.