Gastblog Huis & Tuin Inspiratie

We zitten er weer warmpjes bij!

radiator
Linda - Go or No Go
Laatste berichten van Linda - Go or No Go (alles zien)

Ik heb hier al wel vaker verteld over onze ‘Home Improvement‘-avonturen. De speelkamer, de badkamer, de keuken; ze zijn allemaal al wel een keer belicht. Maar waar ik het nog nooit over heb gehad, is iets wat in al deze ruimtes terugkomt maar waar vaak niet zo goed over wordt nagedacht. Toch is het erg belangrijk in iedere ruimte in huis: de verwarming. En meer in het bijzonder: de keuze voor de juiste radiator.

Checklist

Om een goede radiator te kunnen kiezen zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. Allereerst moet je natuurlijk weten waar hij komt te hangen. Dat heeft namelijk invloed op twee dingen: de maximale afmetingen van de radiator en de keuze voor welk type. Daarnaast moet je weten wat het volume van de ruimte is, die verwarmd moet worden. Dus lengte x breedte x hoogte. Tot slot moet je een keuze maken voor de temperatuur die je wil bereiken. Op het toilet is een graadje of achttien prima (tenzij je graag lang bivakkeert op je porseleinen vriend). Op de badkamer wil je het waarschijnlijk wel wat warmer hebben, zodat je na het douchen niet meteen een longontsteking oploopt.

Type radiator

Het type radiator bepaalt stiekem voor een aanzienlijk deel de sfeer in de ruimte. Als hij onder de vensterbank komt te hangen maakt het natuurlijk niet zoveel uit. Kies dan gewoon voor een efficiënte verwarming. Maar als hij midden op een muur komt te hangen, zijn er allerlei andere opties dan die saaie, ouderwetse radiatoren. Op onze badkamer hangt bijvoorbeeld een Vasco radiator met vierkante spijlen. Enerzijds is dat ideaal om je handdoeken op te drogen, maar anderzijds is het een echte eye catcher. Nét wat stoerder en robuuster vanwege de vierkante spijlen in plaats van die ‘gewone’ ronde. En die strakke lijnen pasten precies in de moderne stijl die we kozen. Maar er zijn nog tientallen andere en compleet verschillende stijlen en designs!

Vermogen berekenen

In de speelkamer hangt de verwarming onder de vensterbank; daar hebben we de goedkoopste radiator gekozen met als enige eis dat hij voldoende warmte kon produceren. Daarvoor moet je berekenen hoeveel watt (=vermogen) je nodig hebt voor die ruimte. Gelukkig hoef je dat niet zelf uit te rekenen: iedere goede aanbieder van radiatoren heeft hiervoor een tool op zijn website. Daarvoor moet je dus wél je checklistje compleet hebben! Bij iedere radiator staat (als het een goede aanbieder is) vermeld hoeveel watt deze kan leveren.

Het benodigde vermogen vormt, samen met de maximale afmetingen die de radiator mag hebben, de enige beperking van je keuze. Kijk dus goed rond, want er zijn echt een heleboel leuke, mooie, moderne of juist heel retro modellen radiators op de markt!

♥ ♥ ♥ Op Go or No Go wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk een kleine commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Met deze opbrengsten kunnen we deze website onderhouden. Ook krijgen wij soms betaald voor een artikel of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ♥ ♥ ♥

 No Comments

    Leave a Reply

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.