Opvoeding & Ouderschap

Verzoekje aan de YouTube helden van mijn zonen

Daan en Jesse zijn sinds een tijdje helemaal gek op YouTube. En dan niet om daar leuke tekenfilmpjes op te kijken natuurlijk. Ze kijken uren naar bekende YouTubers / gamers. Waarschijnlijk ken je Enzo Knol wel, een van de bekende YouTube gamers uit Nederland. Maar ook andere bekende en minder bekende YouTubers komen langs. Aan hen heb ik een verzoekje.

De YouTube held van Jesse

Jesse is groot fan van Roy, oftewel Royalistiq. Een YouTube gamer die op dit moment vrijwel alleen Fortnite video’s plaatst. Voordat Fortnite er was, plaatste hij voornamelijk GTA5 video’s, waarmee hij dus ook bekend geworden is. Aangezien Daan en Jesse natuurlijk helemaal gek zijn op Fortnite en daar filmpjes van zochten op YouTube, kwamen ze bij Royalistiq terecht. Een leuke kerel, begin twintig, enthousiast en grappig. En natuurlijk heel goed in Fortnite. Hij zoekt de battles op, want een Fortnite video waarin je je twintig minuten lang verstopt en zo een overwinning behaald (oftewel, mijn stijl) is natuurlijk geen bal aan om te kijken. Royalistiq gaat dus naar de drukste plekken en laat zo zijn skills zien. Ik snap heel goed dat Jesse en Daan het erg leuk vinden om naar hem te kijken. Ze zien hem dan ook als een voorbeeld.

De YouTube held van Daan

Daan kijkt graag naar de gaming video’s van Enzo Knol. Enzo Knol heeft heel slim twee kanalen op YouTube. Eén waar hij gewone video’s plaatst, daar kijkt Daan dan ook niet naar. En een tweede account waar hij dus gaming video’s op plaatst. Voornamelijk Fortnite video’s momenteel, maar soms ook Minecraft video’s. Enzo en Roy plaatsen trouwens ook wel eens video’s samen. Ze gamen dan met elkaar en daar komen video’s van online. Dat zijn de favorieten van Daan en Jesse: hun twee helden samen!
Zeker nu er een Creative-mode in Fortnite is, vinden ze het erg leuk om deze en andere YouTube helden samen te zien werken in Creative. Ze verzinnen hier allerlei grappige nieuwe mini games zoals Zeeslag.

Merchandise

De derde YouTuber waar Daan graag naar kijkt is TheDutchTerms. Ook hier vindt je veel (of vrijwel alleen maar) Fortnite video’s. Royalistiq heeft ruim 620.000 abonnees en Enzo Knol heeft op zijn gaming-kanaal ruim 570.000 abonnees. TheDutchTerms heeft er bijna 400.000.
Enzo Knol en Royalistiq zijn inmiddels zo groot dat ze hun eigen merchandise hebben. En dat hebben mijn kinderen ook gezien, want Jesse heeft inmiddels genoeg geld bij elkaar gespaard voor een t-shirt van Royalistiq en Daan heeft zijn oog laten vallen op een shirt van Enzo Knol. Daarnaast hebben ze deze maand ook samen een gaming headset gekocht, want ja, dat hebben hun helden ook. Natuurlijk snap ik dat Daan en Jesse het ook wel erg leuk vinden om te kunnen praten met vriendjes waar ze mee spelen. Ohja, en Jesse heeft deze week een bandana gekocht, zo’n rode net als Roy. Hij is er hélemaal blij mee…en het staat hem stiekem ook nog eens vet goed.

O my days

Allemaal prima dus. Ze zijn fan van deze drie YouTubers en kijken er graag naar. Alle drie hebben ze veel fans, waaronder onwijs veel kinderen. Voornamelijk vanaf een jaar of acht. Dat weten ze zelf ook natuurlijk, onder andere vanwege de live events die Enzo Knol en Royalistiq organiseren. Daar komen onwijs veel kids op af, die hun helden wel eens live willen zien gamen.
En dan komen we nu eindelijk toe aan mijn verzoekje aan deze grote YouTube helden van mijn kids. Want jongens, ik snap dat in the heat of the moment je enthousiast wordt, de adrenaline het overneemt en je er wel eens wat uitflapt. Maar ik heb er toch wel echt moeite mee als ik met een schuin oor mee luister met mijn kids en vervolgens de ene ‘k*t’ na de andere ‘holy f*ck’ hoor. Maar ook op rustigere momenten, dus niet tijdens een spannend gevecht, is het steeds weer ‘f*cking’ dit en ‘what the f*ck’ dat. En als hun helden deze termen zo vaak gebruiken en ook gewoon in normale, rustige momenten maar blijven gebruiken, wordt het voor kinderen normaal. En ik roep als moeder wel dat het klaar is met YouTube als ik deze woorden ook bij hun ga horen vallen, maar zou dat helpen? Tot nu toe wel, maar ik ben er bang voor. Want tegen de tijd dat ze het wel een keer laten vallen, is het al te laat. En ja, ik weet best dat kinderen op een bepaalde leeftijd nu eenmaal in aanraking komen met scheldwoorden en ze ook gaan gebruiken, maar toch vind ik het jammer om te zien dat deze grote YouTubers de scheldwoorden zo gemakkelijk gebruiken. En sommige proberen het wel. Zo hoor ik Royalistiq regelmatig ‘O my days’ zeggen. Dat is een van zijn vaste uitspraken, en hey, dat vind ik dus top! Zooo veel beter dan ‘what the f*ck’ enzo. Het zou tof zijn als ze dit véél meer proberen te doen.

Kindvriendelijke YouTubers

Er zijn gelukkig wel ook veel grote YouTubers die kindvriendelijk zijn. Bekende kids vloggers zijn MeisjeDjamila en Onnedi. Maar zij maken natuurlijk geen gaming video’s. Jelly is wel een Nederlandse gaming vlogger die zelf aangeeft kindvriendelijke vlogs te maken. Hij maakt echter dan weer heel weinig Fortnite video’s. Hij speelt onder andere wel Roblox, wat Daan en Jesse ook erg leuk vinden. En daarnaast is bij deze vlogger het grote nadeel: hij vlogt Engelstalig. En dan haken Daan en Jesse af, want ze begrijpen er te weinig van. Jelly is trouwens wel máteloos populair in het buitenland en heeft ruim 10 miljoen (!) volgers.
Maar goed, ik heb dus helaas nog geen schattig pratende YouTuber gevonden die net zo’n goede Fortnite video’s maakt als bijvoorbeeld Enzo en Roy.

Dus…

Voor nu mogen Daan en Jesse gewoon de video’s van bovenstaande YouTubers kijken hoor. Verbieden is onzinnig, want dan kijken ze er ergens anders wel naar, of stiekem, of whatever. En YouTube Kids zijn ze wel een beetje ontgroeid inmiddels. En op dat stiekeme gedoe zit ik ook helemaal niet op te wachten. En nu klinkt het misschien ook alsof ik het vreselijke video’s vindt, maar ook dat is zeker niet zo. Het zijn leuke kerels, vertellen enthousiast en zijn goed in wat ze doen. Zelf speel ik ook wel eens Fortnite (jaja, hippe mama) en dan is het inderdaad tof om andere, hele goede spelers, bezig te zien. Maar die scheldwoorden skippen zou gewoon wel erg fijn zijn.
Daarnaast is het ook wel goed om een beetje in de gaten te houden wat ze bekijken op youTube. Regelmatig starten YouTube gamers een livestream waarbij je ze dus live kunt zien spelen.

Donaties

Tijdens deze livestreams kunnen donaties gedaan worden. Een livestream kan de ene keer een paar tientjes opleveren, maar een andere keer zo een paar duizend. Voor de YouTube Gamers is hun YouTube kanaal natuurlijk ook gewoon hun baan en de inkomsten uit onder andere de livestreams zijn hun maandelijkse inkomen. Ze steken tijd in het maken van de video’s. Ja, ze hebben van hun hobby hun werk gemaakt en daar is niets mis mee. Maar die gedoneerde bedragen zijn soms wel echt bizar. Prima dat mijn kids hun helden sponsoren wanneer ze er een shirtje van kopen, maar gewoon geld doneren tijdens het bekijken van livestream vind ik echt bizar. De donaties worden vaak met name gedaan zodat je eigen YouTube naam genoemd wordt door jouw grote held, in de hoop dat je een beetje bekendheid of bezoekers krijgt. Vaak wordt er ook gewoon 1 euro gedoneerd hoor, en ook dan wordt je naam volgens mij wel genoemd, dus dat is tof…maar donaties van een paar honderd euro van één persoon (kind?) vind ik wel echt bizar.
Bij ons kunnen betalingen via de tablets van de kids niet zomaar gemaakt worden, maar let dus wel op als je kind bijvoorbeeld via jouw telefoon naar een livestream kijkt. Afhankelijk van je instellingen is een betaling zo gemaakt. En die donaties, daar valt je mond soms echt van open hoor, bijvoorbeeld in dit filmpje.

Conclusie

Lijkt me duidelijk. Beste grote YouTube helden van mijn zoontjes. Mag het met die scheldwoorden in jullie te gekke video’s, waar mijn kids uren per maand naar kijken, alsjeblieft een beetje minder (minder, minder)? Mijn dank is groot!

♥ ♥ ♥ Op Go or No Go wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk een kleine commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Met deze opbrengsten kunnen we deze website onderhouden. Ook krijgen wij soms betaald voor een artikel of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ♥ ♥ ♥

 3 Comments

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.