Inspiratie

Je rijbewijs halen: vroeger was alles anders

Rijbewijs halen
Linda - Go or No Go

Het is nogal wat hè, je rijbewijs halen. Toen ik achttien werd, begon ik direct met rijlessen. Ik vond het geweldig! Na een poosje kwam het leren van het theorie-examen erbij en na een heel aantal rijlessen was het zover…ik mocht op voor mijn rijbewijs!

18 jaar

Er is inmiddels natuurlijk heel veel veranderd. Ik mocht op mijn achttiende beginnen met rijlessen, maar tegenwoordig mag dat al op je zeventiende. Je kunt zelfs je rijbewijs al halen als je nog zeventien bent. Met je theorie kun je al beginnen als je zestien bent.
Het enige verschil is dat je wel tot je achttiende met een begeleider moet rijden en dus niet alleen mag rijden. Maar hey, als dat alles is..!
Maar goed, back to the old days. Ik begon met lessen toen ik achttien was en steeds met lessen van twee uur achter elkaar. Zo ging het lekker snel, was de bedoeling. Maar in de praktijk viel dat voor mijn gevoel best tegen, want ik heb toch een behoorlijk aantal lessen gevolgd en ben uiteindelijk ruim een jaar bezig geweest.

Theorie

Na een half jaar mocht ik van mijn rij-instructeur mijn auto theorie leren en proberen te gaan halen. Volgens mij is dat ook alweer een verschil met tegenwoordig, want dat doe je nu vooraf of vanaf het begin in. Eigenlijk ook veel beter, aangezien je de theorie dan meteen toe kunt passen in de praktijk. Andersom ook handiger, want als je je theorie leert en dit vanaf het begin herkent in de praktijk, blijft het veel beter hangen.
Maar goed, in mijn tijd (God, wat klink ik nu oud) ging dat anders. Dus na een poosje rijlessen ging ik mijn theorie leren. En dat ging eigenlijk verrassend goed! Ik ben gelukkig iemand die gemakkelijk kan leren en de theorie bleef goed hangen. Internet speelde toen nog niet echt een grote rol, dus leerde ik voornamelijk uit boeken.

Tegenwoordig is dat veel handiger, want je kunt online superveel leren en oefenen. Je oefent online de vragen en kunt daarna zien op welke onderwerpen je nog wat kennis tekort komt. Ideaal! Daarnaast is het voordeel van online je theorie leren dat je met vele 3D-animaties veel meer inzicht in de voorbeelden krijgt dan met een plat plaatje in je boek.
Bovenstaande geldt trouwens niet alleen voor je autorijbewijs. Ook je motor theorie leren kan gemakkelijk online.

Geslaagd!

Je mocht, in de tijd dat ik mijn theorie-examen deed, 6 fouten hebben. En dat was maar goed ook, want ik had er precies 6! Helemaal top, want dat betekende dat ik geslaagd was! Toen kwam het volgende: je theorie was een jaar geldig, dus je moest er wel voor zorgen dat je binnen een jaar na het behalen van je theorie-examen, ook je praktijkexamen haalde. Normaal gesproken moet dat natuurlijk prima lukken, maar als je twee keer zakt, wordt het stiekem best wel krap.

Bijna een ingreep

Mijn praktijkexamen begon met het lezen van een kentekenplaat. Dat was eigenlijk de allereerste keer dat ik dacht: goh…ik zie volgens mij helemaal niet zo goed?! Ik kon het namelijk maar nét lezen. Maar goed, het lukte, dus niets om me druk over te maken op dat moment.
Vol vertrouwen stapte ik de auto. En de eerste veertig minuten gingen super. Ik spiegelde braaf, deed alles netjes en ook de bijzondere verrichtingen waren geen probleem. Ik reed wel ergens 70 waar ik maar 60 mocht, maar gelukkig werd me dat vergeven. Net voor het einde reed ik over een tweebaansweg. Ik reed rechts en voor mij gingen er een aantal auto’s, inclusief een vrachtauto, rechts rijden. Als je al een paar jaar je rijbewijs hebt, dan gaat er dan vast een belletje rinkelen: waarom zou een vrachtwagen rechts gaan rijden terwijl er geen afslag aankomt. Maar ja, ik had mijn rijbewijs nog niet eens en bij mij ging er geen belletje rinkelen.
Opeens zag ik alarmlichten voor me knipperen: er stond een auto stil op de linker rijbaan! Jaiks! Ik ben nog altijd de chauffeur die op de linker rijbaan reed dankbaar dat hij inhield, want ik kon op het laatste moment zelf invoegen. De examinator zei dat hij een seconde verwijderd was van het maken van een ingreep. En je weet het vast: een ingreep betekent niet geslaagd.
Maar gelukkig was ik dus net op tijd en kreeg ik na mijn ritje het verlossende nieuws: ik was (net) geslaagd!!

Rijbewijs

Een paar dagen later mocht ik dan toch echt mijn rijbewijs ophalen bij het gemeentehuis. Wat een heerlijk moment was dat, dat vergeet ik nooit meer! En de dag dat ik voor de eerste keer alleen in de auto stapte en alleen mocht rijden, ook dat vond ik echt te gek.
Inmiddels zijn we ruim tien jaar verder en zoals ik al zei is er veel veranderd rondom het halen van je rijbewijs. Maar de spanning rondom dat papiertje is net zo groot. Benieuwd hoe mijn kinderen het er over een jaar of acht vanaf gaan brengen! 🙂

♥ ♥ ♥ Op Go or No Go wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk een kleine commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Met deze opbrengsten kunnen we deze website onderhouden. Ook krijgen wij soms betaald voor een artikel of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ♥ ♥ ♥

 1 Comment

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.