5 jaar 6 jaar 7 jaar 8 jaar Producten voor kids

De plaswekker: vanaf welke leeftijd en welk merk

plaswekker plaswekkertraining leeftijd bedplassen bij kinderen
Linda - Go or No Go

Als je kind ‘s nachts moeite heeft met zindelijk worden, kan een plaswekker helpen. Het is geen wondermiddel, maar wel een middel dat zeer effectief kan helpen. De training die je kind volgt met de plaswekker is namelijk wetenschappelijk bewezen het meest effectieve middel om je kind te leren om ‘s nachts bij een volle blaas wakker te worden. Maar vanaf welke leeftijd kun je een plaswekker inzetten, en welk merk plaswekker is nu het beste? 

Leeftijd plaswekker

De aanbevolen leeftijd voor kinderen om een plaswekker te gaan gebruiken is minimaal zes jaar. Ten eerste is het simpelweg een feit dat best een groot aantal kinderen onder de zes jaar vaak nog in bed plassen. En dat mag ook, tot de zes jaar hoeft je kind ‘s nachts nog niet volledig zindelijk te zijn. Natuurlijk is dat heel fijn als dat wel zo is, maar weet dat het niet raar is als je kind tot en met de vijf jaar nog in bed plast. Dat overkomt namelijk meer dan 20% van de vijfjarigen. In de meeste gevallen groeit een kind vanzelf over bedplassen heen. Is je kind inmiddels zes of zeven jaar oud en plast hij of zij nog regelmatig in bed? Dan is het inzetten van een plaswekker een goede optie.

Hoe werkt een plaswekker

Eigenlijk werkt een plaswekker heel simpel. Voor het gemak leg ik alleen de meest populaire soort plaswekker uit, namelijk de draadloze plaswekker. Als je nu overgaat tot het aanschaffen van een plaswekker, dan ga je voor een draadloze namelijk.
Je kind draagt een speciaal onderbroekje met sensoren. Op het broekje klik je een zender. Deze zender zendt signalen uit naar de ontvanger, die je in het stopcontact steekt. De meeste ontvangers kunnen overigens ook op batterijen, als je geen stopcontact in de slaapkamer hebt.
Zodra je kind ‘s nachts de eerste druppels plast, pikken de sensoren in het broekje dit direct op. Dit signaal gaat van de zender naar de ontvanger, wat resulteert in een wekker die afgaat. Bij de meeste plaswekkers kun je het alarmsignaal instellen, zowel in toon als volume.

Wat moet je kind doen als de wekker afgaat

Zodra de wekker afgaat, is het belangrijk dat je kind een aantal handelingen uitvoert. Deze moet je strikt volgen, dit is namelijk van groot belang voor het slagen van de plaswekkertraining.
Zodra de wekker gaat, wordt je kind wakker en moet hij eerst de zender van de onderbroek afhalen. Vervolgens gaat je kind uit bed om de wekker uit te zetten. Het is belangrijk dat je kind ook echt daadwerkelijk uit bed moet hiervoor. Je kind moet namelijk wakker zijn wanneer hij deze handelingen uitvoert. Als de wekker binnen een meter van waar je kind slaapt staat en hij dus vanuit zijn bed de wekker uit kan zetten, zal de training niet slagen.
Als laatste stap gaat je kind naar de toilet om daar verder te plassen en te verschonen. Zelf raad ik aan om als ouder mee te kijken met je kind zodra de wekker gaat, zeker de eerste keren. Als je ziet dat je kind alle handelingen goed zelfstandig uit kan voeren, is het niet nodig om samen op te staan wanneer de plaswekker afgaat.

Vergoeding plaswekker

Een plaswekker kan vergoed worden door je zorgverzekering. Niet vanuit de basisverzekering, maar wel vanuit een aanvullende verzekering. Bereken zelf of het voor jou nuttig is om dit aanvullende pakket aan te schaffen, indien je die nog niet hebt. Een plaswekker kost rond de € 120,- inclusief de onderbroekjes, dus indien het einde van het jaar in zicht komt kun je kijken of het nuttig is om het aanvullende pakket aan te schaffen. Dat is natuurlijk afhankelijk van de kosten die je kwijt bent voor dit aanvullende pakket, en of je nog andere opties uit dit aanvullende pakket goed kunt gebruiken.
Let er daarnaast ook goed op vanaf welke leeftijd je zorgverzekering een plaswekker vergoedt. Hier kan namelijk verschil in zitten.

Merk plaswekker: Rodger

Rodger heeft een draadloze plaswekker waarbij de ontvanger zowel in het stopcontact als op batterijen kan. De zender klik je op de speciale onderbroeken. Zodra je de zender en ontvanger met elkaar gekoppeld hebt, is de plaswekker ingesteld. De ontvanger heeft een nachtlampje, zodat je kind ‘s nachts gemakkelijk de ontvanger kan vinden wanneer deze afgaat.
Je kunt het volume en de alarm-geluiden (acht verschillende) zelf kiezen. Daarnaast kun je er voor kiezen om steeds een ander alarm-geluid te laten horen. Dus als je kind ‘s nachts meerdere keren in bed plast, krijgt hij steeds een ander alarm te horen. Uit onderzoek is gebleken dat wekken met verschillende geluiden een positieve invloed heeft op de plaswekkertraining. Het wisselen van het geluid zou de gevoeligheid om wakker te worden van de plaswekker verhogen. Als je dus een vaste slaper hebt, dan is deze plaswekker mogelijk goed geschikt.
Kosten Rodger plaswekker: € 99,95 en je koopt hem hier.

Koop hier voordelig de Rodger plaswekker:

Merk plaswekker: Urifoon

Urifoon heeft twee soorten plaswekkers die ik zal toelichten. Als eerste heeft Urifoon de plaswekker Contessa. Dit is een draadloze plaswekker die geschikt is voor de diepe tot zeer diepe slapers. Het volume kun je hard zetten én daarnaast zit er een trilalarm op.
Daarnaast heeft Urifoon de plaswekker Mickey. Deze plaswekker is gemakkelijk in gebruik en heeft vijf verschillende alarmsignalen.
De ontvanger heeft een nachtlampje en daarnaast een apart lichtsignaal om aan te geven wanneer de batterij van de zender bijna op is. De batterijen gaan ongeveer drie maanden mee.
De werking is verder hetzelfde als de Rodger: je koppelt de zender en de ontvanger, en klaar ben je.
Kosten Urifoon Mickey: € 99,95 en je koopt hem hier.

Koop hier voordelig de Urifoon plaswekker:

Welk merk plaswekker is het beste: Rodger of Urifoon plaswekker

Maar welk merk plaswekker is nu het beste? Dat is een goede vraag. De werking is bij beide vrijwel hetzelfde, beide zijn kindvriendelijk en simpel in gebruik. Het is dus lastig om te adviseren welke plaswekker voor jouw kind het beste geschikt is. Ik heb wat onderzoek gedaan op internetforums, om daar ervaringen te lezen van ervaringsdeskundigen, die gebruik hebben gemaakt van een van deze plaswekkers. Daarnaast ben ik zelf ervaringsdeskundige, aangezien we beide plaswekkers gebruikt hebben voor mijn zoon (8 jaar oud).
Bij Urifoon krijg je gratis erg fijne, professionele persoonlijke begeleiding. Ze kijken samen met jou naar de vorderingen van je kind. Je houdt hiervoor een overzicht bij waar je kind punten krijgt voor iedere nacht. Als je dit overzicht goed bijhoudt, kunnen zij voor jou bekijken waar het nog niet zo lekker loopt en geven ze tips over hoe je dit kunt veranderen. Het is fijn om op deze manier te ervaren dat er professionele hulp voor je klaar staat die met je mee wil denken. Zo sta je er niet alleen voor. Ik heb dit in ieder geval als érg fijn ervaren. De tips die ze me gegeven hebben deel ik hieronder ook, mocht je benieuwd zijn.
De Rodger plaswekker is qua werking redelijk vergelijkbaar, hoewel ik bij de Rodger het voordeel vindt dat je andere alarmtonen kunt kiezen. Mijn zoon moest in het begin behoorlijk wennen aan het geluid van de Mickey plaswekker. Gelukkig kun je hem redelijk zacht zetten.

Werk merk heeft mijn persoonlijke voorkeur?

Wij begonnen met de Rodger plaswekker, een tweedehandse die we via Marktplaats kochten. Het koppelen van de zender aan de ontvanger was vanaf het eerste gebruik een probleem. Tot frustrerend toe probeerden we hem te koppelen en dan ineens lukte het. Of het aan het feit dat hij tweedehands is lag, of aan iets anders, weet ik niet. Maar toen we besloten deze tweedehandse miskoop weg te doen, kozen we ook voor een ander merk plaswekker. Met name omdat onze ervaring met de Rodger tegenviel vanwege het gedoe met koppelen van de zender en ontvanger.
Bij de Urifoon Mickey heb je dit gedoe allemaal niet. Deze hoeft niet gekoppeld te worden. Je klikt de zender op het onderbroekje, de stekker van de ontvanger gaat in het stopcontact en klaar ben je. Super fijn, en als ik mijn voorkeur uit zou moeten spreken, gaat deze overduidelijk naar de Urifoon Mickey.

Koop hier de Urifoon en speciale ondergoed:

Tot slot een aantal plaswekker tips

Motivatie

Als laatste nog een paar tips waar je rekening mee kunt houden. Ten eerste kan een plaswekkertraining alleen werken als je kind ook gemotiveerd is. Als je kind het totaal niet als een probleem ervaart dat hij ‘s nachts nat is, zal een plaswekkertraining zeer moeizaam gaan. De kans dat je de training tussendoor gaat staken is dan groter, en dat is zonde. Probeer dus pas te starten als je kind het probleem zelf ook op wil lossen. Je kunt hier natuurlijk samen over praten, of wellicht dat een boekje erbij helpt. Probeer in geen geval boos te worden hierover, want je kind kan er niets aan doen. Het overkomt hem.

Matrasbeschermer

Als tweede is het aan te raden om een matrasbeschermer in bed te leggen. Een fijne oplossing zijn de DryNights matrasbeschermers. Dit zijn wegwerp matrasbeschermers die ervoor zorgen dat niet het hele bed nat is bij een ongelukje. Daarnaast ademen ze goed, waardoor je kind niet extra zal zweten.

Tips van Urifoon

Als derde wil ik graag de tips met jullie delen die ik kreeg van de professionele begeleiding vanuit Urifoon. Deze tips hebben er bij ons namelijk, in combinatie met de plaswekker, voor gezorgd dat mijn zoon ‘s nachts zindelijk geworden is binnen vijf maanden tijd. Dat klinkt misschien als een lange tijd en eerlijk gezegd is dat ook langer dan gemiddeld. Maar ieder kind is anders en soms duurt het nu eenmaal ook langer. Maar die vijf maanden waren het echt dubbel en dwars waard, want hij is van drie keer per week bedplassen naar nul keer per maand bedplassen gegaan!

‘s Ochtends veel drinken

Zorg dat je kind in de ochtend al 1 liter drinkt. Mijn zoon vond het erg leuk en stimulerend om dit bij te houden in een litermaat. Als hij een beker drinken op had, mocht hij een beker water in de litermaat doen. Zo kon hij precies zien hoeveel hij al gedronken had die ochtend. Dan in de middag nog enkele glaasjes drinken en na 18.00 uur niets meer, behalve bij het tandenpoetsen een slokje.
Zorg dat je kind een half uur voor het slapen gaat plassen, vervolgens in dat half uur rechtop zit of staat (bijvoorbeeld nog even spelen, lezen of tv kijken) en dan, direct voor het slapen, nogmaals plassen. Zo is de blaas helemaal leeg voor het slapen gaan.

Extra onderbroekje

Tot slot is het een tip om, wanneer je kind veel zweet ‘s nachts, een gewoon onderbroekje onder de sensor-onderbroek te doen. Hierdoor zal de zender het zweet niet kenmerken als plas, want het is natuurlijk vervelend als het alarm afgaat terwijl je kind niet in bed geplast heeft.

Als allerlaatste tip: heb geduld én houd je strak aan de regels rondom de plaswekkertraining. Succes!

Met deze afbeelding kun je heel gemakkelijk deze plaswekker tips op Pinterest bewaren ♥


Slaapfoto via Shutterstock – door Mama Belle and the kids

♥ ♥ ♥ Op Go or No Go wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk een kleine commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Met deze opbrengsten kunnen we deze website onderhouden. Ook krijgen wij soms betaald voor een artikel of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ♥ ♥ ♥

 7 Comments

 • Reply
  Bedplassen bij kinderen: oorzaken en oplossingen - Go or No Go
  24 april 2021 at 06:30

  […] van de meest gebruikte methodes is de plaswekker. Het houdt in dat het kind een speciaal broekje aan krijgt met een sensor erin, die is verbonden […]

 • Reply
  Esther
  19 maart 2020 at 10:01

  Het is alweer enige tijd geleden dat deze blog is geplaatst, maar alsnog dank voor je eerlijke mening en uitleg over de plaswekker! Aangezien het bedplasprobleem tijdloos is en er nog steeds veel mensen niet op de hoogte zijn van de plaswekker als handig hulpmiddel tegen bedplassen zijn wij hier heel blij mee.

 • Reply
  Lisette
  6 februari 2019 at 20:08

  Bij ons ging dat wakker worden al mis. Iedereen wakker, behalve het kind. We hebben het dus na een paar dagen opgegeven…

  • Reply
   Linda - Go or No Go
   6 februari 2019 at 20:23

   Oh echt? Wat zonde. Was hij in volume instelbaar? Hier werkt het perfect. Op het laagste volume zelfs, terwijl hij geen lichte slaper is.
   Als ik ‘m op z’n hardst zet, worden volgens mij de buren zelfs mee wakker, haha

 • Reply
  Rory
  6 februari 2019 at 13:28

  Poeh. Ik had er eerlijk gezegd nog nooit van gehoord. Waarschijnlijk omdat we het zelf niet nodig hebben gehad. Wel goed dat het bestaat. Op zich vind ik het overigens best veel impact hebben. Als ik – om wat voor reden dan ook – ons dochtertje ‘s nachts wakker moet maken, gaat dat bijna niet. Dat een klein kind zo’n discipline moet ontwikkelen (opstaan, zendertje uit broekje, wekker uit) dat vind ik nogal wat eerlijk gezegd.
  Aan de andere kant is dit misschien wel dé oplossing voor kinderen die soms ‘s nachts nog in bed plassen. Wel goed dat wordt benadrukt dat het ook nog kan voorkomen en dat dat normaal is.

  • Reply
   Linda - Go or No Go
   6 februari 2019 at 20:27

   Het is niet niks inderdaad. Maar als je kind zelf van het bedplassen af wil en dus gemotiveerd is, is het stukje ‘ritueel’ dat gedaan moet worden als het alarm afgaat geen probleem heb ik gemerkt.

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.