Opvoeding & Ouderschap Sporten

Een vechtsport voor kinderen: Go of No Go?

vechtsport kind

Sporten voor kinderen is gezond. Vaak wordt er bij sporten al gauw gedacht aan voetballen of een andere balsport. Dit zijn nu eenmaal populaire sporten. Toen ik vroeg welke sport Daan en Jesse willen gaan doen, riepen ze ook al gauw voetbal. Natuurlijk kennen ze wel een aantal andere bekende sporten zoals zwemmen of tennis, maar toch vond ik het belangrijk om ze ook kennis te laten maken met andere sporten. Niet alleen balsporten, maar ook met een vechtsport. 

Vechtsport

Ik roep al vanaf dat Daan en Jesse net geboren waren dat ik het fijn zou vinden als ze minimaal een jaar onder een vechtsport gaan. Waarom? Een stukje zelfvertrouwen creëren, bewegingen leren en je lijf onder controle leren houden. Dus niet om zichzelf te kunnen verdedigen of wat dan ook. Waarom ik dit zo graag wilde? Zelf heb ik nooit onder turnen of zoiets dergelijks gezeten en ik heb altijd gemerkt dat ik tijdens de gymlessen niet lekker vooruit kon. Ik was niet lenig: een koprol was al een uitdaging voor mij. En dat wilde ik voor mijn eigen kids voorkomen.

Proeflessen

Toen Daan en Jesse oud genoeg waren voor een sport, besloten we een aantal proeflessen te gaan volgen. Ze gingen ze onder andere een keer hockeyen, tennissen en volleyballen, maar ook judo-en en karate. Het liefste had ik ze ook nog mee laten kijken bij aikido, maar dit werd in ons dorp helaas niet aangeboden. Wanneer de jongens iets ouder zijn, wil ik ze graag een keer mee laten kijken bij boksen, omdat ik denk dat ze dit best gaaf zullen vinden. En als ze dan daadwerkelijk kiezen voor een sport, kunnen we overgaan op het aanschaffen van de benodigde kleding en materialen. Je shopt kleding voor vechtsporten bijvoorbeeld gemakkelijk online bij www.fightshop.nl.

Geen vechtersbazen

Toen ik een andere ouder vertelde dat ik de jongens eigenlijk het liefste onder een vechtsport had laten gaan voor minimaal een jaar, reageerde ze verbaasd. Daan en Jesse zijn toch helemaal geen vechtersbaasjes? Nee, klopt, juist niet, en dat hoeft ook helemaal niet. En er wordt ook geen vechtersbaas van je gemaakt bij een vechtsport. Dat is wat mij betreft echt een misvatting die vaak gemaakt wordt.
Er zijn meerdere onderzoeken die bewezen hebben dat een vechtsport positieve effecten heeft op de persoonlijkheid van de sporter. Ze zijn vaak optimistischer en hebben meer zelfvertrouwen. Bij vechtsporten staan deze belangrijke waarden ook vaak centraal en ze zijn echt onderdeel van de lessen.

Ga gewoon eens naar een proefles toe en laat je kind het eens ervaren. Dit is de enige manier waarop je kind een goede keuze kan maken!


Foto karateles via Shutterstock – Door Satyrenko

♥ ♥ ♥ Op Go or No Go wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk een kleine commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Met deze opbrengsten kunnen we deze website onderhouden. Ook krijgen wij soms betaald voor een artikel of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ♥ ♥ ♥

 1 Comment

  • Reply
    Sportend het schooljaar in! - Go or No Go
    4 oktober 2019 at 12:03

    […] de kids die graag wat meer zelfvertrouwen verkrijgen zijn vechtsporten zeer zeker aan te raden. Niet alleen de conditie, coördinatie, uithouding worden hierbij […]

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.