Huis & Tuin

Rookmelder: tips voor de juiste brandbeveiliging

Rookmelder

Rookmelders zijn al een aantal jaar verplicht voor nieuwbouwwoningen en gerenoveerde gebouwen. Het is dan ook eenvoudig om er een aan te schaffen, je kunt bijvoorbeeld een rookmelder online kopen. Ons overzicht laat zien waar huurders en huiseigenaren op moeten letten tijdens de installatie en het onderhoud van rookmelders.

Is een rookmelder verplicht?

Met name gecombineerde apparaten die naast rook ook koolmonoxide meten en waarschuwen voor reukloos gas, verhogen de veiligheid in huis aanzienlijk. Sinds begin 2012 zijn rookmelders landelijk verplicht voor nieuwbouwwoningen en gerenoveerde gebouwen. In de meeste doe-het-zelf winkels kun je ze kopen, zoals b bijvoorbeeld de Ei Electronics rookmelder.

Waar moet een rookmelder worden geïnstalleerd?

Tot op de dag van vandaag wordt nog steeds algemeen aangenomen dat rookmelders voornamelijk in de keuken moeten hangen. Over het algemeen geldt dat in alle gangen die als vluchtwegen dienen of verbonden zijn met andere ruimtes er een aanwezig moet zijn. Daarnaast is het verstandig om alle slaapkamers en kinderkamers om veiligheidsredenen met ten minste één rookmelder te voorzien. Er bestaat ook een hittemelder, die de warmte van vuur aanvoelt en een alarmsignaal afgeeft.

Keuken en badkamer zijn vaak uitgesloten

In de badkamer is een rookmelder zoals de First Alert rookmelder altijd een goed idee, maar het is niet verplicht. De installatie van een conventionele melder heeft hier sowieso geen zin, omdat ze een vals alarm kunnen veroorzaken, bijvoorbeeld door waterdamp die tijdens het douchen ontstaat. Maar als je ook hier veilig wilt zijn, kun je een warmtedetector installeren. Deze reageert alleen bij een bepaalde temperatuur, wat betekent dat een lange douchesessie niet onmiddellijk een vals alarm geeft.

Hoe installeren?

  • Je hebt de volgende dingen nodig: een pen, een weegschaal, een schroevendraaier, de gebruiksaanwijzing, eventueel een kleine ladder en keukendoeken.
  • Meet waar je je apparaat volgens de gebruiksaanwijzing moet plaatsen en markeer de juiste punten met een pen (meestal drie meter van de keukenapparatuur en 10 cm van de muur). Als het plafond stoffig is, veeg het dan af met een keukendoek.
  • Monteer de achterplaat van de rookmelder aan het plafond met de meegeleverde schroeven en je schroevendraaier. Je hoeft geen gaten te boren in je metselwerk, meestal zijn vier kleine schroeven voldoende om de beugel te bevestigen.
  • Tijdens de laatste stap draai je het toestel eenvoudigweg op de achterplaat. Wanneer je een klik hoort, is de installatie succesvol.
  • Controleer of de melder werkt. Klaar!

Hoe vaak moeten de batterijen worden vervangen?

Hoe vaak je de batterijen van de rookmelder moet vervangen, het alarm moet testen of het hele apparaat moet vervangen, hangt af van de fabrikant, de gebruikte batterijen en het type apparaat. Elke detector wordt geleverd met een gebruikershandleiding met veel informatie hierover. Bij de aankoop van rook- en CO-detectoren raden wij een lange levensduur aan. Tegenwoordig kunnen sommige apparaten tot tien jaar werken. De rookmelders waarschuwen je meestal tijdig wanneer je een batterij moet vervangen door middel van een signaaltoon of een LED. Kwaliteitsproducten testen zelf hun functionaliteit om maximale betrouwbaarheid te garanderen. Daarnaast voeren sommige producten maandelijkse geluidscontroles uit. Als de batterij in de detector leeg is, geeft hij signaaltonen en lampjes zullen branden.

Hoe voorkom je een vals alarm

Het schrille, oorverdovend alarm dat ons wakker zou moeten schrikken als het brandt maakt de rookmelders zo veilig. De onaangename toon zorgt ervoor dat we onmiddellijk onze aandacht op het gevaar kunnen richten en snel in veiligheid kunnen komen. Het wordt alleen vervelend als het brandalarm afgaat terwijl er geen gevaar is en je rustig ligt te slapen. Als je vervelende valse alarmen wilt voorkomen, moet je daarom bij de aankoop aandacht besteden aan de kwaliteit van de rookmelder. Zo kunnen bijvoorbeeld gespecialiseerde apparaten onmiddellijk detecteren of de rook gevaarlijk is of dat het alleen gaat om onschadelijke waterdamp. Met name koolmonoxidedetectoren (CO) gevaren betrouwbaar detecteren en slaan niet onmiddellijk alarm wanneer je alleen het water op het fornuis hebt staan. Overigens zijn er ook rook- en koolmonoxidedetectoren die niet onaangenaam piepen of een schril alarm geven. Sommige producten sturen je gewoon een signaal op je smartphone en informeren je met een rustige stem over een mogelijk gevaar.

Wanneer je verzekering aansprakelijk is voor de schade en wanneer niet

In de praktijk heeft het al dan niet nakomen van de rookmelderverplichting meestal echter geen invloed op de verzekeringsdekking. De reden hiervoor is eenvoudig: de verzekering zou niet de kosten dekken als een branddetector de omvang van de schade had kunnen beïnvloeden. Dit betekent dat de oorzaak van de schade en de omvang van de schade direct verband moet houden met het feit dat je geen rookmelder had. In de meeste gevallen kan deze relatie echter niet worden vastgesteld. Als je je wilt verzekeren, moet je je verzekeringsmaatschappij direct vragen naar de exacte regeling in een dergelijk geval. Maar zelfs als je verzekering zonder een brandalarm de schade zal dekken, is het zeer slim om brandmelders te installeren. Goede toestellen zoals de Firex rookmelder kunnen levens redden. Een gered leven is waardevoller dan schade aan eigendommen en dat is de reden voor de invoering van de rookmelderwet.





♥ ♥ ♥ Op Go or No Go wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk een kleine commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Met deze opbrengsten kunnen we deze website onderhouden. Ook krijgen wij soms betaald voor een artikel of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ♥ ♥ ♥

 



2 Comments

  • Reply
    Marie
    29 juli 2020 at 13:34

    Bedankt voor het delen van de installatietips van brandmelders. Ik moet een aantal nieuwe gaan installeren, omdat de huidige melders verouderd zijn. Ook ga ik kijken of ik extra melders in mijn gang en badkamer ga plaatsen.

  • Reply
    3x je huis gezonder maken - Go or No Go
    14 februari 2020 at 17:50

    […] je niet door hebt dat je het inademt, terwijl het ontzettend schadelijk én gevaarlijk is. Ook een rookmelder maakt je huis veiliger, ik hoef niet uit te leggen waarom natuurlijk. Het beste is om er op iedere […]

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.