Huis & Tuin

{ Review } | Kärcher Floor Cleaner FC 5

Floor Cleaner
Arno - Go or No Go
Laatste berichten van Arno - Go or No Go (alles zien)

Ik vind poetsen verschrikkelijk frustrerend: ik krijg namelijk nooit het gevoel dat het écht schoon wordt. Neem nou dweilen. Ik vind het dus een raar idee om vuil eerst nat te maken en uit te smeren en dan maar te hopen dat het allemaal in die dweil blijft hangen tot je hem terug in de emmer plonst. Maar als je hem dan uitwringt boven die emmer moet het vuil opeens níet meer eraan blijven hangen, maar in de emmer druipen. Vervolgens sop je dan je dweil weer in dat ranzige water en je smeert weer vrolijk verder. Frustrerend dus.

Een Floor Cleaner?

Toen mij gevraagd werd om de Kärcher Floor Cleaner FC 5 te testen was ik even sceptisch. Kijk, als ‘Echte Man’ ben ik natuurlijk dol op gadgets. Eigenlijk alles met een stekker, of nog liever draadloos. Maar een elektrische dweil? Tegelijkertijd was ik ook wel weer benieuwd. En dus sloeg ik maar weer eens aan het poetsen. Met frisse tegenzin. Overigens heb ik voor een echt deskundig oordeel ook onze poetshulp gevraagd om hem uit te proberen, waarvoor dank!

Meer dan een elektrische dweil

Volgens het boekje was deze Kärcher Floor Cleaner FC 5 niet alleen een dweil, maar ook een stofzuiger. Dat verklaarde natuurlijk die stekker! Terwijl ik las, pakte ik de doos verder uit. Wat me eigenlijk meteen opviel was de kwaliteit. Ik heb al jaren een hogedrukreiniger van Kärcher dus ik wist al wel dat ze degelijke apparaten maken. Toch was ik verbaasd over hoe solide deze Floor Cleaner eruitzag en aanvoelde. Ik heb wel vaker van die Tell Sell-verhalen gezien over een dweil met een watertankje eraan en een afneembare dweil. Dat ziet er op tv best prima uit maar als je ze in je handen hebt, voelt het toch een beetje aan alsof het van de kermis komt. En meestal werkt het ook zo…

Looking Good

Na een paar minuten stond mijn nieuwe Floor Cleaner stoer op zijn standaard midden in de kamer. Ja; “op zijn standaard”. Niet “in de hoek”, niet “tegen de tafel” of “plat op de grond” maar op zijn eigen, meegeleverde standaard. Met opvangbakje eronder, plekje om reserve borstels op te zetten, keurig rechtop en hartstikke stevig. Pluspunten.

Het ziet er niet alleen mooi uit; je merkt ook aan alles dat het echt kwaliteit is. Er zitten twee waterreservoirs op van stevig maar flexibel kunststof, overal rubberen afsluitstrips en het klikt allemaal stevig in elkaar, zonder geknoei of gepruts. Het snoer kan gemakkelijk op de steel worden gerold en de borstels kun je eenvoudig erop- en eraf halen als je wilt. Ik hou nu al van mijn nieuwe gadget.

Maar hoe werkt het?

De techniek in een notendop: de borstels worden bevochtigd door het water + schoonmaakmiddel in het ‘schoonwatertankje’. Door de hoge draaisnelheid van de borstels wordt het vuil en stof naar binnen gezogen. Tegelijkertijd schrobben en dweilen de borstels de vloer. Het vuile water wordt meteen weer opgezogen en komt terecht in het ‘vuilwatertankje’.

Voordeel I: Tijd

Je hoeft niet meer eerst te stofzuigen en vervolgens te dweilen; dat gaat in één moeite door. Wel is een goede kruimeldief met een smalle zuigmond een aanrader, voor de kleinste hoekjes. Maar ja, daar kwam je met je ouderwetse stofzuiger of dweil waarschijnlijk ook al niet goed bij.

Voordeel II: Hygiëne

In de inleiding vertelde ik over mijn frustraties met dweilen: uitsmeren van vuil, water dat steeds smeriger wordt en (bij mij dan) regelmatig over de rand klotst. Hier komt alleen schoon water op de vloer, alles wordt meteen opgezogen en verdwijnt in het vuilwatertankje. Je dweilwater is dus altijd schoon en fris.

Voordeel III: Behoud van mijn vloer.

Hout en laminaat zijn geen vrienden van water, maar dweilen is toch best onvermijdelijk als je je huis schoon wil houden. De Floor Cleaner gebruikt zó weinig water dat je vloer er niet eens wat van merkt. Dat levert meteen een ander groot voordeel op: binnen twee minuten was mijn vloer weer droog. Dat is niet alleen erg prettig, maar het geeft ook aan hoeveel water er bij ‘ouderwets’ dweilen op de vloer blijft staan. Daar duurt het opdrogen ongeveer een kwartier. Kun je nagaan hoeveel vocht er dan steeds weer in het hout trekt!

Voordeel IV: Handig werken

Dweilen uitwringen en uithangen om te drogen, steel terugzetten in de hoek-waar-alle-stelen-staan, emmer schoon- en droogmaken: het is allemaal niet de grootste moeite hoor. Maar de Floor Cleaner zet je gewoon op zijn standaard, die tevens een schoonmaakstation is. Je kiept het tankje leeg en plaatst het weer terug. De borstels reinig je door wat water in het bakje te gieten en ze even schoon en droog te laten draaien. Laatste beetje vuil water weggieten en klaar is het baasje. De borstels mik je overigens, net als je dweil, gewoon in de wasmachine. Alleen veel minder vaak.

Oordeel

Ik was blij verrast! Ondanks dat het apparaat best zwaar lijkt, rolt hij als vanzelf over de vloer. Hij pakt de randen en de meeste hoeken gemakkelijk mee, en is echt gebruiksvriendelijk. Maar het belangrijkste is natuurlijk het resultaat en dat is uitstekend. Je weet natuurlijk nooit 100% zeker hoe schoon iets is, tenzij je het in een laboratorium zou testen. Maar met deze Kärcher Floor Cleaner FC 5 krijg ik wel echt een veel beter gevoel over poetsen. Gewoon de overtuiging dat ik iets schoon maak in plaats van alleen maar nat maak. En ook onze schoonmaakster is enthousiast!


Lees ook: het grote broertje van de FC 5: De FC 7
en Karcher tuingereedschap


logo


♥ ♥ ♥ Op Go or No Go wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk een kleine commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Met deze opbrengsten kunnen we deze website onderhouden. Ook krijgen wij soms betaald voor een artikel of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ♥ ♥ ♥

No Comments

    Leave a Reply

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.