3 jaar 4 jaar 5 jaar 6 jaar 7 jaar 8 jaar 9 jaar DIY Educatief

Tips voor leuke sensopatische kerstactiviteiten met kinderen

sensomotorische kerstactiviteiten senso play

De kinderen zelf hun fantasie en creativiteit laten gebruiken in hun spel: dat vindt elke ouder belangrijk. Dit kun je uiteraard met kant-en-klaar speelgoed doen, waar helemaal niets mis mee is. Maar ik vind het juist zo leuk om activiteiten te bedenken die niet standaard zijn. Waar ze met onder andere losse onderdelen (loose parts) helemaal hun eigen gang kunnen gaan.

Sensopatische kerstactiviteiten voor kinderen

Je kunt er niet om heen, het is bijna Kerstmis. De activiteiten die ik heb bedacht zijn dus ook met het thema kerst. Leuk voor in de vakantie. Op kerstdag bijvoorbeeld, als ze de uren aan het aftellen zijn voordat het kerstdiner begint. Jij druk bezig bent met koken en je kinderen bezig moet zien te houden. Sensopatische kerstactiviteiten zijn een leuke afleiding!

Activiteit 1: kerstboom versieren

Plak op de tafel of op de vloer met (washi) tape een vorm van een kerstboom. Oudere kinderen kunnen dit al zelf. Verzamel wat “loose parts”. Knoopjes, pompoms, kraaltjes, steentjes, schelpen, oude slingers, misschien wat dennentakjes etc. Je kunt het zo gek niet bedenken. Alles kan, dat is misschien nog wel het leukste. Niets is te gek! Veel versier-plezier.

Activiteit 2: Pompom plezier

Een bak met pompoms. De pompons die ik heb gebruikt zijn uitgezocht in de kleuren van kerst, besteld bij AliExpress. Je hebt ze ook in verschillende winkels, denk aan Hema, Action, Zeeman. Wat mooie zilveren slingers en confetti er in. Bakjes erbij, eventueel een lepel, pincet en ze kunnen los. Mijn meiden vinden dit helemaal geweldig. Uren zijn ze er zoet mee. Vooral alles in en uit bakjes stoppen en halen, sorteren, noem het maar op.

Activiteit 3: Orbeez

Dan heb je ook nog orbeez (ook bekend van de Odditeez). Ook besteld bij AliExpress. Voor de kerstdagen speciaal in deze kleur en een wat grotere formaat. Deze toverballetjes zijn onwijs leuk. In de zomer hebben ze bij mij thuis hier volop mee gespeeld. En ik dacht waarom in de winter niet. Bakjes erbij, leuk schepje, mooi bordje. Gegarandeerd een succes. Orbeez zijn hele kleine mini balletjes die je een tijdje in een bak met water moet laten liggen. Door het water groeien ze. Echt wel toverachtig, prachtig vinden kinderen dit.

Activiteit 4: Sensory bags

Oftewel sensorische zakjes. Super leuk voor de allerkleinste kinderen (onder toezicht natuurlijk), maar mijn dochters van 8 en 4 jaar vinden ze ook erg leuk. In deze zakjes kun je van alles stoppen. Erg handig voor kleine kinderen die van alles in hun mond stoppen, maar je toch iets wel laten ervaren. In het ene zakje zit doorzichtige gel met sterretjes confetti en in het andere zakje groene verf met knopen. Op het zakje met verf heb ik met watervaste stift een kerstboom getekend. Zo kun je met verf spelen zonder je handen vies te maken.
Het voelt heel fijn aan de handen van de kinderen. Als je ze voor het raam hangt krijg je mooie effecten door het dag/zonlicht.

Activiteit 5: Lichttafel

In een bak heb ik kerstverlichting gestopt. Ik draai de bak op z’n kop zodat ik een gladde bovenkant heb, als je een gladde deksel bovenop hebt zitten is dit uiteraard niet nodig. Met tape plak ik een kleurplaat vast en zo kunnen ze het gemakkelijk overtrekken. In een handomdraai maak je dus een eigen lichttafel. Deze lichttafel is leuk voor de wat oudere kinderen. Maar zo’n lichtbak is ook ontzettend gaaf voor de jonge kinderen, zoals baby’s. Met wat gekleurd papier erin maak je de mooiste effecten. Zo kijken ze hun ogen uit.
En met ‘loose parts’ op de lichtbak krijg je ook weer de leukste ideeën.

In mijn vorige blog vol met Sint activiteiten gaf ik het ook al aan. Zoek eens op sensorische activiteiten. Het kan zo simpel zijn, het is vrijwel kosteloos materiaal waarbij je kind zijn of haar fantasie en creativiteit volop in kwijt kan.

Met deze afbeeldingen kun je heel gemakkelijk deze sensopatische kerstactiviteiten op Pinterest bewaren ♥

Sensopatische kerstacitiviteiten met je kinderen doen? De kinderen zelf hun fantasie en creativiteit laten gebruiken in hun spel: dat vindt elke ouder belangrijk. Dit kan met sensopatische kerstactiviteiten. Hier zie je een aantal leuke voorbeelden, veel plezier! #Sensoplay #kerst #xmas

Lees ook: Sensopatisch spelen met Foam Alive

♥ ♥ ♥ Op Go or No Go wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk een kleine commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Met deze opbrengsten kunnen we deze website onderhouden. Ook krijgen wij soms betaald voor een artikel of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ♥ ♥ ♥

 2 Comments

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.