Gastblog Sinterklaas

Tips voor leuke Sinterklaas activiteiten met kinderen

Sinterklaas activiteiten

Het is weer zover! De Sint is weer in ons land. Voor kinderen de leukste en misschien ook wel de spannendste tijd van het jaar. Spanning van cadeautjes die je krijgt, heeft Piet wel je verlanglijstje aan de Sint gegeven? Tsja, je weet maar nooit natuurlijk. Om die spanning een beetje te doorbreken en om toch in het Sinterklaas thema te blijven heb ik wat leuke Sinterklaas activiteiten met kinderen gevonden en bedacht.

Sinterklaas activiteiten met kinderen

Ik vind het erg belangrijk dat een kind zichzelf moet kunnen ontwikkelen. Kinderen zijn van nature nieuwsgierig en kijken verwonderd naar alles om zich heen. Vaak met kant en klaar speelgoed kunnen de kinderen hun creativiteit niet gebruiken. Iets is al wat! Ze hoeven er niet meer over na te denken en worden dus niet uitgedaagd. Het is nu eenmaal ook zo dat kinderen het liefst met alledaagse dingen spelen. Ze leren door te spelen. Het is belangrijk om ze met alledaagse dingen te laten spelen omdat dat voor hun betekenis geeft aan de wereld om hen heen.

Activiteit 1: inpaktafel

Cadeautjes horen bij dit kinderfeest. Vermom jezelf tot inpak-Piet en pak alle cadeautjes in. Leg wat inpakpapier neer, leuke lintjes en mooie grote strikken om op de cadeaus te plakken. Verzamel (oude) doosjes. Bijvoorbeeld een lege tissuesdoos. Vergeet uiteraard de plakband en scharen niet. Leuk om dan, als ze klaar zijn, de cadeautjes als decoratie op te hangen in huis. Bijvoorbeeld bij de voordeur, in de gang of je legt ze bij de schoorsteen. Baby’s vinden cadeaupapier trouwens ook reuze interessant. Dat geritsel vinden ze geweldig!

Activiteit 2: pepernoten plezier

Tsja, geen Sinterklaasfeest zonder pepernoten. Jammie! Bij deze activiteit kunnen kinderen hun fantasie volop gebruiken. Je verzamelt wat materialen en de rest is aan je kind zelf. Ik gooide in een bak een grote zak met pepernoten leeg. Van een toiletrol maakte ik een schoorsteentje (dit kunnen ze ook zelf doen) en maakte ik van kleine doosjes cadeautjes. Ik legde er wat keukengerei en lege bakjes bij.
Mijn dochters pakten de pepernoten één voor één met een knijptangetje en lieten de pepernoten door de schoorsteen glijden. Zo maakt ieder kind zo zijn of haar eigen verhaal. Het viel hier wel op dat de bak met pepernoten steeds leger werd. Hihi, ondertussen stiekem hun buikjes gevuld.

Activiteit 3:  de veren van Piet

Hier weer een activiteit waarin de kinderen volop hun fantasie kunnen gebruiken. In een bak leg ik veren. De veren zijn van de muts van Piet. Het voelt heel erg zacht aan je handen al die veren. Je kunt er in blijven voelen, wat veren de lucht in gooien en kijken hoe ze weer terug de bak invallen. Je kunt er ook strijkkralen tussen leggen, dan kan je de veren van Piet mooi versieren. Gelijk weer een goede oefening voor de fijne motoriek.

Activiteit 4: het pepernoten piramide spel

Je hebt nodig: pepernoten en een dobbelsteen. Misschien leuk om eerst zelf pepernoten te bakken en dan me je eigengemaakte pepernoten het spel gaat spelen. Dat zijn twee activiteiten in één ;-).
Je legt voor iedere speler een piramide van pepernoten neer van zes rijen. Om de beurt gooi je met de dobbelsteen. Gooi je vier, dan mag je de rij met vier pepernoten opeten. Gooi je een getal voor de tweede keer, dan heb je helaas geen rij pepernoten meer om op te eten en gaat de beurt naar de volgende speler. Wie het eerst zijn pepernoten op heeft, die heeft natuurlijk gewonnen!
In plaats van opeten kan je de pepernoten ook verzamelen in een eigen bakje. En als je met iets oudere kinderen speelt en het net wat te gemakkelijk is kun je het moeilijker maken met bijvoorbeeld een rekensom. Dus met het getal wat je gooit maak je een som. Als ze de som goed uitrekenen mag je de rij noten pas weghalen. Gegarandeerd veel spel plezier!

Nog veel meer!

Ik kan zo nog wel tien meer activiteiten bedenken. Maar zoek eens op sensorische activiteiten op Google en/of Pinterest. Het staat er echt vol mee. Zeker het proberen waard!

Klik hier als je nog op zoek bent naar leuke activiteiten en spelletjes om Pakjesavond te vieren!

Senso play activiteiten voor sinterklaas met kinderen

Lees ook: Sinterklaas knutsels maken

♥ ♥ ♥ Op Go or No Go wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk een kleine commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Met deze opbrengsten kunnen we deze website onderhouden. Ook krijgen wij soms betaald voor een artikel of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ♥ ♥ ♥

 1 Comment

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.