Voeding en gezondheid

Duurzamer, niet duur maar wel héérlijk: Griekse Rijst!

Samen duurzamer koken
Arno - Go or No Go

Duurzamer eten en koken is helemaal hip. Ongeveer de helft van de Nederlanders let bij het boodschappen doen op de duurzaamheid van producten. Duurzamer eten is beter voor het milieu, beter voor de dieren en beter voor de mensen. Toch zijn er ook nog heel veel mensen die best duurzamer zouden willen koken, maar dat niet doen. Omdat het gedoe is, of duur, of lastig met de boodschappen. Ik ben zo iemand. Toen ik dus werd uitgedaagd door CITYMOM om voor het initiatief DOE MAAR LEKKER DUURZAAM een blog over duurzamer koken te schrijven dacht ik: “Waarom niet? Laten we het gewoon eens proberen!” Zo gezegd, zo gedaan!

Welk gerecht ga ik maken?

Eerste stap was natuurlijk kiezen wat ik ging maken. Ik had gelezen dat de productie van lamsvlees en rundvlees het meeste uitstoot van broeikasgassen veroorzaakt. Eigenlijk kon ik het beste helemaal geen vlees, vis, eieren of zuivel eten. Helaas; als beginnend duurzaam eter wilde ik dáár nog niet aan beginnen. Daarom koos ik voor een recept dat weliswaar grotendeels plantaardig was, maar met toch een lekker stukje vlees. Het werd een supereenvoudig, superlekker en superbetaalbaar eenpansgerecht.

Griekse rijst met kip of gehaktballetjes

Rijst is natuurlijk niet echt Grieks. Van origine komt rijst uit Azië of uit Afrika. In China wordt veruit het meest rijst verbouwd; meer dan 200 miljoen ton per jaar. Maar ja, er zijn dan ook héél veel Chinezen 😉 Op de één of andere manier is rijst ook ooit in de Griekse keuken beland en daar nooit meer vertrokken. Met als gevolg dat je vandaag de dag in een Grieks restaurant geen hoofdgerecht kunt bestellen of er zit wel zo’n heerlijk rood bolletje rijst bij. Maar die ‘garnering’ kan ook prima op zichzelf staan, als een smaakvol mediterraan hoofdgerecht. En het kan in één pan, dus lekker weinig afwas.

Hoe shop je duurzamer?

Wij halen onze boodschappen bijna altijd bij de Albert Heijn. Op www.ah.nl/doemaarlekkerduurzaam kun je eenvoudig zoeken naar duurzamere producten en recepten, maar je kunt ook gewoon een ingrediënt in de zoekbalk typen en dan filteren op het kenmerk ‘duurzaam’. Handig!
Ook zijn er steeds meer websites met duurzamere gerechten. Ben jij nou niet zo’n online shopper, dan kun je natuurlijk ook gewoon op de verpakking van de producten kijken of er een duurzaam keurmerk op staat. Er zijn inmiddels bijna 250 duurzame keurmerken, maar er zijn er een aantal waar ik voornamelijk op let tijdens het boodschappen doen.

duurzaam keurmerken

Voor de niet-zo-gemotiveerde kok

Je kunt het zo moeilijk of makkelijk maken als je wilt! Dit is de simpelste versie, maar als je lekker wil kokkerellen dan skip je snel naar het volgende kopje. Daar gaan we:

  1. Zet een pan op met rijst (ongeveer 300g voor 4 pers.) en een laag water van een kleine centimeter hoger dan de rijst. Breng het water op hoog vuur aan de kook.
  2. Als het water kookt, draai je het gas helemaal omlaag en laat je de rijst 10 minuten op laag vuur staan. Na die 10 minuten draait je het gas uit. Niet afgieten! Laat de rijst nog 10 minuten staan, met het deksel op de pan. Als het goed is, wordt al het water opgenomen door de rijstkorrels (mocht dat niet helemaal het geval zijn, giet je de rest gewoon af).
  3. Voeg de saus en de groente (zie hieronder) toe aan de rijst, even doorroeren en dan opwarmen op een rustig pitje. Af en toe even doorroeren zodat de warmte zich goed verspreid. Proef af en toe een korreltje rijst en een boontje; als de rijst zo zacht is als jij lekker vind en de boontjes zijn warm genoeg dan ben je klaar!

Dit gerecht kun je heel gemakkelijk duurzamer maken: duurzamere tomatensaus met gehaktballetjes van de Albert Heijn en een pakje duurzamere zilvervliesrijst. Witte rijst kan natuurlijk ook, maar die bevat wat minder vitaminen en wordt wat sneller plakkerig. Een zakje duurzamere ingevroren sperzieboontjes erbij en je bent klaar! Klik hier voor het duurzamere boodschappenlijstje van slechts € 5,43.

Kokkerellen maar!

Als je wat meer van kokkerellen houdt zoals ik, dan is deze versie voor jou: we hebben hem gisteren gegeten en iedereen vond het heerlijk. Zelfs onze jongens, die in een nogal ‘culinair kritische fase’ zitten.

Allereerst; ik ben er vanuit gegaan dat je voorraadkast niet helemaal leeg is. Knoflook, paprikapoeder, peterselie, olie, peper en zout hebben de meeste mensen wel in de keukenkast staan. Voor € 12,32 was ik helemaal klaar, maar misschien ben jij wat minder of wat meer kwijt. Verder heb je niet veel nodig: een gasfornuis, een flinke pan, een snijplank, een keukenmes, een knoflookpers en een pollepepel, dan ben je d’r wel!

 

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 300 gram Albert Heijn biologische zilvervlies rijst
  • ca. 320 gram kipfilet
  • 1 prei
  • 2 paprika’s
  • 2 middelgrote uien
  • 1 fles Passata di pomodoro (690 gram)
  • 1 groentebouillonblok (voor 0,5 liter bouillon)
  • 2 theelepels paprikapoeder
  • 2 theelepels peterselie
  • 3 teentjes knoflook
  • wat peper en zout
  • eventueel: fetakaas

1. Hakken & Zagen

  • Snipper 2 uitjes en 2 paprika’s.
  • Snijd 1 prei in smalle ringetjes.
  • Pel 3 teentjes knoflook.
  • Snijd de kip in kleine blokjes.

 

2. Bakken & Braden

  • Giet een scheutje olie in de pan en verwarm deze op hoog vuur. Pers na een minuutje de knoflookteentjes in de pan erbij en laat even sudderen. Als de knoflook een beetje gaat verkleuren voeg je de kipblokjes toe. Bak ze rondom gaar totdat ze helemaal wit zijn.
  • Voeg de ui, paprika en prei toe en laat ongeveer 4 minuutjes meebakken op middelhoog vuur. Schep tussendoor alles een paar keer goed om.
  • Voeg een halve liter water toe en een groentebouillonblok en roer totdat dit is opgelost.
  • Voeg dan de tomatensaus toe en de (ongekookte) rijst en roer alles goed door elkaar.
  • Laat 20 minuten zachtjes pruttelen.
recept griekse rijst stap voor stap simpel

3. Afmaken

  • Voeg het paprikapoeder toe en roer deze goed door de saus.
  • Breng de saus eventueel verderop smaak met wat peper en/of zout.
  • Proef de rijst; waarschijnlijk is deze nog een klein beetje ‘al dente’. Laat de saus rustig doorsudderen tot de rijst de juiste zachtheid heeft voor jouw smaak. Let op: de rijst zuigt nog steeds vocht op, dus als de saus wat te dik wordt kun je een klein beetje water toevoegen.
  • Voeg als laatste de peterselie toe en roer deze door de saus.
  • Opscheppen maar! Als je daar van houdt, kun je wat fetakaas eroverheen brokkelen. Dat geeft het geheel nog nét een extra lekker Grieks tintje!

recept griekse rijst
Dit heerlijke Griekse gerecht zette ik dus voor € 12,31 op tafel en ze hebben bijna de bodem uit de pan gegeten: heerlijk, duurzamer én betaalbaar. Wil je het nóg gemakkelijker? Klik dan hier voor de duurzamere boodschappenlijst. Met uitzondering van biologische peterselie (niet online verkrijgbaar). Even kijken wat je zelf al in huis hebt en klaar is Kyrillos!

Hoezo is duurzamer duur?

Duurzamer eten hoeft dus niet altijd duurder te zijn dan ‘onbewust’ eten. Soms is dat echter wel het geval, zo is het ook. Maar waar ik nooit zo bij stilstond, was het verschil tussen ‘duurder’ en ‘duur’. Duurzamere boodschappen zijn inderdaad wat duurder dan de goedkoopste merken. Maar daar staat dan ook wat tegenover; namelijk aandacht en zorg voor de wereld om ons heen. Voor de toekomst van onze planeet. Voor wat wij door willen geven aan onze kinderen. Dat mag van mij best een klein beetje extra kosten. Ik denk maar zo: in een restaurant geef je toch ook een fooi als ze goed voor jou gezorgd hebben?

Smakelijk eten!


Dit artikel is een samenwerking. In samenwerking met de Nationale Postcode Loterij, Unilever en Albert Heijn heb ik met de DOE MAAR LEKKER DUURZAAM-cadeaukaart t.w.v. 12.50 een recept bedacht voor een duurzamere maaltijd. Dit blog is op basis van mijn eigen inzichten en invulling.





♥ ♥ ♥ Op Go or No Go wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk een kleine commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Met deze opbrengsten kunnen we deze website onderhouden. Ook krijgen wij soms betaald voor een artikel of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ♥ ♥ ♥

 



2 Comments

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.