Producten voor kids

Wat is nu eigenlijk goed speelgoed?

goed speelgoed

Iedereen met kinderen kent waarschijnlijk ook wel de Verkiezing Speelgoed van het Jaar. Wellicht heb je wel eens gestemd, maar zo niet dan is de kans ook groot dat je speelgoed in huis hebt met de bekende nominatie-sticker. De Verkiezing Speelgoed van het Jaar richt zich op goed speelgoed en op fijn spelen. 

Verkiezing Speelgoed van het Jaar

Bij de Verkiezing Speelgoed van het Jaar worden er jaarlijks in zeven leeftijdscategorieën nominaties toegekend aan het beste speelgoed. Deze nominaties worden gekozen door een jury die bestaat onder andere uit pedagogen, ontwikkelingspsychologen, mensen afkomstig uit de handel, journalisten, speelgoedbloggers en speelgoedvloggers. Vervolgens mag er door de consument gestemd worden en de spellen en het speelgoed met de meeste stemmen wint in de betreffende categorie.
We weten het allemaal: er is enorm veel speelgoed op de markt, maar niet al dit speelgoed is altijd geschikt voor kinderen of volwassenen. Daarom is het fijn om te weten wat nu goed speelgoed is. Met mijn blog probeer ik daar ook een steentje aan bij te dragen door te testen en een Go of een No Go toe te kennen.

Goed speelgoed

Eigenlijk is het best simpel: Goed speelgoed is speelgoed waar je vaak mee speelt en wat dus leuk blijft. Je kunt er vaak iets nieuws in ontdekken of het blijft je aandacht trekken of uitdagen.
Een ander punt is dat speelgoed veilig moet zijn. Gelukkig is al het speelgoed dat je koopt in speelgoedwinkels of webshops in EU-landen veilig. Je kunt veilig speelgoed herkennen aan het CE-logo.
Goed speelgoed gaat niet snel kapot en is altijd zijn geld waard. We denken allemaal wel eens: jeetje, wat een duur speelgoed. Denk bijvoorbeeld aan LEGO, daar betaal je nu eenmaal veel voor. Maar dat is niet voor niets: het is goed, gaat niet kapot en blijft leuk voor meerdere leeftijden. Maar ook bij gezelschapsspellen voelt het soms wel eens alsof het behoorlijk wat geld kost. Maar waar je dan bij stil moet staan is dat je dat spel keer op keer zal blijven spelen, terwijl je een gekocht leesboek vaak maar één keer leest.

Educatief speelgoed

Veel ouders zijn van mening dat speelgoed educatief moet zijn en je er iets van moet leren. Daar ben ik het niet mee eens. Spelen is namelijk plezier maken en kinderen leren op school al heel veel. Ontspannen spelen zonder daarbij direct iets te leren is gewoon prima. En weet je wat grappig is, door te spelen leer je indirect ook altijd. Zo leer je bijvoorbeeld kleuren of vormen, leer je op elkaar wachten omgaan met winnen of verlies of je leert hoe je strategisch kunt denken. Dus misschien denk je dat met slijm spelen in eerste instantie niets toevoegt, maar als je erover nadenkt merk je dat je kind sensomotorische vaardigheden ontwikkelt en vormen en kleuren leert.

Tips bij het kopen van speelgoed

Als je speelgoed voor je eigen kind of voor een ander koopt, kun je op een aantal dingen letten. Probeer je ten eerste in te leven in de krijger van het speelgoed. Koop niet persé wat je zelf vroeger leuk vond, want dat kan zomaar de plank misslaan. Zo vond ik vroeger Playmobil gewéldig, maar Daan en Jesse kijken er echt niet naar om.
Het belangrijkste bij het kopen van speelgoed is dat je iets koopt dat goed aansluit bij de leeftijd van het kind. Op goed speelgoed staat altijd op de verpakking vermeld voor welke leeftijd het speelgoed geschikt is. Kijk daarnaast of het speelgoed leuk is om een tweede, derde en vierde keer mee te spelen.
Een goede tip voor kinderen tot en met drie jaar is dat er in het speelgoed de basiskleuren verwerkt moeten zijn.

Verkiezing Speelgoed van het Jaar 2018

Wil jij mee bepalen welk speelgoed er dit jaar van door gaat de prijs? Stem dan mee! Je kunt per categorie aangeven welk speelgoed jij vindt dat moet winnen. Je hoeft overigens niet in iedere categorie te stemmen. Door te stemmen maak je kans op het genomineerde speelgoed. Ook kun je daarnaast nog een leuke tekening downloaden, inkleuren en insturen en op die manier kans maken op gave speelgoedprijzen.
Stemmen kan tot en met 4 november. Op woensdag 7 november wordt bekend gemaakt welke artikelen de winnaars van 2018 zijn.

wAT IS GOED SPEELGOED

♥ ♥ ♥ Op Go or No Go wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk een kleine commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Met deze opbrengsten kunnen we deze website onderhouden. Ook krijgen wij soms betaald voor een artikel of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ♥ ♥ ♥

 No Comments

    Leave a Reply

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.