Sinterklaas

Wanneer mag je kind zijn schoentje zetten en hoe vaak?

Sinterklaas schoen zetten hoe vaak en wanneer waar

“Wanneer mag ik mijn schoentje zetten?”, is de vraag die vaak door kinderen al gesteld wordt voordat onze goede lieve Sint überhaupt zijn voetje op ons land heeft durven zetten. Niet vreemd ook, aangezien in september de pepernoten en banketstaven al in de winkels liggen. Vanaf dat moment speelt Sinterklaas voor de kinderen en dan is wachten tot december stiekem best wel lang.

Eigenlijk is het best simpel: je kind kan zijn schoentje zetten zodra Sinterklaas van de boot afgestapt is in Nederland. Hij kan natuurlijk ook niet vanuit Spanje een cadeautje in je schoen toveren.

Hoe vaak mag je kind zijn schoentje zetten?

De volgende vraag is natuurlijk de welbekende vraag: “hoe vaak mag ik mijn schoentje zetten?”…daar is niet één juist antwoord op. Voor ieder kind en voor iedere ouder is dit anders en zoals gezegd is er niet één juiste beslissing. Wel raden psychologen aan om het gewoon niet te vaak te doen: Overdaad schaadt en de glans van het schoentje zetten gaat er dan een beetje vanaf. Ook het krijgen van een cadeautje in de schoen is dan, in plaats van spannend en leuk, vooral heel normaal.

Zelf houden wij drie keer in de week aan, dat vind ik meer dan genoeg. Meestal kiezen we één doordeweekse dag en twee weekenddagen, zodat we ‘s ochtends voor het naar school gaan niet hoeven te haasten met het schoencadeautje.
Voor het overzicht kiezen wij altijd voor een schoenzetkalender, zodat de kinderen niet dagelijks vragen of ze hun schoentje mogen zetten. Deze kalender zit altijd de eerste keer dat ze hun schoentje zetten in hun schoen. Piet heeft dan ingekleurd op welke dagen ze hun schoentje mogen zetten: Geen discussies die op gang komen, want dit is zoals Piet en Sinterklaas het bedacht hebben. En dat vinden Daan en Jesse fantastisch!

Wat voor soort schoencadeautjes?

Ook over het soort schoencadeautje moet je wel ook even goed nadenken. Maak het jezelf niet moeilijk: Houd het klein. Hoe groter het cadeau, hoe meer verwachtingen geschept worden voor de volgende schoencadeautjes en uiteindelijk Pakjesavond. Denk bij kleine schoencadeautjes aan stickervellen, kleine verzamelspulletjes, een potje slijm, een autootje, een leesboekje, enzovoorts. En weet ook dat een cadeautje niet altijd hoeft. Een handjevol pepernoten is ook een fijne verrassing en een cadeautje hoeft nu eenmaal niet altijd.

Waar zet je je schoentje?

De een zet zijn schoentje in de gang, de ander bij de haard. Heb je geen haard, dan wordt dat wat lastig. Hoewel…wij kochten vorig jaar bij de Action voor een paar euro een grote kartonnen haard: Superleuk en daar hebben de jongens dan ook hun schoentje gezet.
Andere opties zijn de vensterbank, de verwarming of bij de voordeur onder de brievenbus.
Ook op school wordt hier altijd één keer de schoen gezet, in de klas. Ook dat vinden de jongens gewéldig.

Hoe vaak mogen jouw kinderen je schoentje zetten?

Wanneer schoen zetten en hoe vaak afspreken tips

♥ ♥ ♥ Op Go or No Go wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk een kleine commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Met deze opbrengsten kunnen we deze website onderhouden. Ook krijgen wij soms betaald voor een artikel of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ♥ ♥ ♥

 1 Comment

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.