- Vijf onmisbare items voor de herfst - 25 september 2024
- Zonnige tip: zorg altijd voor een extra zonnebril! - 18 september 2024
- Op welke beer van ‘Wat Babyberen Leren’ lijk jij? - 16 september 2024
Het laatste wat je als ouder wil is dat je kind niet lekker in zijn vel zit op school. Er zijn verschillende redenen om het niet naar je zin te hebben. Zo kun je het slecht getroffen hebben met je klas of zelfs met je leerkracht. Het kan echter ook zijn dat je kind moeite heeft met school, achter de feiten aanloopt en het niveau niet goed bij kan benen.
Als ouder wil je dan helpen, maar je moet uitkijken voor de valkuil dat je téveel gaat helpen. Want een kind dat al gefrustreerd raakt van school, moet je zeker niet overvragen.
Een moeilijk item, waar veel ouders mee kampen. Wat kun je nu doen om je kind goed te helpen bij het leren, hem of haar voor te bereiden op belangrijke toetsen en hem of haar toch een fijne tijd te geven?
Een gesprek met leerkrachten leverde ons een praktisch overzicht van 8 tips op. Doe er je voordeel mee!
1. Overvraag nooit
Overvragen is killing. Stel je zelf eens voor dat je op je werk iets moet doen wat je a) niet kan en b) verschrikkelijk vindt om te doen. Bijvoorbeeld: oud papier sorteren op datum van binnenkomst. Je komt ’s avonds thuis na een lange, vreselijke dag werken en je partner vraagt of je thuis ook nog even papier wil sorteren…
Dat gevoel geef je je kind ook als je thuis weer verder gaat met leren.
Overvraag dus niet. Wanneer je extra wil oefenen of trainen, doe je dat op een moment waarop het uitkomt. Bij voorkeur vraag je je kind zelf wanneer hij of zij zijn huiswerk wil maken. Is dat net voor of na het eten? Dan moet dat goed kunnen zijn. Bekijk ook of je kind behoefte heeft aan bijles. Dit kan voor beide partijen voor stress schelen.
2. Verpak oefenen in spelletjes
Heeft je kind moeite met de tafels? Moeite met werkwoordspelling? Moeite met rekenen in totaliteit? Dan kun je deze oefeningen verpakken als wolfjes in schaapskleren. Maak er in dat geval spelletjes van.
Spelenderwijs oefenen is vele malen leuker dan “droog oefenen”.
Speel spelletjes die de tafels vereisen, spelletjes waarbij kinderen moeten spellen of woorden eigen moeten maken.
Tip: Je vindt hier een leuk gratis spel om woordenschat te oefenen en hier een leuk gratis spel om de tafels eigen te maken.
3. Vraag regelmatig hoe het gaat
Ga niet voorbij aan je kind. Leerkrachten geven aan dat veel ouders hun kind op een gegeven moment dreigen te gaan zien als dat kind dat zoveel moeite heeft met school. Terwijl school (zelfs volgens deze leerkrachten!) een bijzaak zou moeten zijn! Vraag dus (evt bij een oudergesprek, maar kan ook daar buiten) hoe het met je kind gaat en focus die vragen niet al teveel op school.
4. Geef je kind de regie
Kinderen kunnen heel goed zelf aangeven wat ze willen en wat ze niet willen. Zo kunnen ze ook prima aangeven hoe ze door jou geholpen willen worden. Vraag dus liever hoe jij je kind kan helpen dan dat je hier zelf de regie in neemt. Je zal zien dat kinderen die zelf de regie krijgen, veel meer geneigd zijn om door te zetten.
Je kind de regie geven is overigens niet hetzelfde als volledig de leiding geven. Je kunt natuurlijk altijd verwachtingen scheppen en afspraken maken. Maar de ervaring is wel dat afspraken en verwachtingen die door het kind zijn gemaakt, veel meer draagvlak hebben.
5. Houd ontwikkelingen bij
Wat je zeker niet mag vergeten is om ontwikkelingen bij te houden. Hoe bedoelen we dat? Heel simpel: je kind komt ergens vandaan waar frustratie was, waar het niet lekker ging en waar hij er helemaal geen zijn meer in had. Dit kun je uitbeelden. Bijvoorbeeld met een gevoelsthermometer, een grafiek of een ander systeem.
Door regelmatig bij te houden hoe je kind zich voelt, wat het geleerd heeft en dit ook op papier te noteren of visueel te maken, heeft je kind een heel mooi “groeidocument” in handen wat heel motiverend zal werken. Je kind zal zien wat het allemaal gepresteerd heeft en daardoor eerder zin hebben nog meer te gaan presteren.
6. Stel de “wondervraag”
Loop je op een gegeven moment vast, weet je niet waar het knelt en is je kind niet goed in staat om hulp aan je te vragen?
Gedragsspecialisten noemen dan de “wondervraag”. Die vraag zit verpakt in een verhaaltje: Stel dat je straks gaat slapen en vannacht gebeurt er een wonder waardoor jij je weer lekker voelt, waardoor jij het (op school of thuis) naar je zin hebt en alles weer met een glimlach tegemoet treedt… Waaraan zou jij dan morgen als eerste merken dat er een wonder is gebeurd?
Die vraag bevat heel veel elementen die je als ouder waardevolle informatie op kunnen leveren. Want het antwoord is vaak het grootste probleem of het eerste obstakel waar je kind zich zo ongelukkig door voelt. Ga voorzichtig om met de wondervraag. Vul niks aan, doe geen suggesties, maar laat het antwoord uit je kind komen. Je zal zien dat het goud waard is!
7. Leg de focus positief
Zelf negatief gaan doen zal je kind niet verder helpen. En toch is het iets dat veel leerkrachten zeggen terug te zien. Ouders die zich neerleggen bij de onkunde van hun kinderen. “Tja, daar is hij echt niet goed in… Dat heeft hij nooit goed gekund…” Je zou er als kind maar naast zitten als dat gezegd wordt!
Doe het liever positief. Vermijd het woordje “niet” en ook andere woorden met negatieve ladingen kun je beter achterwege laten. Bekijk het als “Dat moet hij nog leren” en niet als “Dat kan hij niet”.
8. Geef het goede voorbeeld
Tot slot geven vrijwel alle leerkrachten de tip om zelf het goede voorbeeld te geven. Vaak zien ze in een oudergesprek direct van wie een kind zijn eigenschappen heeft. Dat is niet gek, want kinderen kijken de kunst van het volwassen worden af bij de volwassenen in hun omgeving: hun ouders.
Door het zelf goed te doen en vooral ook te laten zien dat mislukkingen en falen bij het leven horen (en helemaal niet erg zijn) kun je een groot deel van de negatieve lading wegnemen.
8 tips van leerkrachten die jou kunnen helpen om je kind zich een stuk prettiger en fijner te laten voelen.
Thuis en op school. Heb jij zelf nog tips?
♥ ♥ ♥ Op Go or No Go wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk een kleine commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Met deze opbrengsten kunnen we deze website onderhouden. Ook krijgen wij soms betaald voor een artikel of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ♥ ♥ ♥
1 Comment
Zo haal je het beste uit je oudergesprek op school! - Go or No Go
17 november 2019 at 12:00[…] Zijn er dingen die wij thuis kunnen doen? […]