Gastblog Halloween

Halloween vieren met leuke Halloween traktaties

Halloween traktatie popcorn spookje
Anne

De tijd van de vele feesten is bijna aangebroken. Als je door de winkels loopt kun je om één feest niet heen, Halloween! Maar wat is Halloween en wie vieren het dan? En wat is het verschil met dat andere feest begin november, Sint Maarten? En als kers op de taart, nog een leuke traktatie om deze feestdagen uit te delen.

Wat vieren we met Halloween

Op 31 oktober viert men, voornamelijk in Amerika, Halloween. Oorspronkelijk vierden de Kelten al dit feest, omdat de volgende dag op 1 november, het Keltisch nieuwe jaar is. Op deze dag kwamen de geesten van de doden tevoorschijn. Bij de deuren werd voedsel gelegd en maskers werden gedragen om de boze geesten af te weren. Later werd deze gevierd als Allerheiligen en Allerzielen. Ook in Mexico viert men Dia de Muertos. Nu weet je dus waarom er veel ‘enge” dingen zoals skeletten en doodshoofden te zien zijn. Het langs de huizen gaan komt dus van het voedsel dat toch al bij de deuren ligt, alleen gaan ze nu volledig verkleed en roepen “trick or treat”.

Wat is Sint Maarten

Dat trick en treat lijkt natuurlijk wel op het Sint Maartens feest wat op 11 oktober gevierd wordt in vele delen van ons land. Maar Sint Maarten is een bedelfeest. Deze bedelfeesten waren vroeger voor de armen. Op een aantal vaste data (zo ook met Sint Nicolaas)  mochten de armen in de koude wintermaanden langs de deuren bij de rijken om te bedelen voor eten of ander kleinood. Sint Maarten deelde de helft van zijn officiersmantel met een bedelaar. Er wordt gezegd dat Sint Maarten een visioen heeft gehad waarin de bedelaar Christus blijkt te zijn. Na dit visioen laat Maarten zich dopen en wordt later bisschop. Sint Maarten is nog steeds schutspatroon van Utrecht en daar wordt het dan ook uitgebreid gevierd. De kinderen gaan (officieel) met knollen en rapen die uitgehold zijn en voorzien van een lichtje langs de deuren. De knollen, die ondanks dat ze diep uit de grond komen, toch een bron van licht zijn.

Halloween Traktaties

Het langs de deuren gaan is dus een overeenkomst, alleen gebeurt dit volgens mij in Nederland nog niet. De commercie vindt Halloween erg leuk en handig om te gebruiken. Veel jeugd vindt het leuk en spannend. Zo zijn er pretparken open met speciale Halloween Nights en op sommige scholen zijn er Halloween feestjes. Vaak in Amerikaanse stijl, waarbij iedereen wat lekkers mee neemt. Ik heb leuke Halloween traktaties bedacht die passen bij Halloween, maar ook bij Sint Maarten.

Halloween traktatie popcorn spookje

Spookjes traktatie

Nodig:

 • Cellofaan zakjes
 • Wiebeloogjes
 • Zwarte stift
 • Popcorn

Deze traktatie is zo makkelijk en toch zo leuk! Vul een zakje met popcorn en maak deze dicht. Plak de wiebel oogjes erop, en teken een mond. Nu kan je de monsters ook nog wat pimpen met een strikje of iets anders.

Wij vieren Sint maarten en er komen rustig 60 kinderen langs de deur. De zakjes zetten we in een grote bak en als de kinderen langs de deur komen hebben die eens wat anders dan Fruittella, Mentos of weer een Snicker. En vieren jullie nu geen Sint Maarten, dan kun je dit mee nemen naar je feestje, of uitdelen met een traktatie op school!

Mandarijn traktatie

De mandarijnen zijn een leuke aanvulling als je gezond wil trakteren, alhoewel ik uit eigen ervaring weet dat niet ieder kind het even leuk vindt als je alleen fruit hebt staan. Mijn advies zou zijn, combineer het. Er zijn echt ook kinderen die een mandarijntje lekker vinden.

 • Mandarijn
 • Wiebel oogjes
 • Zwarte stift

Plak de oogjes op de mandarijn en teken er een gekke mond op! DONE!

Meer Halloween traktaties inspiratie nodig? Bekijk dan deze griezelige hapjes voor Halloween!

Ik ben benieuwd wie er van de lezers Sint Maarten viert? En wie gaat deze leuke Halloween traktaties maken?
Deel je het resultaat met mij?

HALLOWEEN TRAKTATIES
♥ ♥ ♥ Op Go or No Go wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk een kleine commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Met deze opbrengsten kunnen we deze website onderhouden. Ook krijgen wij soms betaald voor een artikel of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ♥ ♥ ♥

 No Comments

  Leave a Reply

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.