Gastblog Huis & Tuin

Minder stress tijdens de verbouwing: tips voor ouders

Linda - Go or No Go
Laatste berichten van Linda - Go or No Go (alles zien)

Verbouwen is vaak een stressvol proces, vanwege het feit dat er zoveel keuzes te maken zijn. Als je dan ook nog kinderen hebt is het begrijpelijk dat je na de verbouwing wat extra grijze haren erbij hebt gekregen. Een stressvrije verbouwing bestaat natuurlijk niet, maar in artikel vind je 3 tips die de verbouwing enigszins vergemakkelijken.

Tip 1: Maak een goede planning en voorbereiding

Mensen zijn vaak geneigd om zo snel mogelijk te beginnen met verbouwen, om ook zo snel mogelijk klaar te zijn. Het loont echter om, voordat je begint met verbouwen, goed te kijken wat je allemaal wilt laten doen. Maak ook een planning met alles wat gedaan moet worden en schrijf erbij hoe lang je voor elke taak nodig hebt. Let er wel op dat je geen strakke planning maakt waarin alles stipt gepland is, dat zorgt misschien voor ongewenste stress. Gebruik het schema om te zien wat er allemaal gedaan is en wat er nog moet gebeuren, zo weet je hoe ver jullie ongeveer zijn met de verbouwing. Zorg ook dat je alvast onderzocht hebt waar je materialen gaat kopen, welke bedrijven je gaat inhuren voor de verbouwing en hoeveel je van plan bent om uit te geven. Bedenk ook of je klussen kunt combineren, vaak is het dan mogelijk om geld te besparen. Kozijnen schilderen is bijvoorbeeld te combineren met ander schilderwerk in huis. Ga je kunststof kozijnen plaatsen, beslis dan direct of je ook dubbel glas wilt en wat voor raam je wilt. Tot slot wellicht het meest belangrijke tip: neem de tijd. Zo voorkom je onnodige fouten en doe je alles in een keer goed.

Tip 2: Betrek je kinderen bij de verbouwing

Kinderen zijn druk en vaak onvoorzichtig, vandaar dat het voor ouders soms eng is om de kinderen te betrekken bij de verbouwing. Laat de kinderen hier en daar wat minder belangrijke keuzes maken, dan hebben zij toch het gevoel dat ze zeggenschap hebben en mee mogen denken. Maar geef de kinderen ook wat taken, ze helpen namelijk graag mee met het verbouwen. Leg ze wel uit dat veiligheid voorop gaat en vertel ze exact wat je van ze verwacht. Zolang je goed oplet en duidelijk communiceert kan het geen kwaad om je kinderen te laten helpen. Onder begeleiding van papa is het goed mogelijk om je kinderen te laten helpen met het in elkaar zetten van IKEA meubels of het ophangen van planken. Als de kinderen oud genoeg zijn kun je ze laten meebeslissen over de inrichting van hun eigen kamer, binnen bepaalde grenzen natuurlijk. Uit eigen ervaring blijkt dat kinderen dit met veel plezier doen. De belangrijke keuzes zijn wel het beste over te laten aan mama en papa (al telt mama’s stem meestal het zwaarst mee).

Tip 3: Gun jezelf ook wat rust

Zoals bij tip 1 uitgelegd werd, is het belangrijk om je tijd te nemen. Neem vooral geen overhaaste beslissingen waar je later misschien spijt van krijgt. Communiceer met elkaar en kom samen tot de juiste keuzes. Leer ook vooral om hulp aan te nemen of om hulp te vragen. Vaak zijn familieleden en vrienden bereid om te helpen, zolang je ze maar de kans geeft. Probeer vooral niet alles zelf te doen, het valt zeker aan te raden om in gesprek te gaan met een aannemer. Kies voor jezelf dan een aantal projecten (zoals de kinderkamer of slaapkamer) die je zelf uit wilt voeren en geef de rest uit handen. Vooral de keuken en badkamer zijn het beste om over te laten aan professionals. Op die manier stort je je volledig op je eigen projecten terwijl de aannemer voor de rest zorgt. Tot slot: wees niet bang om zo nu en dan een dag rust te nemen. Iedereen heeft tijd nodig om te relaxen en het is lekker om af en toe een pauze te nemen van de verbouwing. Het zal de kinderen ook goed doen om uit de verbouwing gehaald te worden en wat leuks te doen.

♥ ♥ ♥ Op Go or No Go wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk een kleine commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Met deze opbrengsten kunnen we deze website onderhouden. Ook krijgen wij soms betaald voor een artikel of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ♥ ♥ ♥

 1 Comment

  • Reply
    Verbouwen? Weet wat je uitgeeft! - Go or No Go
    26 februari 2021 at 17:28

    […] je eigen huis heb je volop kansen en manieren om je woonplezier te vergroten met allerlei aanpassingen. Maar is een verbouwing alleen maar mogelijk of ook echt nodig? Zijn de kosten wel gerechtvaardigd […]

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.