10 jaar 11 jaar 12 jaar 13 jaar 14 jaar 15 jaar 16 jaar 8 jaar 9 jaar Bouw & Constructie Gastblog

Gravitrax: de coolste knikkerbaan ever!

Gravitrax knikkerbaan review
Arno - Go or No Go

Kijk, als je een review schrijft voor een product, dan wil je natuurlijk dat het een beetje spannend blijft wat je er van vindt. Je bewaart het oordeel het liefst tot de laatste alinea, zodat de lezer benieuwd blijft naar wat er nog zal komen. Maar jongens; wat is dít vet! We kregen de starterset van Ravensburger’s Gravitrax binnen en ik was gewoon al helemaal om toen ik de doos zag. De naam Gravitrax kende ik niet, maar toen ik de afbeelding op de voorkant zag, begon mijn kinderhartje te juichen. Ja; wij mannen blijven kinderen en hoewel we dat vaak redelijk weten te verbergen, werd het me nu even te kwaad: Gravitrax is een knikkerbaan! Een mega-vette, superdegelijke, alles-past-goed-in-elkaar knikkerbaan! #tranenvangeluk

Gravitrax knikkerbaan

Gravitrax: Knikkerbanen zijn cool

Ik ben altijd al gek geweest op de klassieke bouwsteentjes van Lego, de staafjes en connectors van K’nex, de magnetische vormen van Magformers, de nostalgische pinnetjes-blokken van Nopper (ze bestaan nog steeds!) en eigenlijk al het speelgoed waarmee je dingen kunt bouwen. Maar voor mij vormt één vraag de rode draad door al die verschillende bouwmaterialen: kan ik er een knikkerbaan meemaken? Ik vind knikkerbanen zó gaaf om te zien en te maken! Ik kan ook eindeloos blijven kijken naar van die slingerknikkers (voor de kenners: Newton’s Cradle, zie hiernaast).

Knikkerbaan bouwen met Gravitrax

In mijn jeugd had je eigenlijk alleen de klassieke houten knikkerbaan die zo klik-klak, van links naar rechts en weer terug, omlaag liep. Die vond ik al leuk! Maar zelf een knikkerbaan bouwen viel destijds nog niet mee. Van de bouwmaterialen die wij hadden, was Lego eigenlijk het enige waar je -in mijn ervaring- een hele redelijke knikkerbaan mee kon bouwen. En eigenlijk moest je hem dan op zijn kop bouwen, anders bleef de knikker achter de nopjes liggen. Of je moest hem weer heel schuin bouwen, maar dan vliegt de knikker gemakkelijk uit de bocht. En dan duurt hij niet zo lang, haha.

Originele knikkerbanen

Tegenwoordig zijn er tal van speciale knikkerbaanmaterialen (mooi woord voor Galgje)! Toen onze jongens kleiner waren hebben we honderden knikkerbanen gebouwd met Hubelino, een materiaal dat past op Duplo. Erg mooi spul, maar ja; als ze acht jaar zijn willen ze niet meer altijd met Duplo spelen. Hetzelfde geldt een beetje voor het stapelsysteem van Quercetti, dat met zijn felle kleuren en stevig materiaal prima geschikt is voor kids vanaf een jaar of 4 tot 6. Dan heb je ook nog Spacerail: erg mooi, maar ook erg moeilijk voor jonge kids. Omdat het uit één rail bestaat is het ook nogal lastig om zelf mee te gaan experimenteren. Maar dan Gravitrax!

Gravitrax Speelgoed van het Jaar 2018

Niet voor niets is Gravitrax genomineerd voor Speelgoed van het Jaar in de categorie 8 & 9 jaar! De materialen van Gravitrax zijn stevig, stoer en stijlvol vormgegeven, eindeloos uitbreidbaar en….. onze jongens van 8 jaar hebben zonder enige hulp al de prachtigste banen gebouwd. Het boekje met bouwschema’s zijn superduidelijk en Gravitrax heeft er nog een hele leuke extra dimensie bij bedacht in de vorm van een boekje met opdrachten. Wie vaker met Smart Games heeft gespeeld, herkent dit ongetwijfeld: je krijgt een deel van de constructie te zien en met de beschreven materialen moet je de constructie afbouwen. Maar hoe? De 24 opdrachten worden steeds lastiger en leren je ondertussen de materialen door en door kennen. Daardoor word je gestimuleerd om je fantasie de vrije loop te laten en zelf de vetste constructie te bedenken en bouwen.

Go or No Go?

Ik geef Gravitrax een hele dikke, vet verdiende Go! Gravitrax is een supercoole knikkerbaan voor kids én volwassenen, die nu al een vast plek in onze speelkamer heeft ingenomen. Ik heb dan ook van harte op ze gestemd in de Speelgoed van het Jaar-verkiezing!

Update mei 2019: We zijn nu een half jaar verder en mijn kids spelen nog elke week met Gravitrax. Wat ons betreft is dit een van de beste verjaardagstips!

Feitjes

Leeftijd: 8 – 14 jaar
Speelduur: 60 minuten
Prijs: nu € 39,95 en hier te koop (en ook allerlei coole uitbreidingen!)

Even nog genieten

Oké, om af te sluiten nog even iets anders. Bekijk deze ge-wel-di-ge knikkerbaan gemaakt van Kapla, magnetische balletjes, knikkers en wat knutselmateriaal. That is some next-level sh*t!


♥ ♥ ♥ Op Go or No Go wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk een kleine commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Met deze opbrengsten kunnen we deze website onderhouden. Ook krijgen wij soms betaald voor een artikel of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ♥ ♥ ♥

 3 Comments

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.