10 jaar 11 jaar 12 jaar 13 jaar 14 jaar

Afspraken rondom het smartphonegebruik van je kind

telefoongebruik kinderen smartphonegebruik

Kinderen en smartphones: het is een hot item. Hier in huis, maar ook bij andere ouders. Ook op het schoolplein gaat het er regelmatig over. Want sommige klasgenootjes van Daan en Jesse hebben al een smartphone, anderen nog niet. 

Groep 5

Daan en Jesse zitten in groep 5 en zijn acht jaar. De meeste kinderen zijn rond dezelfde leeftijd, een enkeling is zeven jaar of negen jaar. Mijn jongens hebben nog geen eigen telefoon, vooral omdat ik ze daar nog niet verantwoordelijk genoeg voor vind. Ik weet zeker dat ze die vergeten of laten liggen en dan is hij binnen de kortste keren weg. Of ze laten hem simpelweg kapot vallen, ook niet fijn. Zodra ik merk dat ze wel verantwoordelijk met hun spullen omgaan, dan vind ik het wel een veilig idee dat ze een smartphone hebben en mij altijd kunnen bereiken indien nodig.

Zodra Daan en Jesse wel een smartphone krijgen, gaan we afspraken maken over het gebruik. Ik vind namelijk niet dat ze zelf mogen weten wanneer en hoe vaak ze dan op hun telefoon spelen. Zelf heb ik al duidelijk welke afspraken ik over het smartphonegebruik van mijn kinderen wil maken.

Smartphone limiet

Om te beginnen komt er geen onbeperkte internetbundel op. Ik vind dat ze vanaf het begin af aan mogen leren hoe ze om moeten gaan met een internetbundel, dus kiezen we voor een Sim Only internet bundel. Verbruik je in de eerste week alles aan YouTube filmpjes kijken zonder dat je op WiFi zit? Ai, dan heb je de rest van de maand dus geen internet. Op deze manier leren ze bewust omgaan met internet, en dat is voor mij een hele belangrijke.
Om ze daarbij te helpen kun je op je account inloggen voor een duidelijk overzicht van het internetverbruik. Zo kun je samen doorspreken wat nu zoveel mb’s kostte en hoe ze dit de volgende keer kunnen voorkomen.

Kids mode

Zodra Daan en Jesse een eigen mobiele telefoon krijgen, komt er vanaf het eerste moment een kids mode app op. Simpel gezegd is dit een app die er voor zorgt dat je telefoon wat beperkingen krijgt en dus kidsproof wordt. Een iPhone heeft een ingebouwde kids mode, maar een Android telefoon niet. Een hele fijne app die je dan kunt installeren is Kids Place. In deze app kun je precies aangeven welke apps je kind wel mag zien en welke niet. Daarnaast kunnen ze in deze modus geen apps downloaden uit de PlayStore. Zo heb je dus altijd zicht op wat je kind doet en weet je zeker dat hij geen vreemde apps download.

Afspraken

Wat betreft het gebruik moeten ook afspraken gemaakt worden. Daarbij heb ik drie hele duidelijke eisen. Ten eerste wordt de telefoon niet gebruikt tijdens schooltijd. Als tweede wordt hij niet tijdens het avondeten gebruikt en tot slot wordt hij bij het naar bed gaan uitgeschakeld.
Buiten deze momenten om wil ik ze redelijk vrij laten in het gebruik van hun smartphone, en even kijken hoe dat uitpakt. Ik ga er zelf een beetje van uit dat het voor Daan en Jesse niet interessant is om uren op hun smartphone te zitten. Tenminste, niet nu ze nog niet op social media zitten of WhatsAppen met vriendjes. Tegen de tijd dat dat wel gebeurt, kunnen we weer eens opnieuw naar die afspraken kijken. Hoewel, dan zijn ze waarschijnlijk op een leeftijd dat ze het niet meer zo interessant vinden wat ik zeg ;-).

Welke afspraken maak jij met je kind rondom het smartphonegebruik?

♥ ♥ ♥ Op Go or No Go wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk een kleine commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Met deze opbrengsten kunnen we deze website onderhouden. Ook krijgen wij soms betaald voor een artikel of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ♥ ♥ ♥

 1 Comment

  • Reply
    Mijn telefoonabonnement verlengen: ik mag weer!! - Go or No Go
    20 februari 2020 at 06:30

    […] het binnenkort kiezen voor mij! Daan kan natuurlijk niet wachten tot ik mijn keuze gemaakt hebt, want dan krijgt hij mijn huidige smartphone. Maar sjongejonge, dat is nog niet zo makkelijk hoor. Ik ben wel heel benieuwd welke smartphone jij […]

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.