10 jaar 11 jaar 12 jaar 6 jaar 7 jaar 8 jaar 9 jaar Gezelschapsspellen

{ Review } | Gezelschapsspel Droomhuis (winnaar Nederlandse Spellenprijs)

Gezelschapsspel Droomhuis review

Op de laatste spellenbeurs waar ik aanwezig was ontdekte ik een spel wat ik tot op dat moment nog niet kende. Typisch, want het bleek een winnaar te zijn van de Nederlandse Spellenprijs, in de categorie Familiespellen. We hadden de gelegenheid om dit spel, Droomhuis, een keer te spelen op de beurs. Na twee potjes gespeeld te hebben waren we het over eens: dit spel willen we thuis ook! En dus kochten we het gezelschapsspel Droomhuis, om thuis nog veel vaker te spelen. 

Het doel van het gezelschapsspel Droomhuis

Het doel van het spel Droomhuis is om, hoe kan het ook anders, je eigen droomhuis te bouwen. Je mag in principe zelf bepalen hoe je droomhuis eruit ziet, maar er zijn een aantal manieren om extra punten te scoren met jouw droomhuis. Diegene die uiteindelijk de meeste punten heeft, wint.

Speluitleg Droomhuis

Rondes

Om te beginnen werkt het spel in rondes. Iedere ronde is er een startspeler. De startspeler wordt diegene die de speciale startspeler-pion kiest tijdens een ronde. Het voordeel van startspeler zijn is dat je als eerste mag kiezen. Het nadeel is dat je maar 1 kaart krijgt in plaats van je tegenspelers die 2 kaarten mogen kiezen.

Winnaar van de Nederlandse Spellenprijs, in de categorie Familiespellen: gezelschapsspel Droomhuis. Een familiespel voor 2-4 spelers. Lees hier de review

Speelbord

Bij gezelschapsspel Droomhuis ligt er één speelbord in het midden. Hier komen alle kaarten op waar spelers in een ronde uit mogen kiezen. De bovenste rij is voor speciale kaarten, de onderste rij is voor kamer-kaarten. De kaarten die boven elkaar liggen, horen bij elkaar. Als je dus een bepaalde kamer kiest, kies je ook automatisch voor de speciale kaart die daarboven ligt.
Verder krijgt iedereen een eigen bord waar je je droomhuis op gaat vormgeven.

Speciale kaarten

De speciale kaarten liggen op het speelbord in het midden en zijn onder andere dakpannen. Met deze dakpannen bouw je je dak. Heb je een aantal dakpannen in dezelfde kleur, dan scoor je extra punten. Een dakpankaart met een dakkapel is ook extra punten waard. Naast de dakpannen heb je ook actiekaarten. Zo zijn er kaarten waar je kamers op het algemene bord mee mag ruilen, maar ook kaarten waarmee je kamers in je eigen droomhuis mag verplaatsen. Heel handig om te gebruiken als je gaat voor de speciale bonussen.

Regels

Door kamers te kiezen vul je langzaam je huis op. Er zijn een aantal regels waar je rekening mee moet houden. Zo mag je in je droomhuis in de onderste rij, waar twee kaarten komen te liggen, alleen een kelderkaart plaatsen. Deze herken je aan de kleur (donker) en aan het feit dat de tekst en het getal aan de bovenkant van de kaart staat.
Een andere regel is dat je pas een kaart boven de kelder mag plaatsen, als de kelder gevuld is met een kaart. Anders stort je huis natuurlijk is, en dat moeten we niet hebben.

Winnaar van de Nederlandse Spellenprijs, in de categorie Familiespellen: gezelschapsspel Droomhuis. Een familiespel voor 2-4 spelers. Lees hier de review

Punten scoren

Punten scoren kan op een aantal manieren. Als eerste door kamers slim te plaatsen. Eén woonkamerkaart is 1 punt waard, maar plaats je twee woonkamerkaarten naast elkaar, dan zijn ze samen 4 punten waard. Plaats je er drie naast elkaar, zijn ze samen 9 punten waard. Dat scheelt nogal dus! Verder kun je punten scoren door rekening te houden met functionaliteiten in je huis. Zo krijg je bijvoorbeeld extra punten als je op beide verdiepingen een badkamer hebt. Ook kun je punten scoren door een compleet dak en extra punten door de juiste kleuren bij elkaar.
Tot slot kun je punten scoren door extra tegels die je kunt krijgen bij de speciale kaarten, bijvoorbeeld een bubbelbad die je in je badkamer kunt plaatsen.

Winnaar

Aan het einde van het spel worden alle punten opgeteld en is duidelijk wie het beste en mooiste droomhuis gebouwd heeft. Diegene met de meeste punten is de winnaar.

Gezelschapsspel Droomhuis goblin

Go or No Go

Het gezelschapsspel Droomhuis is een erg leuk spel dat iedere keer weer anders loopt. De ene keer heb je geluk met je kaarten en behaal je een monsterscore, de andere keer moet je een stuk creatiever zijn, omdat steeds de perfecte kaart voor je neus weggepakt wordt door je tegenspelers.
Droomhuis is leuk voor jong en oud en krijgt een verdiende GO!

Feitjes

Met deze afbeelding kun je heel gemakkelijk deze Droomnuis review op Pinterest bewaren ♥


logo


♥ ♥ ♥ Op Go or No Go wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk een kleine commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Met deze opbrengsten kunnen we deze website onderhouden. Ook krijgen wij soms betaald voor een artikel of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ♥ ♥ ♥

No Comments

    Leave a Reply

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.