Inspiratie

Wat kost een studerend kind?

studerend kind studeren naast het moederschap
Linda - Go or No Go

Het is vrijwel onmogelijk om de exacte kosten van een studie of studerende kinderen op voorhand te becijferen. Dit hangt onder meer af van de studierichting en het studieniveau waarop gestudeerd gaat worden. Daarnaast schelen de kosten aanzienlijk als studenten op kamers wonen en meer zelfvoorzienend zijn of dat er van uit de ouderlijke woning wordt gestudeerd. 

Nibud

Het Nibud heeft op haar site informatie gepubliceerd over de kosten die op verschillende studieniveaus gemaakt worden. Hieronder vind je een opsomming van deze kosten. Voor meer informatie kun je natuurlijk ook zelf even kijken op de site van het nibud.

Met welke kosten moet ik als student rekening houden?

Sowieso moet je rekening houden met collegegeld. Het collegegeld voor hoger onderwijs voor 2018/2019 bedraagt 2.060 euro. Dit komt neer op een bedrag van 172 euro per maand. Behalve collegegeld zijn er de gebruikelijke kosten voor levensonderhoud en verzekeringen.Ga je op kamers, dan is je huur een grote kostenpost.

Als je op jezelf woont, kun je ongeveer rekening houden met de volgende maandelijkse kosten in euro’s (Nibud Studentenonderzoek 2017):

Huur: 417 euro
Boodschappen: 181 euro
Studieboeken en -benodigdheden: 58 euro
Vervoer (naast de OV-kaart): 63 euro
Ontspanning, uitgaan en sport: 146 euro
Kleding en schoenen: 47 euro
Zorgverzekering: 106 euro
Telefoon: 26 euro
Deze bedragen zijn de gemiddelden van de studenten die hier geld aan uitgeven.

Kostbare aangelegenheid

Zoals je ziet is studeren niet echt goedkoop maar een zeer kostbare aangelegenheid. Het is een investering in je toekomst. Mocht je zelf niet over voldoende financiële middelen beschikken dan is er naast het bedrag aan studiefinanciering waar je recht op hebt de mogelijkheid om extra studielening aan te vragen. De condities en voorwaarden vind je op de site van DUO terug.

Lening als ouders of geld lenen als student?

De mogelijkheden die er in Nederland zijn om naast studiefinanciering, een aanvullende beurs nog een extra studielening aan te vragen zijn volop aanwezig. Vanuit de overheid wordt studeren gestimuleerd via allerlei regelingen. Laten we voorop stellen dat het opbouwen van een zogenaamde studieschuld niet gewenst is, immers geleend geld moet worden terugbetaald. Aan de andere kant is het opbouwen van een studieschuld velen malen goedkoper dan het aanvragen en afsluiten van een lening. Lees hier meer over de verschillen en mogelijkheden.

♥ ♥ ♥ Op Go or No Go wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk een kleine commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Met deze opbrengsten kunnen we deze website onderhouden. Ook krijgen wij soms betaald voor een artikel of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ♥ ♥ ♥

 1 Comment

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.