Creatief & Knutselen DIY Huis & Tuin

DIY: Ibiza Style Schelpenslinger voor in de tuin

schelpenslinger idee

Ik vind het altijd erg leuk om mijn tuin te stylen. Regelmatig koop ik leuke accessoires in vrolijke kleurtjes om de tuin mee op te vrolijken. Meestal in Bohemian style zoals onze zithoek of een beachlook door grappige slippers aan de muur en zoals nu met deze schelpenslinger. In deze DIY leg ik je uit hoe je de schelpjesslinger zelf kunt maken.

DIY | Hoe maak je een schelpenslinger

Voor mijn schelpenslinger gebruikte ik schelpen die we de afgelopen jaren op het strand gevonden hebben, samen met schelpen die ik bij de Action gekocht heb. Ik heb deze erbij gebruikt. Omdat deze schelpen wat groter zijn en er een aantal bijzondere schelpen tussen zitten die je op de stranden in Europa niet zomaar vindt. In ieder geval niet in de landen waar wij heen zijn geweest zoals Spanje, Griekenland en Turkije.

Benodigdheden:

  • Touw
  • Schaar
  • Naald
  • Schelpen (Online hier te koop, maar soms ook via de Action)
  • Dremel of boor (let op: je hebt een klein maatje boor nodig)

Stap 1: Meet de lengte

Neem het touw en meet welke lengte je je slinger wil. Houd er rekening mee dat door de knoopjes het touw uiteindelijk iets korter uitvalt, dus mijn advies is om een stuk langer te nemen voor de zekerheid; afknippen kan altijd nog.

Stap 2: Gaatjes in de schelpen boren

Vervolgens ga je de schelpen voorzien van gaatjes. Je kunt eerst een heel aantal schelpen voorzien van een gaatje, of om en om: gaatje in de schelp maken en direct aan het touw vastmaken.
Voor het maken van de gaatjes in de schelpen heb ik een dremel gebruikt. Ik vind de dremel hier ideaal voor omdat je hem gemakkelijk kunt vasthouden en bedienen. Met een boor kan ook, maar die is vaak wat groter en daarmee vind ik dat iets onhandiger. Maar mocht je geen dremel hebben, dan kun je met een boor ook prima aan de slag.

Zorg ervoor dat je een dikke plank of iets dergelijks eronder legt, want je zult merken dat je, zeker bij de dunnere schelpen, al gauw met je boortje door de schelp heen schiet.
De dunne schelpen waren geen probleem om te voorzien van een gaatje. De dikkere schelpen van de Action daarentegen waren wat lastiger. De dremel moest hierbij op een iets hoger standje, dus met iets hogere toeren, om zo alsnog het gaatje erin te krijgen.

boren gaatjes schelpen dremel

Stap 3: Schelpen rijgen

Om de schelpen aan het touw te rijgen, gebruik je een naald. Je hebt dus een niet al te dunne naald nodig: een waar je touwtje net doorheen past. Vervolgens ga je met de naald door het gaatje in de schelp heen en voilà, je schelp zit aan het touw. Met een naald rijgen gaat een stuk gemakkelijker dan met het touw, en daarnaast bestaat de kans dat je touw gaat rafelen als je het steeds door een gaatje moet ‘frotten’.

Als je je eerste schelp aan het touw rijgt, zorg je dat je aan het uiteinde een stuk touw leeg laat, zodat je je schelpenslinger kunt ophangen wanneer hij af is. Zodra je een schelpje aan het touw rijgt, leg je er direct op de schelp een platte knoop in. Dit doe je op dezelfde manier als wanneer je je veter gaat strikken: je haalt het touwtje onder elkaar door en je trekt het aan. Het is niet nodig om bij ieder schelpje een echte knoop te maken, ik heb dit om de 5 schelpjes ongeveer gedaan en dan met name bij die iets grotere schelpen. Alles blijft op deze manier perfect op zijn plaats.

Ik heb tussen de schelpjes steeds zo’n 3 centimeter gelaten, maar dit kun je natuurlijk geheel volgens eigen smaak aanpassen.
Ook na het laatste schelpje laat je weer een stukje touw leeg zodat je hem kunt knopen wanneer je hem op gaat hangen.

Soorten schelpen

Behalve de bekende platte schelpen (strandgapers en hartschelpen) heb ik zwaardschedes en oesterschelpen gebruikt, die je ook gewoon op het strand kunt vinden. Daarnaast shopte ik op de website van bol tepelhorens, penhorens en noordhorens. Hierdoor krijg je een mooie afwisseling tussen grootte en vorm.

zelf schelpenslinger maken

Tijdsduur

Om de hele slinger te maken was ik ongeveer 3 à 4 uur bezig. Vooral het boren van de dikkere schelpen nam wat meer tijd in beslag, dus wanneer je alleen dunnere schelpen gebruikt, ben je waarschijnlijk na 2 à 3 uur klaar.

In deze DIY leg ik je uit hoe je deze leuke Ibiza style schelpenslinger zelf kunt maken. Met een dremel, touw en een naald ben je zo klaar

Het hele jaar rond leuk!

De schelpenslinger kan de hele zomer in je tuin hangen. Wij hebben hem boven onze picknicktafel gehangen aan een super leuke tafelklem. Zodra de zomer voorbij is, verhuizen de schelpjes gewoon mee naar binnen, want ook binnen zijn er plekken genoeg voor deze schelpenslinger.

schelpenslinger DIY maken

Succes met het maken van je eigen schelpenslinger!

♥ ♥ ♥ Op Go or No Go wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk een kleine commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Met deze opbrengsten kunnen we deze website onderhouden. Ook krijgen wij soms betaald voor een artikel of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ♥ ♥ ♥

 2 Comments

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.