- Europa-Park presenteert: Voltron Nevera - 23 juli 2024
- Ben ik gierig, zuinig of gewoon een man? - 21 januari 2022
- Winter-BBQ: ultiem genieten in de bittere winterkou! - 27 oktober 2021
Gisterenavond aten we weer eens heerlijk wraps. Of waren het nou tortilla’s? Of enchilada’s… Wat is nou eigenlijk het verschil tussen een wrap, een enchilada, een fajita, een quesadilla, een taco, een tortilla en een burrito? Let goed op, dan ben je voorgoed van deze discussie af. Om te beginnen: het zijn allemaal wraps en het zijn allemaal tortilla’s.
It’s a wrap!
‘Wrap’ is Engels voor ‘oprollen’ of ‘opvouwen’. En alle bovengenoemde gerechten zijn feitelijk gevulde tortilla’s die zijn opgerold of opgevouwen. Nu zijn het natuurlijk Mexicaanse gerechten dus een Engelse naam is een beetje vals spelen, maar in geval van twijfel zit je met ‘wrap’ dus altijd goed! Voor de tortilla geldt ongeveer hetzelfde: de ene tortilla kan wel wat verschillen van de andere, maar het zijn allemaal tortilla’s. Dus dat is ook makkelijk!
Wat is een enchilada?
‘Enchilada’ betekent ‘met (chili-) peper gedecoreerd. Voor een enchilada gebruik je een maïstortilla. Die vul je met een tomatensaus met veel kruiden, gehakt en kaas. Ook bonen, aardappels en groenten kunnen worden gebruikt. Vervolgens rol je hem op en bedek je hem met een saus van tomaten en rode peper leg je hem in de oven. Serveren met guacemole of een andere salsa; smullen!
Wat is een taco?
Voor de taco gebruik je een iets kleinere maistortilla, die je dubbel klapt en vult met wat je maar wil. Kip, vlees, gehakt of vis; het kan allemaal. Lekker wat sla of groenten erbij, wat verse koriander en fijngesnipperde uitjes. Tacotortilla’s kun je tegenkomen in verschillende vrolijke kleurtjes, afhankelijk van de soort maïs die wordt gebruikt. Zo kom je naast de witte variant ook gele, rode , blauwe en paarse tortilla’s tegen. Da’s al meteen een feestje! De taco wordt uit het vuistje gegeten, als snack of voorafje. Je krijgt er meestal apart een salsa bij geserveerd. Oh: die harde taco’s in de supermarkt zijn een Amerikaanse uitvinding en hebben helemaal niets te maken met dit Mexicaanse gerecht, dat al stamt uit de tijd van Azteken. Zijn naam kreeg hij trouwens van de Spanjaarden; ‘taco’ betekent ‘prop’. Geen idee waarom…
Wat is een quesadilla?
Quesadilla’s oftewel ‘kaasdingetjes’ zijn de Mexicaanse variant op onze tosti. Een dubbelgevouwen maïs- of tarwebloemtortilla met daartussen kaas en vlees. Verder wordt er gevarieerd met ham, kipstukjes, groenten of champignons. De quesadilla wordt gebakken of gegrild totdat de gesmolten kaas het hele zaakje bij mekaar houdt. Daarna wordt hij in punten gesneden en geserveerd met een pittige salsa of chilisaus. Beter dan die laffe ketchup die wij bij de tosti krijgen maar goed; het is dan ook Mexicaans. ¡Arriba, arriba! ¡Ándale, ándale!
Wat is een burrito?
De burrito bestaat uit een tarwebloemtortilla die gevuld kan zijn met van alles. Het enige ‘verplichte’ onderdeel zijn eigenlijk bonen. Een burrito zonder bonen is geen burrito maar… nou ja, een wrap. Naast bonen zit er eigenlijk standaard gehakt of kip in en meestal ook kaas. Verder heb je alle vrijheid. Een burrito is zó gevouwen dat de vulling helemaal ingepakt zit, waardoor hij wat makkelijker uit de hand eet dan bijvoorbeeld een enchilada. De burrito komt helemaal uit het noorden van Mexico; boze tongen beweren zelfs dat hij wel eens in Amerika kon zijn bedacht. Maar wij vinden het een oer-Mexicaans gerecht, ook al betekent ‘burrito’ letterlijk dan ook ‘ezeltje’. Rare jongens die Mexicanen.
Wat is een fajita?
De fajita, of ‘reepjesvlees’ is een zelfbouwpakket. Als de fajita wordt geserveerd, krijg je een tarwebloemtortilla die je zelf mag beleggen met in ieder geval gegrild reepjesvlees. Dat kan rundvlees of kip zijn. Daarbij horen gebakken groenten (uien, paprika’s en jalapeños), sla en tomaten. Meestal krijg je er ook wat kaas bij en guacemole of een andere salsa. Als je je tortilla vol hebt weten te proppen met al dat lekkers rol je hem op als een soort burrito en val je aan.
Wraps voor onderweg: die zijn zó weg
Op HelloFresh las ik een leuk blog over makkelijke wraps voor onderweg en dat inspireerde mij tot twee receptjes die ik graag met jullie deel. En voor de volledigheid wil ik jullie natuurlijk ook laten genieten van ons feestmaaltje van gisterenavond. Compleet met uitleg en ingrediënten zodat je ze in no time zelf op tafel zet. Want dat is natuurlijk het leukste aan deze Mexicaanse lekkernijen; ze zijn niet alleen verrukkelijk maar ook nog eens supersnel te maken! En, niet onbelangrijk: supersimpel.
Enchidilla
Ingrediënten:
– tarwebloemtortilla
– kaas
– ham
De simpelste van het stel: een combinatie van een enchilada en een quesadilla. Je belegt een tarwebloemtortilla met kaas en ham en rolt hem op. Je kunt hem in de oven verwarmen, maar als ik haast heb gooi ik hem 1 minuutje in de magnetron. Werkt uitstekend! De kaas hoeft alleen maar te smelten en hupsakee: lunch! Dit even simpele als geniale lunchgerecht is tevens een heerlijke snack voor onderweg. Recht uit de oven (of magnetron) wikkel je hem strak in aluminiumfolie. Uiteraard koelt hij na een tijdje af, maar ook lauwwarm is hij heerlijk. Deze enchidilla leg ik dan ook het liefst op het dashboard in het zonnetje, zodat ik er uren later nog van genieten. Zo ter hoogte van Parijs ongeveer 🙂 Maar goed, ik ben ook dol op die broodjes zweetkaas die je vroeger op schoolreisje uit je rugzak toverde. Heerlijk! En door…
Wraptastic chicken
Ingrediënten:
– tarwebloemtortilla
– kruidenkaas
– kipfilet
– rucola of andere licht pittige sla
Oké, voor de naam van deze fantastische wrap voor onderweg heb ik even schaamteloos plagiaat gepleegd. De originele Wraptastic ken je misschien nog van Tell Sell, maar voor de enige juiste uitspraak van ‘Wraptastic’ moet je toch écht bij Fransje zijn.
Smeer je tortilla in met een laagje kruidenkaas. Daar bovenop leg je de sla, zachtjes een beetje aandrukken en daarna een laagje kipfilet erover. Daarna kun je hem oprollen, doorsnijden en genieten maar! Je kunt hem ook in aluminiumfolie wikkelen en in de koelkast leggen. Als hij goed gekoeld is kun je hem als wrap voor onderweg meenemen. Hoe koeler je hem houdt hoe lekkerder! Wat ook erg lekker is: snijd de wrap in schijfjes van een centimetertje of 2 en zet deze ‘s avonds op tafel bij de borrel. Succes verzekerd!
Fajito
Ingrediënten:
– tarwebloemtorilla’s
– crème fraîche
– gemengd gehakt
– Mexicaanse roerbakgroente
– burrito kruidenmix
– geraspte kaas
– chilisaus
En dit aten wij dus gisterenavond: fajito’s. Inderdaad; een kruising tussen een fajita en een burrito. Voor de vulling bak je eerst het gehakt rul. Roer de kruidenmix er doorheen en bak vervolgens de roerbakgroente ook nog een paar minuten mee; klaar!
Je smeert een laagje crème fraîche over de tortilla (niet te dun; da’s veel te lekker!). Dan leg je de vulling van boven naar beneden over het midden van de tortilla, waarbij je een stukje vrij laat aan de onderkant. Strooi er lekker wat geraspte kaas over en schenk er chilisaus overheen.
Het onderste stukje waar geen vulling ligt, vouw je naar boven (over de vulling heen). Dan klap je de rechter- en linkerflap naar binnen. De eerste keer is waarschijnlijk een drama maar je hebt het snel onder de knie. De kunst is de juiste hoeveelheid vulling te nemen.
Deze fajito eet je lekker uit de hand. Als je hem niet goed dicht vouwt wordt het een zooitje, maar als je dat eenmaal onder controle hebt dan is het 100% genieten. En in een kwartiertje staat alles op tafel.
Comida sabrosa!
♥ ♥ ♥ Op Go or No Go wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk een kleine commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Met deze opbrengsten kunnen we deze website onderhouden. Ook krijgen wij soms betaald voor een artikel of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ♥ ♥ ♥
1 Comment
6 tips om het lezen van je kind te stimuleren - Go or No Go
15 augustus 2019 at 12:00[…] wij hier meerdere dagen in de week gebruik maken van maaltijdboxen, is dit ook een mogelijkheid die ik wel eens aangrijp voor het lezen. Er zit altijd een […]