Wat is Fortnite volgens een 8-jarige?

Fortnite 8-jarige
Linda - Go or No Go

Als ik mijn kinderen, twee 8-jarige jongens, vraag wat Fortnite is, weten ze dat maar al te goed, in hun woorden dan. Ook al heb ik dat spel hier in huis niet, toch komen ze er op allerlei plekken mee in aanraking. Op school, bij vriendjes thuis en op YouTube. 

Wat is Fortnite volgens mijn 8-jarige?

“Je begint in de battle bus en daarna moet je schieten en je kunt met mensen vechten en vrienden worden met andere mensen die het ook spelen. Dan kun je samen spelen en battlen en dan hoor je bij elkaar. Maar je kunt ook een battle royale doen en dan kun je wel tegen elkaar vechten. Maar je kunt ook dingen bouwen zoals een trap, een platform of huizen. Daarvoor moet je steen, metaal en hout verzamelen. Met een trap kun je omhoog op een dak en dat dak vernielen. Je kunt ook schatkisten zoeken en looten (plunderen), die vind je op dat soort plekken.
Als je gaat vechten, doe je dat met pistolen, een John Wick Skin, een minishotgun en boogy bombs en nades. Er is ook een tornado, en als je in dat rondje zit ben je veilig. Maar als je eruit bent en de storm komt, ben je dood.
Andere mensen schieten je ook dood. Als je heel goed bent kun je winnen door een bepaalde hoeveelheid mensen te killen.
Op sommige YouTube filmpjes kun je zien hoe je eerste kunt worden.
Je kunt ook dansjes doen met je poppetje, als je dat instelt.”

Dus. Dat. Heel eerlijk? De helft van wat ik hier getypt hebt, zegt mij helemaal niets en er zitten woorden bij die ik nog nooit gehoord heb!

Wat is Fortnite volgens de kenners?

Fortnite is gebaseerd op het subgenre onder shooters Battle Royale, wat inhoudt dat spelers massaal strijden voor de ultieme winst. Het concept is simpel: wie als laatst overblijft wint. Een potje Fortnite begint met alle spelers in een bus in de wolken. Vervolgens kunnen ze zelf kiezen wanneer ze daaruit springen en gaan spelen. Eenmaal uit de bus gesprongen begint het zoeken naar een goede locatie. Eenmaal geland ben je klaar om te vechten. Het doel van het spel is om zoveel mogelijk materialen te verzamelen die verspreid liggen over het hele eiland, waaronder hout, wapens en potions. Die materialen komen in gevechten goed van pas en kunnen je kans vergoten om als winnaar uit de bus te komen. Het potje eindigt zodra één speler overblijft.

Agressief

Een behoorlijk agressief spelletje dus. Niet voor niets dat de aanbevolen leeftijd 12 jaar en ouder is. Hoewel ik dus goed snap dat dit spel veel jongere spelers al aantrekt. De beelden zijn mooi gemaakt en het idee dat je voor elkaar moet verstoppen en elkaar moet pakken is natuurlijk erg spannend en leuk. Daarnaast moet je dus allerlei materialen verzamelen en schatten zoeken: nogmaals wat voor kinderen natuurlijk super leuk is. Maar het probleem voor mij is dat je dus elkaar af moet schieten, of killen zoals mijn zoon al roept. Het is natuurlijk iets persoonlijks; je laat het toe, of niet.

Dansjes

Maar het is dus niet alleen maar killen en vechten. Fortnite staat hier in huis namelijk ook bekend door alle dansjes. Want Just Dance is er (bijna dan) niets bij hoor! Er zijn vele Fortnite dansjes en onze jongens dansen ze allemaal vol overtuiging mee. En het is een heuse hype, want heel YouTube danst de Fortnite dansmoves.

Naast deze fortnite dansjes zijn ze ook gek op een Fortnite Fan liedje van Ronnie Flex en Vogeljongen. Die zingen ze dus woordelijk mee. Dat liedje gaat over het Fortnite spel en als ik hierboven terug lees naar wat mijn kinderen me vertelden over Fortnite, dan herken ik ineens allerlei termen. Looten, de battle bus, nades en een John Wick Skin.

En nu?

Tja. Ik snap de hype en ik snap ook waarom het zo leuk is. Online gamen met anderen (bekenden en onbekenden) is natuurlijk tof, en het idee dat je moet zien te overleven door allerlei tricks en trucks uit te halen en allerlei materialen moet zoeken is ook tof. Alleen het feit dat je elkaar moet doodschieten staat me wel tegen. Het was al heel anders geweest als alles in het spel hetzelfde was, maar wanneer je iemand niet moest doden maar gevangen moest nemen. En wie dan als laatste overblijft, wint. Maar goed, ik snap ook dat dit spel door vele oudere tieners en volwassenen gespeeld wordt, en dan is dat vast niet spannend genoeg, ofzo.
Voor nu komt het spel in ieder geval voorlopig hier niet binnen en ik denk dat over een paar jaar deze hype wel weer overgewaaid is. En dan zien we wel weer wat we tegen die tijd voor een spannende games tegenkomen ;-).

Update: Benieuwd wat er enkele weken later gebeurde? Mijn nieuwsgierigheid won het: Ik installeerde Fortnite op de Nintendo Switch…en ik vond het leuk! :-O

Speelt jouw kind fortnite?


Fortnite foto van Lenscap Fotography/Shutterstock

♥ ♥ ♥ Op Go or No Go wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk een kleine commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Met deze opbrengsten kunnen we deze website onderhouden. Ook krijgen wij soms betaald voor een artikel of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ♥ ♥ ♥

 Reacties

Reacties

2 Comments

 • Reply
  Gamen met lags en glitches is verleden tijd voor ons! - Go or No Go
  9 juni 2020 at 06:30

  […] op mijn 4G verbinding over te stappen als ik een spelletje wil spelen op mijn smartphone. Ook Fortnite hebben de heren natuurlijk flink getest en gelukkig met een goed resultaat: de tijd van lags en […]

 • Reply
  10x de leukste spellen apps voor een 10-jarige - Go or No Go
  13 augustus 2019 at 12:00

  […] de populariteit van Fortnite zijn er natuurlijk super veel games ontstaan die vergelijkbaar zijn met Fortnite. Op nummer 6 […]

 • Leave a Reply

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.