Huis & Tuin

Verbouwen? Weet wat je uitgeeft!

verbouwen of verhuizen

In je eigen huis heb je volop kansen en manieren om je woonplezier te vergroten met allerlei aanpassingen. Maar is een verbouwing alleen maar mogelijk of ook echt nodig? Zijn de kosten wel gerechtvaardigd voor wat het oplevert? Met het volgende stappenplan helpen we je graag een eindje op weg.

1 – Een slimme meid…

…is op haar toekomst voorbereid. En een verstandige vent is er eentje die de gevolgen kent! Oftewel, als je weet wat je wilt, is het raadzaam om meteen te checken of het wel echt nodig is. En zo ja, of je hier het geld wel voor beschikbaar hebt. Bovendien is het handiger om meerdere zaken in één keer aan te pakken, indien mogelijk. Anders zit je om de haverklap in de rotzooi en dat wil je uiteraard niet.

Wees duidelijk voor jezelf over wat je wilt. Zet je wensen én de mogelijkheden nauwkeurig tegenover elkaar. Maak een goed gedefinieerd plan en houd je eraan vast. Zo voorkom je onnodige kosten én stress; als je op het laatste moment of, nog erger, tijdens de verbouwing allerlei wijzigingen in je project gaat aanbrengen, kan dat zeer nadelig zijn voor zowel de kwaliteit als de duur van je verbouwing.

Oh ja, afhankelijk van de ruimte die je aan wilt passen is het heel goed mogelijk dat je de hele periode in de rommel verblijft, ofwel beter tijdelijk ergens anders kunt verblijven. Zorg dus ruimschoots voor aanvang van de klus dat je een fatsoenlijk onderkomen hebt gevonden.

2 – Prioriteit kent geen tijd

Zodra je precies weet wat je wilt gaan verbouwen wordt het tijd om alle speerpunten op een rijtje te zetten. Bij elk facet geef je aan hoe hoog de prioriteit is. Om de kosten te drukken is het aan te raden om de eventuele klussen te laten zijn voor wat ze zijn. Tenzij je er het budget voor hebt, uiteraard. Uiteindelijk houd je alleen over wat echt nodig is en wat qua tijd en budget haalbaar is.

Neem ook de tijd om het eindresultaat te visualiseren. Kies de materialen en de kleuren uit die het uiterlijk van je vernieuwde stek gaan bepalen. Gebruik hiervoor een moodboard, woonmagazines en elke afbeelding die je qua sfeer maar aanspreekt.

3 – Geld moet rollen

En jij bepaalt welke kant op. En hoeveel. En bovendien waar het vandaan moet komen. Is je eigen (spaar)rekening niet toereikend? Dan kun je altijd in gesprek gaan met je bank en een tweede hypotheek bespreekbaar maken. Denk hier wel goed over na! Controleer ook nog een laatste keer of de plannen om je leefcomfort te verhogen al dan niet bijdragen aan de waarde van je woning.

4 – Beter één biljet in de hand…

…dan tien die in rook opgaan. Wees daarom altijd voorbereid op onverwachte kosten. Bereken je totale budget en houd 10-15% hiervan achter de hand om op onaangekondigde situaties in te spelen. Zo voorkom je dat je plannen worden gesaboteerd terwijl je net lekker op weg was.

5 – Spreken is zilver

En ‘t is niet alles goud wat er blinkt. Spreek daarom je plannen goed door met de gemeente voordat je ook maar aan beginnen denkt. Wie weet maakt jouw woning namelijk onderdeel uit van het bestemmingsplan en is de uitvoering van jouw wilde ideeën helemaal niet toegestaan! Vraag zo vroeg mogelijk een vergunning aan. Als jouw project wel binnen de lijnen valt en wacht tot je dat felbegeerde document in handen hebt. Reken er wel op dat dit een aantal weken kan duren.

Bovendien getuigt het van respect naar je omgeving als je je buren inlicht over de plannen. Afhankelijk van de specifieke klus zullen zij wellicht een flinke periode van overlast meemaken en kan het resultaat van invloed zijn op hun woongenot, bijvoorbeeld wegens een verandering – of zelfs belemmering – van hun uitzicht. Houd de sfeer in de buurt prettig door je buren goed op de hoogte te brengen.

6 – Komt tijd, komt raad

Als die raad ook nog ‘s van professionals afkomstig is, ben je al helemaal goed op weg! Zo kan een expert voor jou je plannen samenvatten in professionele bouwtekeningen. Op die manier weten alle betrokkenen precies wat ze moeten doen en waar naartoe wordt gewerkt.

7 – Buurman & Buurman

Die kunnen alles maken. Heb jij ook zulke handige buren? Of vrienden in de directe omgeving? Misschien willen zij je wel helpen! Natuurlijk zijn er delen van je project waar echt een vakman aan te pas moet komen. Maar er zijn ook genoeg klussen waarmee je kosten kunt drukken door ze zelf aan te pakken. Met eventueel wat hulp, uiteraard.

Schakel de hulptroepen ruim tevoren in, zodat zij weten wanneer ze voor je klaar dienen te staan.

8 – De energie van je geest is de essentie van het leven

Behoud die essentie door de tegenwoordigheid van geest te nemen om op energie te besparen! Terwijl je toch met je woning bezig bent, kun je namelijk de tijd nemen om de isolatie te verbeteren of zelfs vervangen. Uiteindelijk zal dit je portemonnee aanzienlijk ten goede komen omdat je stookkosten lager zullen uitvallen. Zonnepanelen zijn vandaag de dag ook een populaire optie!

9 – Kwaliteit gaat voor

Waarmee we maar willen zeggen dat de goedkoopste optie niet per definitie de beste is als het op aannemers uitkomt. Vergelijk daarom meerdere offertes en bekijk welk bedrijf jou het beste van dienst kan zijn. Een goede klik met de vaklui die jouw woning onder handen gaan nemen is bovendien erg belangrijk. Zo heb je behoorlijk wat minder zorgen aan je hoofd.

10 – Als je slechts een hamer hebt…

…ga je ieder probleem als een spijker zien. Zorg er daarom voor dat je goed beslagen ten ijs komt door alle benodigde materialen en gereedschappen in huis te hebben. Deze kun je kopen dan wel huren. Ook een veilige ruimte om te werken tijdens het klussen is erg belangrijk. Om hiervan zeker te zijn is een geschikte container huren van harte aan te bevelen.

Ga goed na van welke afvalstroom – of meerdere – je tijdens het slopen en bouwen af wilt. Zoek daar de container op uit. Op de site van Regiocontainer staat bijvoorbeeld precies aangegeven wat je wel en niet in welke afvalbak mag deponeren. Bovendien is bij de huurprijs ook de milieubelasting, 21% btw, het halen en brengen van de container en het verwerken van je afval inbegrepen! Als dat de kosten niet drukt…

11 – Aanpakken!

Weet je wat je wilt, wat haalbaar is, heb je alle mensen, materieel en bovendien heel veel zin bij elkaar om je woonomgeving drastisch te veranderen? Dan is het tijd om aan de slag te gaan en jouw droomproject te realiseren!

We wensen je heel veel succes!





♥ ♥ ♥ Op Go or No Go wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk een kleine commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Met deze opbrengsten kunnen we deze website onderhouden. Ook krijgen wij soms betaald voor een artikel of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ♥ ♥ ♥

 



1 Comment

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.