10 jaar 11 jaar 12 jaar 13 jaar 14 jaar 15 jaar 16 jaar 5 jaar 6 jaar 7 jaar 8 jaar 9 jaar Game reviews

3x waarom Mario Kart 8 Deluxe zo leuk is!

Linda - Go or No Go

Ik ben stiekem best verslaafd aan Mario Kart 8 Deluxe, en ik niet alleen hoor; mijn kids kunnen er ook wat van. En mijn man. En stiekem vinden opa en oma het ook nog eens erg leuk! Op de Nintendo Switch is dit eigenlijk wel ons lievelingsspel! Maar waarom is het nu eigenlijk zo’n heerlijk spel en waarom is het al jaren zo populair?

1. Super kindvriendelijk (en dus ook opa en oma vriendelijk)

Deze Nintendo Switch versie van Mario Kart 8 Deluxe is perfect geschikt voor kleinere kinderen of voor minder ervaren Mario-Karters. Wij speelden op onze oude Nintendo Wii ook vaak Mario Kart, maar daar vlogen we allemaal met grote regelmaat van de banen af, zeker bij de regenboogbaan. Bij Mario Kart 8 Deluxe kun je nog steeds in diezelfde modus rijden, mocht je dat juist een uitdaging vinden of je bent gewoon super goed erin. Maar als je een klein beetje hulp kunt gebruiken en niet de 10x per race naar beneden wil vliegen, dan kun je bij Mario Kart 8 Deluxe stuurhulp aanzetten. Deze helpt je om op de weg te blijven, maar niet te overdreven. Als je op een baan echt vol van de baan af stuurt, dan zul ook jij van de baan afvallen, maar als je een beetje probeert te richten met het sturen, word je vaak een klein beetje geholpen. Dat geldt ook voor obstakels die je tegenkomt; met de stuurhulp word je daar een klein beetje omheen geduwd, zonder helemaal stil te staan.
Tot slot kwam het bij mij bij de oude Mario Kart nog wel eens voor dat ik na een paar seconden erachter kwam dat ik de verkeerde richting op aan het rijden was; dat kan bij deze nieuwe Mario Kart niet zo gauw gebeuren.
En wat ook fijn is, is dat het een paar seconden korter duurt om weer te kunnen gaan rijden als je van de baan gevallen bent. Hierdoor val je niet meteen van de 1e naar de 10e plek, als je een keer van de baan valt.

Naast de stuurhulp zit er ook een modus op om automatisch gas te geven. Dat is handig en daarnaast scheelt het een lamme duim als je een paar potjes achter elkaar speelt. En ook deze is voor de minder ervaren spelers fijn; je hoeft je niet bezig te houden met gas geven, maar alleen met sturen.

Tot slot kun je zelf kiezen hoe je wil sturen; met de knopjes of met beweging. Mijn kinderen vinden door middel van beweging fijner, ik met het knopje.

2. Veel speelmogelijkheden

Ten eerste kun je natuurlijk gewoon racen tegen de 11 andere karts. Je kunt hierbij instellen hoe moeilijk het moet zijn; 50cc is de makkelijkste versie en 200cc de lastigste. Bij die laatste gaan de karts en motors super snel, bij de 50cc een stuk rustiger. Die is leuk om lekker rustig mee te oefenen. Daartussenin komen nog de 100cc en 150cc. Daarnaast kun je in spiegel-modus rijden, wat inhoudt dat de normale banen ineens in spiegelbeeld zijn. Leuk voor de ervaren racers die de banen ongeveer uit hun hoofd kennen.
Bij iedere race kun je een beker verdienen, variërend tussen brons, zilver en goud. Daarnaast kun je sterren verdienen. Deze krijg je op basis van hoe goed je gereden hebt. Het ultieme doel is natuurlijk om al die bekers goud te krijgen en voor iedere baan 3 sterren te krijgen.
Bij  het racen hoort ook elkaar lastig vallen in de vorm van schieten op elkaar. Tijdens de race kan door vraagteken-blokken rijden. Hierdoor krijg je een item om mee te schieten, iemand te treiteren of om zelf sneller te rijden.

Als tweede kun je kiezen voor een versus modus. Eigenlijk is dit hetzelfde als de gewone race-modus, maar hier kun je zelf een aantal dingen instellen zoals snelheid, soorten karts en wat voor vraagteken-blokken je wil hebben. Zo kun je bijvoorbeeld instellen dat je voornamelijk schildjes wilt krijgen uit de vraagteken-blokken, waardoor je elkaar heel veel af gaat schieten.

Tot slot is er de gevechtsmodus, waarbij je tegen elkaar gaat battlen of in teams tegen elkaar battled. Je kunt zelf helemaal instellen wat voor soort gevecht je wil hebben. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een ballonnengevecht, waarbij je op elkaar moet schieten. Er is een muntjesgevecht, waarbij je zoveel mogelijk muntjes moet verzamelen. Een boevengevecht waarbij het ene team boef moet spelen en het andere team politieagentje. En dan is er nog een zonnegevecht, waarbij je moet proberen om een zonnetje te veroveren en zo lang mogelijk te houden. Tot slot is er een bob-omb-gevecht, waarmee je elkaar zoveel mogelijk moet opblazen met bommetjes die je kunt gooien.
Onze jongens vinden deze speelmodus erg leuk. De rondes duren minimaal 3 minuten (je kunt zelf instellen hoelang).
Mijn favoriet is het gevecht met de politieagenten en boeven, waarbij je elkaar moet vangen en ook weer kunt bevrijden.

Wat trouwens nog even genoemd moet worden: je kunt met een Nintendo Account ook online gamen. Dan kun je bijvoorbeeld tegen vrienden gamen die ook de Switch hebben, maar je kunt ook tegen tegenstanders uit Europa of wereldwijd gamen! Dit voegt toch net iets extra’s toe aan het spel, het is namelijk ook wel erg leuk om tegen echte mensen te racen in plaats van tegen de computer.
Je kunt alleen of met z’n tweeën online gamen op je Nintendo Switch.

De vele extra’s

Er zit zó veel in het spel en er is zo veel te zien…dat maakt het een super compleet spel waar je eigenlijk gewoon niet mee uitgespeeld raakt. Dat is natuurlijk het voordeel van dit soort spellen tegenover spellen waar je levels speelt en bazen verslaat en uiteindelijk de hoofdbaas verslaat.
Ten eerste zitten er maar liefst 48 banen plus nog een aantal battle-arena’s in het spel, dus ze gaan je niet snel vervelen. Daarnaast zitten er ook lekker veel personages bij, wat Daan en Jesse erg leuk vinden. Ook zitten er heel veel motors, banden en vlieg-stukken in het spel. Deze verdien je ook steeds bij trouwens, door muntjes te verzamelen tijdens het racen. Steeds weer die verrassing als er een nieuwe motorset komt, maakt dat Daan en Jesse steeds weer erg enthousiast zijn.

De beelden van de banen en de battle arena’s zijn zo mooi, er zit zoveel in! Je kunt het natuurlijk niet allemaal op je gemakje bekijken tijdens het racen, maar het is super gaaf gemaakt allemaal. Er zitten ook in heel veel banen allerlei verstopte binnendoor weggetjes, een leuke uitdaging dus om die continu te zoeken.

Wat ook grappig is voor de iets meer ervaren racers, is dat je in bochten kunt driften. Hierdoor maak je extra coole bochten en krijg je een snelheidsboost.
Race je trouwens liever met een stuurtje in plaats van alleen met een Joy-Con, dan kan dat ook, want er zijn speciale stuurtjes te koop waar je je Joy-Con dan in kunt steken.

Go or No Go

Het mag duidelijk zijn, wij vinden Mario Kart 8 Deluxe met het hele gezin een overduidelijke GO!


Benieuwd naar meer reviews van Nintendo Switch games? Bekijk ze hier:
Mario Tennis Aces
Captain Toad Treasure Tracker
Mario Odyssey
Yono the Celestial Elephant

♥ ♥ ♥ Op Go or No Go wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk een kleine commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Met deze opbrengsten kunnen we deze website onderhouden. Ook krijgen wij soms betaald voor een artikel of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ♥ ♥ ♥

 9 Comments

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.