- Vijf onmisbare items voor de herfst - 25 september 2024
- Zonnige tip: zorg altijd voor een extra zonnebril! - 18 september 2024
- Op welke beer van ‘Wat Babyberen Leren’ lijk jij? - 16 september 2024
Jaja, we hebben er al even van mogen proeven: de zomer van 2018. De afgelopen dagen was het heerlijk in onze achtertuin. Het gras is gekortwiekt, de perkjes zijn netjes, het terras staat op. Er ontbreekt eigenlijk nog maar één ding: water. Andere jaren hadden we altijd een zwembadje in de tuin voor de jongens en eventueel voor onszelf. Maar de jongens zijn inmiddels te groot voor een ‘poeliebadje’ en zelf zit ik niet echt comfortabel in zo’n plastic vissenkom. Maar wat dan, een zwembad in de tuin? Een zwembad waarin we ook echt kunnen zwemmen, dat zou onze halve achtertuin kosten. Een bubbelbad dan? Whahaha, een bubbelbad! Een bubbelbad…
Bubbelen in je eigen achtertuin
Nadat ik mezelf even flink had zitten uitlachen, moest ik toegeven dat het wel vet zou zijn. Een bubbelbad in je eigen achtertuin, met een comfortabel ligbed met van die massagestralen erin. Nooit meer ijskoud water, nooit meer met je kont de terrastegels kunnen tellen! Maar kom op: een bubbelbad in de tuin? Toch maar eens even wat informatie opduikelen. Niet dat ik er een wilde! Maar gewoon; eens zien wat er allemaal bij komt kijken. Want je hebt natuurlijk niet zomaar zo’n ding in je tuin staan. Een snelle Google-actie bracht mij bij de beste bubbelbadenboer van Europa: Fonteyn Spa’s. Goede naam ook 🙂
Wat is het verschil tussen een bubbelbad, whirlpool of spa?
Dat was dus mijn eerste vraag: wat is het verschil tussen een whirlpool, een bubbelbad en een spa? Het zijn immers allemaal namen voor een verwarmd bad dat met waterstralen en/of luchtbellen een ontspannende werking heeft op je lichaam. Waarom dan die verschillende namen? De whirlpool is simpelweg het Britse woord voor ‘bubbelbad’ (dus niet ‘bubble bath’, wat weer ‘schuimbad’ betekent).
Dan houden we dus spa en bubbelbad over: dit zijn de ‘echte’ Nederlandse benamingen. Bij de betekenis van ‘bubbelbad’ hoeven we natuurlijk niet stil te staan. Het is een bad. Het bubbelt. Bubbelbad. Over ‘spa’ wordt vaak gezegd dat het staat voor ‘Sanitas Per Aquam’: Latijn voor ‘gezondheid door water’. Maar dat is nogal onwaarschijnlijk, aangezien ‘spa’ als naam voor een warm-bad-met-bubbels helemaal niet gebruikt vóór de 21e eeuw. Het woord ‘spa’ betekent oorspronkelijk ‘waterpunt’ of ‘bron’ en het Belgische stadje Spa, dat bekend staat om zijn heilzame waterbronnen, dankt er zijn naam aan. De combinatie van die oorspronkelijke betekenis en het heilzame van de bronnen van Spa hebben waarschijnlijk geleid tot ‘spa’ als naam voor een heilzaam bad. ‘Spa’ vinden we tegenwoordig wat hipper klinken dan ‘bubbelbad’, maar wanneer je lekker ligt te bubbelen heb je daar natuurlijk allemaal lak aan.
Toch een paar verschillen
Ondanks dat het dus allemaal min of meer één pot nat is (moehaha) zijn er toch wel verschillen. Er zijn bubbelbaden met alleen luchtbellen, met waterstralen of met een combinatie van beiden. Welke je moet hebben ligt helemaal aan jezelf. Je kunt dan ook geen bubbelbad kopen van een plaatje; je zult zelf moeten uittesten wat voor jou het prettigst en meest ontspannend is. Dat brengt me dan weer bij Fonteyn; die hebben de grootste showroom ter wereld waar je lekker kunt proefbubbelen!
En dan heb je nog de ‘swimming spa’. Dat is weer een verhaal apart! Hierin kun je namelijk, net als een zalm, tegen de stroom in zwemmen. Je hebt dus geen héél zwembad nodig maar een klein badje: het stromende water zorgt ervoor dat jij lekker baantjes kunt trekken terwijl je niet van je plek af komt. Beetje bizar de eerste keer, maar het went snel en het werkt perfect. Het is net een loopband maar dan van water.
Is een bubbelbad gezond?
Heel goed punt, waarover veel verhalen de ronde doen. Gezond is tenslotte een lastig begrip, want wanneer is iets dan precies ‘gezond’? Je krijgt geen vitaminen of goede voedingsstoffen binnen van een bubbelbad. Het geneest ook niet direct ziekten of verwondingen. Maar het ontspant wel je spieren en gewrichten en voor veel mensen is dat heel heilzaam. Wanneer je je bubbelbad verrijkt met etherische oliën zou je zelfs kunnen argumenteren dat het genezend werkt en dan mag je van mij gerust stellen dat het ‘gezond’ is. Een bubbelbad is bedoeld om je goed te voelen, en ‘je goed voelen’ vind ik een heel gezond begrip! Om terug te komen op die verhalen die de ronde doen: is een bubbelbad dan misschien ongezond?
Is een bubbelbad ongezond?
Nope. Absoluut niet, zie vooral ook de vorige alinea. Maar waarom wordt het dan tóch soms gezegd? Vergelijk het eens met een lekkere Hollandse Nieuwe. Die zit boordevol gezonde vetten en vitamines. Maar als je hem een weekje in de blakende zon laat liggen voordat je hem naar binnen laat glijden, is hij écht niet meer gezond! Met andere woorden: je moet hem gewoon goed behandelen, dan behandelt hij jou ook goed. Zo is het ook met je bubbelbad. Als je hem na een paar maanden stilstand weer in gebruik neemt zonder hem eerst even schoon te maken dan moet je niet raar opkijken als je er na een week net zo bijligt als die haring… Wat voor onzinverhalen zijn er nog meer?
Slecht voor zwangere vrouwen?
Welnee. Tenminste; niet slechter dan een ‘normaal’ warm bad. Kijk, veel bacteriën gedijen nou eenmaal goed in warm water. Met name de openingen waar water en lucht naar binnen worden geblazen zijn plekjes waar een bacterie blij van wordt. Daarom moet je het bad gewoon goed schoonhouden. Een te lang verblijf in te warm water zorgt ervoor dat je lichaamstemperatuur oploopt en dat is niet goed voor de bloedtoevoer naar je kleine erwt. Ook verhoogt het de kans op vaginale infecties. Dus? Blijf niet te lang liggen weken, en zorg dat de temperatuur niet boven de 36 graden is, dan is er niets aan de hand. Een warm bad helpt je immers wél om lekker te ontspannen, het verlaagt de hoeveelheid vruchtwater in je lichaam en verlicht gezwollen armen en benen.
Slecht voor de vruchtbaarheid van de man?
Hetzelfde verhaal: warmte is niet goed voor de kleine zwemmertjes, maar dat betekent niet dat je een warm bad moet vermijden. Als je actief bezig bent met kinderen krijgen zou ik gewoon niet te lang en te heet baden. En vooral goed oefenen 😉
Schadelijke bacteriën in het bubbelbad
Voor de duidelijkheid: in water zitten altijd bacteriën. Zelfs de Legionella-bacterie is bijna altijd (in kleine aantallen) aanwezig. En zoals eerder al vermeld: veel bacteriën doen het extra goed in warm water. Of dat nou in een bubbelbad, gewoon bad of tropisch zwemparadijs is. Het enige dat je daar tegen hoeft te doen, is het bad gewoon schoonhouden zoals de gebruiksaanwijzing voorschrijft. Nog belangrijker is het, om je bad extra goed te reinigen als het een langere tijd heeft stilgestaan. Is dat een garantie dat je niet ziek wordt van water? Nee. Je kunt nu eenmaal altijd ziek worden; van water, van lucht of van iets te kort gebarbecuede kip. Kun je daarom beter niet drinken, ademen of barbecueën? Of heerlijk genieten van een weldadig bubbelbad? Er zijn ergere manieren om ziek te worden, denk ik dan maar 🙂
♥ ♥ ♥ Op Go or No Go wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk een kleine commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Met deze opbrengsten kunnen we deze website onderhouden. Ook krijgen wij soms betaald voor een artikel of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ♥ ♥ ♥
No Comments