Gastblog Vakantie in Europa

Gran Canaria: een van onze mooiste vakanties ooit!

Arno - Go or No Go

Wij zijn echt van de zonvakanties; kunst, cultuur en avontuur is allemaal prima, maar wél met een lekker zonnetje op onze bol! Geen verzengende hitte natuurlijk, maar gewoon lekker warm. Insmeren, zonnebril op je snufferd, een lekker zwembad en een koel drankje erbij. Veel meer hebben wij niet nodig. Nou ja, lekker eten dan; ook essentieel voor een geslaagde vakantie. Meestal gaan we naar een plekje ergens aan de Middellandse Zee, maar een paar jaar geleden zijn we een beetje uit koers geraakt. We belandden op de Canarische Eilanden. Op Gran Canaria, om precies te zijn.

Canarische Eilanden: niet alleen massatoerisme

Iedereen kent natuurlijk de bekendste toeristische Canarische eilanden: Lanzarote, Tenerife, Gran Canaria en Fuerteventura. Maar de eilandengroep omvat nog acht eilanden meer. Ze zijn niet allemaal bewoond en je kunt ze ook niet allemaal bezoeken maar er zitten hele interessante plekjes tussen! Niet dat wij die nou allemaal wilden zien, maar wij zijn dan ook niet de meest actieve vakantiegangers. Een paar tips die nét even anders zijn? Hebben we!

Isla de Lobos

Isla de Lobos

Isla de Lobos

Dit eiland heeft sinds 1968 officieel geen vaste bewoners meer, maar er varen iedere dag een paar boten naartoe voor dagjestoeristen. Het eiland heeft een beschermde status en behoort tot een groot natuurpark. Onder de ruim 130 verschillende plantensoorten op Isla de Lobos zijn er enkele, zoals de ‘Berol’, die nergens anders ter wereld groeien. Vanuit de  vuurtoren kun je over het hele eiland uitkijken. Bij helder weer heb je zelfs een mooi uitzicht op Lanzarote. In het enige ‘dorpje’ El Puertito is één restaurantje, een chiringuito. Je hoeft er dus niet op een houtje te bijten. Dat mag ook niet; het is immers een beschermd natuurgebied, duh.

La Palma

La Palma

La Palma

La Palma is niet eens zo’n klein eilandje, maar ondanks zijn ruim 729 vierkante kilometer en ruim 83.000 bewoners is er op dit eiland geen massatoerisme. Voor liefhebbers van authentieke eilandculturen en eindeloze wandelingen door de prachtige natuur is dit een buitenkansje! Niet voor ons dus, haha. Sorry. Maar ik heb me door een paar échte cultuursnuivers laten vertellen dat La Palma erg de moeite waard is. Het heeft niet voor niks de bijnamen “La Isla verde” (het groene eiland) en “La Isla bonita” (het mooie eiland) gekregen. Geen massatoerisme dus, wél ecotoerisme. Aanrader: een kraterwandeling door de Caldera de Taburiente.

Terug naar ons!

Zoals ik al zei; wij streken neer op Gran Canaria. Voorzien van alle toeristische gemakken en toch ook weer genoeg te beleven voor de actievere vakantiegangers. Er zijn meer dan 240 hotels op het eiland, dus het moet al héél gek gaan wil je niets kunnen vinden wat je wel aanspreekt. Op een doorsnee dag zijn er minstens tachtig last minute reizen naar Gran Canaria te boeken, dus wat houdt je tegen? Dat dachten wij dus ook 🙂 Er bleek een ruime keus aan reizen door het hele jaar heen, dus was het even bekijken wat wijs was.

Klimaat Gran Canaria

Men zegt dat Las Palmas, de hoofdstad van Gran Canaria, het “beste klimaat ter wereld” heeft. Het klimaat op het eiland is vrijwel het hele jaar prettig, maar er zijn natuurlijk wel wat verschillen. Het zuiden van het eiland is bijvoorbeeld een stuk zonniger en droger dan het noorden. In december en januari is het wat koeler, maar de kans op zonnige dagen is dan nog steeds redelijk. De warmste periode is van juli t/m september, maar dan kan de temperatuur ook oplopen tot wel veertig graden, wat voor ons écht te heet is. Dit komt door de Calima, een luchtstroom afkomstig van de Sahara. Sommige van die hele hete dagen gaan gepaard met neerdalend woestijnzand, wat niet heel aangenaam is. #gezandstraald. Aan de andere kant; als je een écht Cromaatje bent kun je dan natuurlijk wel serieus bakken & baden! Wij besloten om in juni te gaan: de ‘zonzekerheid’ (yep, ’tis een woord) is dan het hoogst en de gemiddelde temperatuur rond de vierentwintig graden. Ideaal dus voor ons!

Massatoerisme

Ja; op Gran Canaria is in het verleden massatoerisme ‘gepleegd’. Sinds de dood van generaal Franco in 1975 is het toerisme werkelijk geëxplodeerd. Aan de kust werd in  het wilde weg ieder bebouwbaar stukje grond volgestampt met betonnen complexen, soms tot kilometers landinwaarts. Een mooi voorbeeld hiervan is Puerto Rico. Pas in 2007, met de komst van de wereldwijde Kredietcrisis, stagneerde deze wildgroei van toerisme op Gran Canaria. Gelukkig maar; hierdoor ging met eindelijk nadenken over een betere manier om met de omgeving en de beschikbare middelen om te gaan. De oude betonnen complexen werden netjes opgeknapt en nieuwe locaties werden met meer zorg en visie ingericht. Het massatoerisme blijft natuurlijk, maar er wordt wel steeds beter gekeken naar de toekomst en het milieu. In dat opzicht was de crisis een klap voor de economie, maar een zegen voor het eiland.

Achter het massatoerisme

Gelukkig is er meer te zien op Gran Canaria dan resorts, hotels en toeristenwinkels. Als je landinwaarts gaat zijn er tal van mogelijkheden om te genieten van de Canarische cultuur en natuur. Je kunt te voet of met de auto prachtige tochten maken door de bergen, langs ravijnen en de groene valleien. Overal liggen kleine bergdorpjes waar het toerisme nog niet heeft huisgehouden en waar je heerlijk op een terrasje tot rust kunt komen. Je kunt dus gemakkelijk een dagje lekker de toerist uithangen afwisselen met een stukje cultuursnuiven.

Teror: ontdek je plekje

Teror: mooiste plekje van Gran Canaria

Teror

Het bedevaartsdorpje Teror is misschien wel het mooiste plekje van heel Gran Canaria. De karakteristieke Canarische architectuur van kleurige huizen met balkonnetjes en zijn indrukwekkende basiliek zijn erg de moeite waard. Het centrum is deels autovrij en de siësta wordt hier nog in ere gehouden waardoor het, ondanks de toeristen, redelijk rustig is. Tip: de weekmarkt op zondag wordt beschouwd als een van de beste markten van het eiland. Wel drukbezocht, door zowel toeristen als de lokale bevolking. Gran Canaria heeft talloze mooie plekjes. Het gezellige Santa Lucía de Tirajana, het historische Gáldar, het vissersdorpje Puerto de las Nieves, om er maar een paar te noemen.

Palmitos Park: spektaculaire flora en fauna

Palmitos Park

Palmitos Park

We zijn ook nog een dagje naar Palmitos Park geweest. Dit is echt superleuk! De roofvogelshow en de dolfijnenshow zijn qua spektakel de absolute hoogtepunten. Maar ook de botanische tuinen, de tropische vogels, reptielen en andere dieren: wij vonden het geweldig! De foto met een kaketoe op mijn hoofd was trouwens ook een groot succes 🙂 Het park ligt in de bergen en het was een flinke rit ernaartoe, maar zeker een aanrader. Naast Palmitos Park zijn er op Gran Canaria nog allerlei andere natuurparken, waterparken en themaparken maar daar zijn wij niet aan toegekomen. We hadden het veel te druk met lekker niks doen aan het water, lekker eten en drinken en vooral lekker genieten met onze kids die ook een heerlijke vakantie hebben gehad.

We hebben nog genoeg vakantiebestemmingen op ons verlanglijstje staan hoor. Maar ik zou ook dolgraag nog eens terug willen naar de Canarische Eilanden. En dat gaat vast ook nog een keer gebeuren, de vraag is dan alleen: teug naar Gran Canaria of deze keer naar Tenerife, Fuerteventura, Lanzarote, La Palma, El Hierro… Wat zou jij aanraden?

Lees ook: Costa Daurada reisverslag


♥ ♥ ♥ Op Go or No Go wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk een kleine commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Met deze opbrengsten kunnen we deze website onderhouden. Ook krijgen wij soms betaald voor een artikel of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ♥ ♥ ♥

 2 Comments

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.