Blogtips

{ Blogtips } | 5x tips voor het starten van een eigen onderneming

zelfstandig onderneming
Linda - Go or No Go

Een jaar geleden ging ik ervoor: ik werd zelfstandig ondernemer. Mijn blog werd ingeschreven bij de Kamer van Koophandel en daar was ik dan: Een splinternieuwe ZZP-er! Maar er komt nog het een en ander kijken bij zo’n eigen onderneming. Daarom hierbij 5 belangrijke tips bij het starten van een eigen onderneming, zoals het bijhouden van een administratie en het afsluiten van een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering.

Bedrijfsnaam bedenken

Een van de leukste bezigheden is het bedenken van een bedrijfsnaam. Misschien heb je al een naam paraat waar je overtuigd van bent. Mooi, dan kun je deze stap overslaan! Maar als je nog geen naam hebt, dan mag je die dus nog gaan bedenken. Heel leuk, maar het kan ook heel lastig zijn. Wat ik belangrijk vind, is dat de naam past bij hetgeen wat je aanbiedt. Aangezien ik op mijn blog heel vaak reviews schrijf over producten of uitjes, past Go or No Go daar perfect bij: we beoordelen de reviews namelijk met een Go of een No Go.
Let bij het bedenken van de naam er ook op dat de naam goed uit te spreken is, makkelijk te verstaan is en dat een ander bedrijf niet al dezelfde naam heeft.

Administratie bijhouden

Vanaf het moment dat je een bedrijf hebt, is het van groot belang om een goede administratie en urenregistratie bij te houden. Dat is wellicht een van de saaiere klussen van het ondernemerschap, maar wel een hele belangrijke. Het komt je namelijk echt ten goede bij het doen van de belastingaangiften, en je bent nu eenmaal verplicht om een goede administratie te hebben. Eventueel kun je een bedrijf inschakelen dat je helpt met het bijhouden van deze administratie. Zo kun je bijvoorbeeld gemakkelijk je urenregistratie bijhouden via Timechimp.com.
Vergeet daarnaast ook niet om een zakelijke rekening te regelen voor je onderneming.

Het afsluiten van relevante verzekeringen

Wie kent het gezegde niet: ‘een ongeluk zit in een klein hoekje.’ Het is nu eenmaal waar, een ongelukje gebeurt zó snel. Een laptop van een klant omstoten, je zoontje die per ongeluk een product van je opdrachtgever kapot maakt en ga zo maar door. Daarom is het belangrijk om goed na te denken over de verzekeringen die voor jou relevant zijn om af te sluiten. Hierbij kun je denken aan een arbeidsongeschiktheidsverzekering of een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. Een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering kan je als kleine ondernemer beschermen tegen kleine foutjes die grote impact kunnen hebben. Ga je als klusser bij iemand aan de slag en beschadig je per ongeluk zijn bureau tijdens het schilderen van het plafond, ben jij verantwoordelijk voor de kosten. Dat geldt ook bijvoorbeeld wanneer je tijdens het schilderen iets omver stoot. Zonder bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering kunnen dat soort kleine foutjes al gauw hoog in de kosten lopen.

Naamsbekendheid opbouwen

Je mag trots zijn op je bedrijf en uitdragen wat je voor dienstverlening aanbiedt. Wellicht begin je klein door het bekend te maken bij vrienden en familie, maar het is belangrijk dat je je reclame steeds groter maakt. Maak een sprekende en aantrekkelijke website en zorg ervoor dat deze goed in elkaar zit. Belangrijk voor Google! 🙂 Daarnaast is reclame maken belangrijk, dat kan natuurlijk op 101 manieren.

Get it done!

De belangrijkste tip? GA ERVOOR! Ga het gewoon doen! Je kunt eeuwen voorbereiden, nadenken, uitwerken en weer verbeteren, maar je moet op een bepaald moment ook gewoon de knoop doorhakken en er voor gaan. Je loopt vast en zeker tegen een aantal muren aan, maar juist die uitdagingen maken het ondernemerschap ook zo mooi en uitdagend!


Lees ook: bloglijstjes maken

♥ ♥ ♥ Op Go or No Go wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk een kleine commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Met deze opbrengsten kunnen we deze website onderhouden. Ook krijgen wij soms betaald voor een artikel of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ♥ ♥ ♥

 No Comments

    Leave a Reply

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.