Opvoeding & Ouderschap

Je kinderen klusjes laten doen in het huishouden

Hoeveel geld voor klusjes kind
Linda - Go or No Go

Het huishouden is niet een van mijn favoriete bezigheden. We hebben dan ook niet voor niets een huishoudelijke hulp. Maar ik vind het wél heel belangrijk dat mijn kinderen iets meekrijgen van het huishouden. Want als ik zelf niet veel die in het huishouden, gaan ze dat zelf ook niet doen. Ik probeer er dus bewust op te letten dat ze bijvoorbeeld hun was opruimen en hun bord en bestek opruimen na het eten. Maar er zijn nog genoeg andere klusjes waar de jongens oud genoeg voor zijn om mee te gaan helpen. Maar leuk vinden ze dat natuurlijk niet. Vroeger, toen ze een jaar of 3-4 waren, vonden ze het heel erg leuk om mee te helpen. Maar inmiddels is het leuke er wel een beetje vanaf. Maar hoe kun je je kids nu toch motiveren om klusjes in huis te doen? Nou, door er een beloning aan te verbinden. En dat hoeft niet groot te zijn, kijk maar mee. 

 

Je kind geld laten verdienen door klusjes

Ik kwam een aantal super handige ideeën tegen en vooral de klusjes waar de kinderen iets kleins aan verdienen spraken mij erg aan. Een soort van heitje-voor-een-karweitje. Pinterest staat vol met leuke ideeën over hoe je zogeheten klusjesborden kunt maken. Eigenlijk is het super simpel; je pakt een prikbord of een magneetbord (goedkoop te shoppen bij de Action) en daar hang je de klusjes op, samen met het geld wat ze er mee kunnen verdienen.
Je kunt het zo creatief maken als je wil…je kunt vrolijke gekleurde envelopjes maken met daarin het geld en op de voorkant het klusje, of je tekent het mooi uit op een krijtbord. Ik zag ook een erg leuk bord waarop de klusjes hingen met Dollar briefjes, en als het klusje gedaan was en het Dollar biljet dus weg was omdat het kind het geld verdiend had, kwam er onder het Dollar biljet nog een complimentje tevoorschijn, bijvoorbeeld ‘goed gedaan’, of ‘dankjewel’ of ‘ik hou van je’. Een erg leuk extraatje 🙂

klusjesbord kind 7 jaar 8 jaar

Soorten klusjes voor kinderen

De soorten klusjes die ik op Pinterest tegen kwam waren bijvoorbeeld: vuilnis buitenzetten, de oprit vegen, de badkamer ‘poetsen’, de tuin sproeien, stofzuigen, de container of het plastic aan de weg zetten, was opvouwen, gras maaien, platen water geven, de vaatwasser in- of uitladen, de wasmachine aanzetten, de was mee ophangen en ga zo maar door.
De klusjes kun je plastificeren zodat ze lang meegaan en dus vaak opnieuw gebruikt kunnen worden. Het geld kun je in een klein zakje eraan hangen bijvoorbeeld.
Op deze manier leren je kinderen klusjes te doen in het huishouden en leren ze met geld omgaan. Natuurlijk is het zo dat kinderen niet voor ieder klusje in huis per se geld of iets anders moeten krijgen, maar ik zelf vind het gewoon een leuke, speelse manier. Zo stonden we in het weekend vrolijk de auto met z’n drietjes te wassen, tot grote vreugde van Daan en Jesse.

Wat betaal je een kind voor een klusje in huis?

Wat je een kind betaald voor een klusje is afhankelijk van leeftijd en natuurlijk is het heel persoonlijk. Zelf denk ik dat voor een kind van 4-5 jaar 10 cent voor een klein klusje goed is. Denk bijvoorbeeld aan het opruimen van de vieze was in de wasmand, of knuffels op bed leggen. Je kunt dit bedrag langzaam opbouwen.
Daan en Jesse krijgen bijvoorbeeld voor het opmaken van hun bed dagelijks 25 cent. De vieze was in de wasmand doen moeten ze de hele week dagelijks doen en dan krijgen ze uiteindelijk 30 cent. Het gaat niet om de hoeveelheid, maar aan het leren omgaan met geld en een kleine beloning verbinden aan een taak. Dat hoeft ook niet eens met geld te zijn, dat kan ook in de vorm van een beloning zoals een compliment of een klein cadeautje.

Hoeveel geld voor klusjes kind

Werkt het klusjesbord voor kinderen goed?

Nou, hier wel! Ik vind het heerlijk dat ik niet meer dagelijks hoef te vragen of ze hun was even opruimen; het is het eerste wat ze doen in de ochtend! En ze vinden het fantastisch als er een nieuw klusje hangt, zeker omdat er ook klusjes bij zitten die ze erg leuk vinden om te doen. Dat ze daar dan ook nog eens een paar centen voor krijgen, vinden ze dus dubbel leuk. En de klusjes die ze iets vervelender vinden om te doen, of die ze nog nooit hebben hoeven doen, doen ze nu ook zonder mopperen. Ik ben er heel blij mee en vind het echt een aanrader!

Hoe pak jij de klusjes in huis met de kinderen aan?


logo


♥ ♥ ♥ Op Go or No Go wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk een kleine commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Met deze opbrengsten kunnen we deze website onderhouden. Ook krijgen wij soms betaald voor een artikel of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ♥ ♥ ♥

2 Comments

  • Reply
    Ana
    21 april 2020 at 08:37

    Ik betaal mijn kinderen niet voor huishoudelijke klussen. Ik krijg er ook niet voor betaald. Je woont als familie in een huis en het is onze taak om goed voor het huis te zorgen. Wat je doet, hangt af van je leeftijd. Samen zijn we verantwoordelijk. We noemen het dus ook geen klusjes, maar familiebijdrage. Ze leren dat ze klusjes niet doen voor geld of beloning, maar dat ze het vooral voor zichzelf doen. Zodat we fijn in het huis wonen en zodat ze leren hoe ze de dingen moeten doen wanneer ze hun eigen huis hebben. Ze hebben dagelijkse taken (zoals bed opmaken, kamer netjes houden, vieze kleren in de juiste wasmand, speelgoed opruimen, je vieze bord en bestek naar de keuken brengen, etc.) en wekelijkse (zoals stoffen, met de swiffer, stofzuigen, etc.). De wekelijkse taken mogen ze zelf kiezen en inplannen (elke dag 1 taak).
    Daarnaast krijgen ze elke week zakgeld. Dat geld is gewoon voor eigen gebruik om met geld om te leren gaan. Ik koop alleen wat echt belangrijk/nodig is (kleding, schoenen, eten, verjaardagscadeaus, sintcadeaus, etc.). Als zij zomaar snoep, speelgoed of iets anders willen, dan moeten ze het zelf kopen. Hebben ze niet genoeg? Dan kunnen ze ervoor sparen.
    Zo doen wij het.

  • Reply
    { DIY } | Zelf magneten maken van cabochons - Go or No Go
    11 augustus 2019 at 06:33

    […] belangrijke paperassen. Van afspraken bij het consultatiebureau en het ziekenhuis tot aan ons huishoudschema, uitnodigingen, zegelboekjes en kortingsbonnen (tja, we blijven tenslotte Nederlanders). Er zaten […]

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.