- Vijf onmisbare items voor de herfst - 25 september 2024
- Zonnige tip: zorg altijd voor een extra zonnebril! - 18 september 2024
- Op welke beer van ‘Wat Babyberen Leren’ lijk jij? - 16 september 2024
Kinderen die enthousiast zijn of iets spannends gaan doen laten vaker druk gedrag zien. Dit is vaak een uiting van spanning. Ze bewegen veel en hebben moeite met luisteren en stilzitten. Ook eisen ze dan veel aandacht op. Natuurlijk normaal voor kinderen, maar als het gedrag extreem is en je merkt dat je kind zich anders gedraagt dan normaal, kan het een signaal zijn.
Het drukke gedrag van een kind wordt door veel verschillende factoren beïnvloed. Ten eerste is het karakter bepalend; het ene kind heeft meer temperament dan de ander. Waar de een prima een uurtje op de bank kan relaxen, kan de ander geen minuut stilzitten.
Een andere belangrijke factor is de omgeving van het kind. Een omgeving met veel prikkels zoals veel (drukke) spelletjes op de tablet of televisie zorgt voor meer druk gedrag. Ook de opvoeding en de sfeer thuis lokken ook een reactie uit in het gedrag van een kind. Een rustige sfeer, met duidelijke regels en een logische structuur, zijn van invloed op het gedrag van een kind. Tot slot kunnen gebeurtenissen de gemoedsrust beïnvloeden. Denk hierbij aan problemen op school, een verhuizing, de komst van een broertje of een zusje, enzovoorts.
Je kunt een aantal acties ondernemen om de rust in je kind en in huis terug te krijgen.
Voeding
De voeding is belangrijk voor de rust van een kind. Minder snoep en suiker zorgen voor een stabiele bloedsuikerspiegel. Zolang deze bloedsuikerspiegel niet stabiel is, krijgen kinderen een onrustig gevoel. Indien je niet veel verbetering ziet, kun je ook gebruik maken van homeopathische middeltjes, zoals druppels met oranjebloesem, passiebloem en valeriaan. Deze natuurlijke werkstoffen hebben een rustgevende en ontspannende invloed overdag en bevorderen daarnaast een natuurlijke, gezonde nachtrust.
Zorg voor een veilig thuis
Een rustige thuisbasis is van groot belang. Zeker wanneer je kind veel prikkels te verwerken heeft. Daarnaast gaat het ene kind makkelijker met prikkels om dan de ander, dus probeer je in te leven om zo samen tot de beste oplossing te komen. Zorg dat je kind voldoende rust en slaapt. Een kind dat te weinig slaapt, wordt drukker in zijn gedrag.
Probeer tot slot als ouders op één lijn te zitten. Hierdoor zijn er duidelijke regels en zorgt dit ervoor dat er geen verwarring ontstaat.
Rust, Reinheid en Regelmaat
We kennen ze allemaal wel: de drie R’en. Probeer zo veel mogelijk structuur en regelmaat te bieden tijdens de dag. Dit is voor alle kinderen fijn, maar voor drukke kinderen in het bijzonder. Ook een rustige en opgeruimde omgeving helpen mee. Natuurlijk mag er lekker gespeeld worden in huis, maar zorg aan het einde van de dag dat alles opgeruimd is, zodat de volgende dag weer opgeruimd en georganiseerd begint.
Help een klein kind met een voorspelbare leefwereld; Vertel stap voor stap van tevoren wat er gaat gebeuren. Zo maak je een situatie overzichtelijk.
School
Ook school kan van grote invloed zijn op je kind. Merk je dat je kind vaak extra druk is na school? Ga eens in gesprek met de juf of meester, om te kijken hoe het op school gaat en wat je kind zou kunnen helpen. Vragen die je kunt stellen aan de leraar: is het een drukke klas? Wordt er gepest? Kan je kind goed omgaan met druk? Is je kind happy in de klas? Waar nodig kunnen kleine veranderingen in de klas al ontzettend helpen. Denk hierbij aan een ander plekje in de klas (naast een ander kindje) of werken met een koptelefoon op.
Lees ook: Hooggevoelig kind opvoeden
♥ ♥ ♥ Op Go or No Go wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk een kleine commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Met deze opbrengsten kunnen we deze website onderhouden. Ook krijgen wij soms betaald voor een artikel of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ♥ ♥ ♥
1 Comment
Vijf tips om je kind te helpen tijdens een boze bui - Go or No Go
4 maart 2020 at 15:11[…] Lees ook: Competitiestrijd tussen kinderen Lees ook: Druk gedrag bij kinderen […]