Inspiratie

Drukwerk: zelf printen of laten drukken?

drukwerk zelf printen of laten drukken
Arno - Go or No Go

Een uitnodiging, een postertje, een kaartje voor familie of vrienden, een mooie foto van de kids: we hebben allemaal wel ooit iets te drukken. Maar kun je jouw drukwerk nou het beste zelf printen, of toch maar beter uitbesteden aan een drukker? De belangrijkste dingen waar je op moet letten hebben we voor je op een rijtje gezet. Lees snel verder en maak een goede afweging.

Drukwerk

Laat ik beginnen met te zeggen: drukwerk is niet hetzelfde als printwerk. Printen doe je op een printer en drukken op een drukmachine. Duh. Dat klinkt logisch, maar het heeft een aantal gevolgen voor de prijs, de kwaliteit en de mogelijkheden van je drukwerk. De belangrijkste verschillen zijn de oplage, de kleuren en het papier. En het gegeven dat de meeste mensen geen drukpers in de kast hebben staan…

Kleur

Je printer heeft toner- of inktcartridges in vier kleuren: Cyaan, Magenta, Yellow (geel) en Key (zwart). Door deze 4 in de juiste verhouding te mixen kan je printer vrijwel alle kleuren benaderen. Deze manier van kleurenopbouw noemen we ‘CMYK’. Het risico van deze methode is, dat je eindresultaat er anders uit kan zien dan op je scherm. Dat komt deels doordat de kleurweergave op een beeldscherm anders is dan op papier. Maar wordt het eindresultaat wordt vooral beïnvloed door de printer en door de toner of inkt. Helaas weet je printer niet beter dus zul je het ermee moeten doen. Een ‘gewone’ HP-printer met goede HP cartridges is een prima begin. Het kleurverschil met je monitor kun je het beste testen met een proefprintje. Voor degenen die de originele HP cartridges te duur vinden; er zijn genoeg alternatieven. Er zijn ook goedkope cartridges voor je HP-printer die kwalitatief net zo goed zijn.

Een drukker heeft naast CMYK-kleuren ook nog de mogelijkheid om te drukken in PMS-kleuren. Deze kleuren zijn altijd en overal ter wereld hetzelfde doordat ze ieder hun eigen code hebben. De meeste drukkers kunnen ontwerpen drukken met maximaal 3 of 4 PMS-kleuren. Ideaal voor een logo of briefpapier.

Oplage

Een drukker moet iedere kleur in het ontwerp apart instellen. Naast de kosten van de inkt zijn er dus ook instelkosten. Hierdoor wordt drukwerk al snel duurder, vooral full colour. Heb je een ontwerp met bijvoorbeeld twee CMYK-kleuren dan moet de drukker tóch alle vier de kleuren instellen (omdat de kleuren worden samengesteld). Voor een ontwerp met twee PMS-kleuren hoeft hij er maar twee in te stellen; iedere kleur staat op zichzelf. Dat scheelt natuurlijk in prijs. Jouw printer heeft geen ‘instelkosten’ maar de inkt of toner van een printer is veel duurder dan drukinkt. De oplage bepaalt dus, samen met het aantal kleuren, of het goedkoper is om te drukken of te printen. Vuistregel: als je boven de 500 velletjes A4 uitkomt, is drukken waarschijnlijk goedkoper.

Papier

Je printer kan niet alle soorten en maten papier aan. Voor een kaart of chique uitnodiging wil je bijvoorbeeld dikker papier hebben. Let goed op welk gewicht papier je printer maximaal aankan! Grotere copiers met verschillende papierlades kunnen vaak nog wat dikker papier aan als je de handinvoer gebruikt in plaats van een papierlade. Wil je een afwijkende papiermaat dan kan je printer ook nog wel eens de beperkende factor zijn. Een drukker kan dan een uitkomst zijn, maar de prijs hiervoor kan natuurlijk óók een beperkende factor zijn.

Samengevat: als je oplage onder de 500 stuks blijft en het papier niet te dik/te groot/afwijkend formaat is, is zelf printen in veel gevallen goedkoper. Als de precieze kleurstelling heel belangrijk is, kun je het beter laten drukken (en liefst met PMS-kleuren). Als deze ‘redelijk’ belangrijk is, print dan op één printer en met goede kwaliteit cartridges.





♥ ♥ ♥ Op Go or No Go wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk een kleine commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Met deze opbrengsten kunnen we deze website onderhouden. Ook krijgen wij soms betaald voor een artikel of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ♥ ♥ ♥

 



No Comments

    Leave a Reply

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.