10 jaar 6 jaar 7 jaar 8 jaar 9 jaar Educatief

Tantrix & Toppletree: 2 educatieve spellen voor kinderen

Linda - Go or No Go

Je hoort vaak dat kinderen sommige puzzelspelletjes beter kunnen uitvoeren dan volwassenen, omdat volwassenen teveel nadenken en het zich zo alleen maar moeilijker maken. Dat is hier precies zo.

Op het Spellenspektakel maakte ik kennis met IQspellen. Echte breinbrekers, puzzelspellen en ook enkele gezelschapsspellen vind je hier volop, voor jong en oud. Wij mochten twee spellen meenemen om te testen.

Tantrix

Tantrix bestaat uit een aantal stenen met strepen erop. van die strepen kun je lussen maken. Dat klinkt misschien simpel, maar dat is het niet hoor! Wij kregen een Tantrix setje van 10 stenen mee. De simpelste lus bestaat uit 3 stenen. Die hadden Daan en Jesse dan ook in 10 seconden klaar. Eitje! Vervolgens neem je steeds een steen erbij en hierdoor wordt het niveau dus steeds hoger.
Daan en Jesse kwamen helemaal zelfstandig tot nummer 7. Daar maakte ze twee lussen in één, echter is het de bedoeling dat je 1 rode lus en 1 blauwe lus kunt maken vanaf nummer 7. Daarnaast moet je alle rode strepen en alle blauwe strepen gebruiken. Dat lukte ze helaas niet meer.

img_1757

Wat bij Tantrix verder belangrijk is, is dat alle kleuren aansluiten op elkaar én dat er geen gaten in het midden komen te liggen. Vanaf de 7 stenen wordt het moeilijker om de goede lussen te leggen en soms lukt dat sneller met een steen in het midden weglaten. Maar dat mag dus niet!

Vanaf de 8 stenen zijn er ook meerdere oplossingen en kun je dus meerdere vormen lussen maken. Op dat punt begin ik ook langzaam af te haken, want ik heb er eerlijk gezegd het geduld niet voor.
Mijn man daarentegen…als die eenmaal met Tantrix begint, stopt hij niet meer! Hij gaat dan ook net zo lang door, tot hij gevonden heeft hoe de lussen gelegd moeten worden. Hij heeft het dan ook helemaal uitgespeeld tot en met de 10 stenen.

img_1935

We vinden Tantrix een ideaal spelletje voor een kind om zelfstandig te spelen. Daarnaast is het handig meenemen als je ergens heen gaat, kun je er lang zoet mee zijn én is het ook nog eens leuk voor papa en mama.

Leeftijd: vanaf 5 jaar
Speelduur: van 20 seconden tot uren speelplezier

Toppletree

Als je kind dol is op een makkelijk maar uitdagend spel waarbij je de gebruiksaanwijzing in 1 minuut doorgenomen hebt, dan is Toppletree een aanrader. Het doel van Toppletree is eenvoudig: Zorg ervoor dat je 4 van je eigen kleurtjes op een rij hebt. Dan win je namelijk! Je kunt overigens ook op een andere manier winnen, namelijk als de boom omvalt. De speler bij wie de boom omvalt, verliest.

img_1836

Bij Toppletree krijgt iedereen een eigen kleur boomtakken. Een aantal enkele en een aantal dubbele takken. Op de dubbele takken kunnen weer 2 enkele takken. Al snel ontstaat er een grote boom met allerlei wilde takken. De kunst is natuurlijk om te zorgen dat je tegenstander geen 4 van zijn kleur op een rij krijgt én om de boom recht te houden. Wat het extra leuk en lastig maakt, is dat je maar één hand mag gebruiken als je een tak erop zet. Je mag dus niet de boom vasthouden zodat hij niet omvalt.
Het vergt dus wat oefening en inzicht van je kind om de boom niet al te snel om te laten vallen. Vanaf het eerste spelletje gaat dat hier overigens erg goed. We hadden maar liefst 38 takken erop zitten tot de boom omviel.

Leeftijd: 4-8 jaar
Speelduur: 10 minuten

♥ ♥ ♥ Op Go or No Go wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk een kleine commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Met deze opbrengsten kunnen we deze website onderhouden. Ook krijgen wij soms betaald voor een artikel of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ♥ ♥ ♥

 3 Comments

 • Reply
  { Review } | Vuureiland - het spel met de vulkaan! - Go or No Go
  3 februari 2021 at 15:01

  […] Lees ook: Tantrix & Toppletree: 2 educatieve spellen voor kinderen […]

 • Reply
  Mary-Lou
  2 december 2016 at 15:42

  Lijken me allebei leuke spellen. Tantrix is ze nog te jong voor en ik te ongeduldig vrees ik. 😉 Toppletree daarentegen zou ze geweldig vinden. Ik hou ‘m in gedachten.

 • Reply
  Vlijtig Liesje
  2 december 2016 at 11:07

  Dat Tantrix vind ik er leuk uitzien. Ik voel me alleen bij voorbaat al dom, want volgens mij zou ik er niks van bakken.

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.